sâmbătă, 19 octombrie 2024

Jurnal cenaclier din 19 Octombrie 2024

Sâmbătă – 19.10.2024, orele 11, Sala de cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – a avut loc o nouă întâlnire de lucru a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș. Această întâlnire este a doua, prima a fost întâlnirea de deschidere a anului cenaclier 2024-2025, în data de 05.10.2024, când a citit scriitorul Ștefan Aurel Drăgan. Doresc, să o amintesc și pe cea din septembrie -- oarecum de suflet, nu că întâlnirile noastre nu ar fi toate ale sufletului, fiecare dintre ele în felul ei -- ținută, după „lunga vară fierbinte” a acestui an, în data de 18 septembrie, când am săvârșit un moment de aducere aminte, dedicat celor care, mulți ani cenaclieri, ne-au fost alături. Apoi am derulat amintiri, în prezența familiei, despre poetul Ioan Hada.

Dacă acum, două săptămâni, sâmbăta a fost o zi antipatică cu întunecimi și stropi grei de toamnă târzie, astăzi soarele ne-a zâmbit de dimineață. Soare, soare, dar cu dinți, și ce dacă își înșiră mărgăritarele, noi tot îl iubim. Prezența sa pe cer ne bucură, chiar dacă zâmbetul lui, la primele ore ale dimineții a fost cam… distant. Înainte de a deconspira numele celui care citit în această sâmbătă, țin să felicit, în numele meu și al colectivului cenaclului, pe toți cei care au fost premiați la Concursul „Cărțile Anului”, 2023-2024. Printre ei, regăsindu-se colegi ce frecventează cenaclul, unii mai des, alții când le permite timpul. Așadar îi felicităm pe: prof. Pamfil și Maria Bilțiu, conf. univ. dr. Terezia Filip, prof. dr. Valeria Bilț, prof. dr. Daniela Sitar-Tăut și pe mai tânărul nostru coleg, Flaviu Claudiu Mihali, care în septembrie a mai luat un premiu, atunci fiind desemnat „Scriitorul anului” la categoria tineri scriitori.

În mod deosebit îl felicit pe prof. Săluc Horvat, eminescolog și critic literar, fost director executiv al Revistei „Nord Literar” și președintele Asociației Scriitorilor „Baia Mare”, pentru premiul cu care a fost onorat, premiu ce poartă numele „Augustin Cozmuța”. Ziaristul și criticul literar Augustin Cozmuța a fost vicepreședinte al asociației și fost redactor al Revistei „Nord Literar”. Felicitări, tuturora!

Cum în perioada, 17-19 octombrie, la Sighetu Marmației, s-a desfășurat Festivalul Internațional de Poezie, iar la Desești, „Serile de Poezie”, organizat anual de scriitorii Viorica și Gheorghe Pârja, doresc să felicit participanții și mai ales colegii de cenaclu care s-au întors cu premii și de la Sighet. Printre ei scriitorii: Mihaela Poduț-Ienuțaș, Flaviu Claudiu Mihali, Liviu Coroiu, preot Gheorghe Pop. Juriul a fost prezidat de prof. univ. Ovidiu Pecican, din juriul făcând parte scriitorii: conf. univ. dr. Terezia Filip, prof. dr. Delia Muntean și prof. Nicolae Scheianu.

De asemenea, îl felicităm pe poetul Ioan Dragoș, premiat la Desești.

Așadar, avem o toamnă bogată în premii, pentru unii dintre noi. Felicitări!

Astăzi, au ajuns la cenaclu doi dintre premiați: Mihaela Poduț-Ienuțaș și Flaviu Claudiu Mihali. Au venit să ne prezinte impresiile despre cele două acțiuni culturale, de la Sighetu Marmației și Desești. Dar, au ajuns printre noi și pentru a-l susține pe, cel care ne-a propus o întâlnire cu proza sa. Este vorba de Vasile Tivadar, ziarist, poet, prozator, editor și om politic. Prima întrebare -- care a căzut ca o ghilotină peste capetele noastre, după ce capacul laptopului a pus sec punct lecturii -- a fost: roman sau pamflet? Profesorul Pamfil Bilțiu consideră lectura lui Vasile Tivadar ca fiind una pamfletică. Doamna profesoară Lotica Șarlota Vaida subliniază calitățile de narator ale colegului nostru, iar pe lector, „un scriitor militant de atitudine”, susținând că materialul prezentat ar putea face parte dintr-un roman. Pamflet ori roman, scrierile colegului nostru sunt puternic ancorate în realitatea imediată. prezentată la rece, după cum susține profesorul poet, Ștefan Herțeg, o realitate dură, capricioasă ce ne pune în situații limite. Poeta Mihaela Poduț-Ienuțaș cataloghează textele ca eseuri politice, actualitatea lor blocându-ne, prin diagnosticul lor, fără menajamente. Așadar, condeiul ziaristului, prozatorului și uneori poetululu Vasile Tivadar este un condei cu puternice caractere de atitudine, acuzator, fără să țină cont de urmările ce ar putea să-l coste. Mai spun doar că volumul lui Vasile Tivadar va apărea la Editura „Maraiza” și va purta numele „Ultima instanță răzbunarea”. Dacă poftiți la amănuntele unei întâlniri cenacliere, atunci „Pofttiți de…Poftiți” a le lua singuri.

Felicitări, domnule dr. ec. Vasile Tivadar! Am avut și o musafiră româno-spaniolă, pe doamna Lucia Virginia Pop, poetă, reprezentata Casei de Cultură Getafe, din Spania. Se naște o posibilă colaborare. Despre ea și alte punți literare, la următoarea întâlnire cenaclieră. Până atunci, vă doresc sănătate, bucurii și alegeri(personale) inspirate!


Florica Bud,
președinte,
Cenaclul Scriitorilor din Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu