sâmbătă, 12 octombrie 2024

Nu suntem atenți decât la mărunțișuri

Nu vrem să cădem în conspiraționism, dar ceva se petrece cu noi. De la COVID încoace, parcă nu ne mai concentrăm, nu mai focalizăm. Ne hrănim cu frânturi de informații oferite cu larghețe de presă, parcă intenționat haotic, diversificate până la extremă și cam fără conținut. Scăpăm momente și informații importante. Sunt lucruri pe care AR TREBUI să le știm, nu sunt cancanuri.

The Guardian ne avertizează că anul trecut, râurile au scăzut în cel mai mare ritm din ultimii 30 de ani, pun în pericol de la alimentarea cu apă la biodiversitate. Peste 50% din râurile lumii au avut probleme, mai ales că s-a petrecut de 3 ani încoace. Și vorbim nu doar de Lăpușul nostru pe care, pentru prima dată în viață, l-am traversat pe uscat, ci de ditamai Amazon, Mississippi, Gange sau Mekong. Dar stați așa… avem auroră boreală în România la vedere, ceva de neimaginat, cei bogați mergeau în țările nordice să vadă așa ceva o dată în viață. Un uragan american apărut ca de nicăieri a crescut de la 1 la 5 în câteva ore, a lăsat 3 milioane de locuințe fără energie. Uraganul venit de pe ocean a generat o mulțime de tornade pe uscat. Așa ceva poți eventual găsi în Cutia Pandorei, că nu s-a mai întâlnit.

Dar să revenim acasă. Că știri cu Șoșo și Ciolacu avem. De exemplu, a trecut razant „non-știrea” că după 6 ani de la bătaia încasată de tineri în Piața Victoriei de la instituțiile de forță, „poate începe judecata pe fond” în dosarul 6 august. Serios? În ritmul ăsta, bateți dosarul Revoluției ba și al Mineriadei. Ar mai fi știri de băgat sub preș. De exemplu, datoria publică a României a ajuns, în iunie 2024, la 860,1 miliarde lei, respectiv la 51,4% din PIB. Matematic, vorbind, Guvernul are împrumuturi de 45.000 de lei pe capul fiecărui român în viață. Una locală, interesantă, nu musai de rău, cât că „s-a schimbat schimbarea”. Se face centura Sighetului, cu 48 milioane euro bani europeni. De banii ăia vor fi, atenție…4,15 kilometri de drum, un pod peste Ronișoara și un pasaj peste o cale ferată. La modul cel mai primitiv, iese la 10 milioane de euro kilometrul? Atenție, conform Business Magazin, un kilometru de autostradă în România, conform constructorilor intervievați, merge așa: „În linii mari, spun unii constructori, făcând o estimare, prețul poate varia foarte mult, de la 5 la aproape 30 de milioane de euro pentru un singur kilometru. Un kilometru de autostradă în România costă aproximativ 4,5-5 milioane de euro în zona de câmpie, 7-8 milioane de euro în zona de deal, 25-28 de milioane de euro în zona montană”.

Dar hai să revenim la știrile lumii. Că, vorba aia, „ne dau bani și kilometri, nu ne iau”, cum ar zice autoritățile. „Nu contează, câtă vreme se face”, nu? Revenim la știri la care merită ciulită urechea. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a cerut aliaților în urma unei întâlniri cu premierul britanic Keir Starmer și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, să nu se mai îngrijoreze de o eventuală revenire la Casa Albă a lui Donald Trump. Știe el ceva? Italia a acuzat joi Israelul de posibile „crime de război”, după ce forța ONU desfășurată între Liban și Israel a denunțat tiruri israeliene repetate asupra pozițiilor sale, doi soldați din cadrul forței de menținere a păcii fiind răniți. Cum ar veni, lupta de eliberare împotriva teroriștilor n-are limite, trece în Europa… Dar să încheiem în ton optimist: trenul închiriat de Parlamentul European a fost evacuat în gara din Strasbourg după ce s-a auzit o explozie, urmată de fum. „Locomotiva a explodat, din motive necunoscute”, a anunțat un ofițer de presă al Parlamentului European. Incidentul a avut loc în momentul în care mai mulți europarlamentari și angajați ai PE se îndreptau către tren. Întrebări? Suspiciuni?

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu