marți, 22 octombrie 2024

Avem o problemă. Aparent, e cea mai mică. În realitate, „e vițăversa”

Nu poți decât să fii trumpist, ceea ce te descalifică automat din zona credibilității și a seriozității, ca să negi azi Încălzirea globală, mai ales văzându-i efectele. Ba simțindu-le pe propria piele. Călduri și friguri extreme, secetă apoi ploi imense. Zero zăpadă de ani buni. Râuri secate. Extremele se ating, doar ne-o zicea Paula Abdul în anii 80, tre’ s-o credem!

Ce s-a schimbat? Intensitatea. Specialiștii spun că nu s-a modificat cantitatea de precipitații de la an la an, ci intensitatea, repartiția plopii în timp. Nu mai plouă mocănește, ci toarnă tot dintr-odată și se duce, terenul nu apucă să se bucure. Avem nevoie de ierni, de ploi prelungi. Dovada? Prima dată după 50 de ani, o parte din deșertul Sahara a fost inundat de ploi, conform pozelor trimise de sateliți. Însă veștile proaste din zona mediului continuă. S-a făcut un studiu major asupra 5.000 de specii pe perioada 1970-2020, din care reiese un declin major, de minus 85% în ecosistemele acvatice, de minus 69% în cele terestre și de minus 56% în cele marine. E raportul Planeta Vie 2024 publicat de WWF. America Latină și Caraibe au pierdut 95% din populațiile de animale monitorizate, Africa a pierdut 76%, Asia 60%. Dar nu ne referim numai la sălbăticiuni, ci și la noi. Orașele cunosc fenomenul de Insulă de Căldură Urbană, din cauza lipsei spațiilor verzi, cu diferențe de temperatură de 7-8 grade în plus față de normal. Valurile de căldură au trecut de la 10-15 zile în anii 1950, la 25-30 de zile acum.

Și-acum, spuneți-ne că “astea sunt prostii”, au mai fost încălziri globale etc. Da, au fost, dar nu ajutate de industrie, de goana după profit, de folosirea masivă a resurselor, fie că vorbim de petrol sau de peștele din oceane. Dacă e să ne uităm exclusiv numai aici, în ograda noastră, Maramureșul a avut de trăit recent temperaturi de 40 de grade Celsius. Mai ieri în Pasul Rotunda, între Cavnic și Băiuț, era grade cu minus… Știți că sunt băimăreni ce au deja curmali, măslini în rod, la case? Am avut anul acesta șocuri termice de peste 20 de grade, ceea ce pentru corp e șocant, fie și pentru cel sănătos. Am văzut râuri secate total. Râuri, nu pâraie, ca-n alți ani. Săsarul s-a oprit de tot câteva zile!!!

Ce facem noi? Stăm cu ochii pe ce mai zice candidatul X, pe “Echipa de suflet”, ne certăm ca orbii pe Fb dacă Hagi mezinul e sau nu valoros. Ne minunăm de prostii, credem în conspirații de doi bani, când e atât de simplu azi să te documentezi… Acceptăm falși profeți, pupăm moaște, ne minunăm de pseudocultura a câte unui impostor ce trăiește din gloria vreunui înaintaș. Este absolut incredibil cum stăm martori la distrugerea Planetei. Un economist mare se minuna cum suntem în stare să stăm impasibili și să nu facem nimic, doar pentru că măsurile de luat nu sunt sustenabile economic. Și ne întoarcem cu încrâncenare, asupra unui lucru simplu spus de un șef de trib amerindian. “Când ultimul copac va fi doborât, când ultimul râu va fi otrăvit, când ultimul pește va fi prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu