luni, 21 octombrie 2024

La fotbal mă gândesc!


Etapa a treisprezecea.

A început cu meciul noii promovate și ultima clasată,  Gloria Buzăului cu echipa din Sibiu. Fotbalul nostru ne dovedește că are antrenori buni. Unul dintre ei este Eugen Neagoe. Cu el echipa joacă bine, curajos. După scor, 3-0, s-ar putea spune că Buzăul a zdrobit Sibiul, dar realitatea din teren este alta, echipa din Sibiu n-a jucat rău.

O altă carență a fotbalului românesc este felul cum jucătorii primesc cartonașele. Pe Sibiu a costat-o scump această meteahnă.

Galațiul lui Dorinel „a luat-o” la Cluj Napoca. Joc echilibrat cu șanse de partea lui U. Cluj. Jocul echipelor noastre este departe de ceea ce se joacă afară. Clar!

La Sf. Gheorghe a avut loc un joc de luptă, dar parcă s-a jucat cu frâna de mână trasă. Un joc de uzură care a dat câștigul gazdelor în dauna echipei lui Mircea Rednic, UTA Arad.

UTA a fost privată de un 11 m clar (la scorul de 0-0) datorat orbului găinilor celor „toți” arbitrii. Nu s-ar putea spune intenție, mai bine s-ar nimeri prostie și lipsă de profesionalism ce naște întrebarea, sau întrebările: Cu cine sunt rude cu cei puși să arbitreze în ligile noastre de fotbal?

La ce echipe au jucat fluierașii până să devină arbitrii?

Fotbalul nostru este la nivelul conducerii Federației, Ligii, comentatorilor și arbitrilor. De ce să avem pretenții când ieșim în Europa?

La Ploiești s-au întâlnit două echipe bune ale campionatului, Petrolul și CFR Cluj. Rezultatul mai mult a ajutat alte echipe decât pe ele. Foarte puține șuturi la portă. S-a muncit mult, s-a văzut valoare, meserie, dar scorul a fost nul, exact ca fotbalul unui președinte al fotbalului nostru care NU a practicat acest joc.

La acest meci s-a remarcat un puțoi tânăr, purtător de echipament sportiv căruia-i dedic „pasajul” de mai jos:

Puțoiul

Spunem mereu c-o ducem rău. Că la comandă sunt tot „Măria” cu altă pălărie însă. Mereu spunem că încă din vremea răposatului (nerăposat) Ion Ilici, cerberul loviturii de stat anticreștin-decembriste, că acesta a distrus valorile, mai bine zis le-a împărțit; Pe unele personalități le-a făcut să Nu mai participe la nimic, pe altele le-a cumpărat și le-a umplut de bani până ce au devenit toxice de-a binelea.

NU mai avem personalități spunem! Momâile antedecembriste, scursurile comuniste, puroaiele comuniste, Nu lasă tinerii să se afirme, să ne conducă.

Ciuma, dezastrul iliescian, a pătruns în toate domeniile de activitate ale țării și dintr-o țară serioasă, vrednică în lume, au dus-o în prăpastia împuțiciunii ei. Fuge lumea de noi ca de niște ciumați. Hingherii nației sunt mândrii și adesea ne amintesc că ei ne-au dus în NATO, în Europa și în lume, dar nu ne spun dihăniile pentru ce merit?

Dacă n-ar fi fost poziția geografică, ne-ar fi băgat cineva în seamă?

Meru am spus că idiotul politic a pătruns peste tot, că a acaparat totul. Putea sportul, fotbalul, să scape de pofta ce-o poftește politicul? Evident că nu!

Mereu spun că trebuie lăsat viitorul în mâna tinerilor. Ei să ne conducă, nu hoaștele comuniste, dar văzând aseară un meci de fotbal, Petrolul-CFR Cluj, m-a uimit un puțoi neserios cu aere de legendă față de un antrenor cu rezultate, fost sportiv de valoare, un fost mare jucător român la cota la care puțache nu va ajunge niciodată.

Cu un comportament de vedetă hârșită prin campionatele mari ale lumii, pentru că nu a făcut nimic pentru echipă cât a jucat și pentru că a fost (pe drept) schimbat, vedeta de „doi parale” s-a supărat, i-a sărit muștucul cum se spune și cu un comportament interlop de țigan sadea, s-a răzbunat pe antrenor. El... vedeta sulii care n-a făcut față pe unde a fost, a considerat de cuvință să-l jignească pe antrenorul doldora de valoare fotbalistică. Normal, capriciosul fotbaliator ar trebui amendat cam cât ar câștiga în jumătatea carierei, suspendat măcar 75 de ani, și, având contract, să fie pus să tundă boturile firelor de iarbă ale gazonului.

Într-o societate stricată de fenomenul politic, se va găsi cineva, vreun club, care să-l ia, să-i suporte capriciile. Privesc în urmă cu respect și prețuire spre mari fotbaliști care i-a avut țara noastră; Mă gândesc la un Dobrin, Balaci, Ștefănescu, Dudu Georgescu, Dumitrache, Donose și mulți alții care nu au făcut asemenea „mofturi” ca acest maimuțoi care n-a făcut nimic pe-afară pe unde a fost, iar aici nu-și mai încape-n petice. Merită acest puști să ne fie reprezentativ?

Ar trebui amendat, suspendat și neplătit pe perioada suspendării care să fie măcar de șase luni.

„În drumul spre un nou titlu”, clona din Craiova a reușit un meci nul, „zdrobitor” acasă în dauna unei echipe ce luptă la retrogradare, F.C. Botoșani, ultima din clasament. De ce n-or gândi ateiștii din conducerea acestei echipe că există un Dumnezeu? Această echipă, pe căi „neortodoxe”, a ocupat locul alteia  din liga a doua, când partidul, federația și liga au înființat-o abuziv acolo. A furat sigla, culorile și imnul adevăratei echipe a Craiovei și a fotbalului românesc. „Nimic fără Dumnezeu”, spune o „siglă” creștin-ortodoxă, dar după cum vedem, Diavolul face minuni. Cei dornici de fotbal sunt nevoiți să se uite la adevăratul fotbal, la celelalte echipe din campionat. Această echipă care câștigă „an de an” campionatul, joacă cel mai lent, cel mai bătrân fotbal din Europa.

La Iași, Politehnica s-a impus cu scorul de 1-0 formației din Slobozia. Meciul cam echilibrat, dar fotbalul se joacă pe goluri, pentru puncte.

În Giulești, Rapidul de-abia a dat 5 goluri echipei de la malul Mării. N-am putea spune că a evoluat grozav Rapid, dar spunem că Farul a jucat foarte prost. N-are nici fotbaliști, nici echipă, nici antrenor.

Puiu RĂDUCAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu