joi, 10 octombrie 2024

Ziua și trădarea României


 Rezervele de Stat ale României vor să fie mutate în afara țării!

Este greu de înțeles cum se poate justifica o decizie atât de riscantă pentru securitatea națională: stocurile de urgență ale României, menite să fie un colac de salvare în caz de criză, vor putea fi depozitate pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană.

Această măsură, prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), pare desprinsă dintr-un scenariu absurd, punând în pericol capacitatea noastră de a reacționa rapid la evenimente critice.

În mod normal, produsele din rezervele de stat – fie ele petroliere, materii prime strategice sau produse agroalimentare – trebuie să fie disponibile imediat, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Totuși, prin această decizie de a sub-delega obligațiile de stocare către alte instituții din UE și către firme private, ANRSPS riscă să compromită siguranța și promptitudinea cu care România ar putea accesa aceste resurse în momente de urgență.

Cine și-ar pune rezervele strategice în mâinile altcuiva? Decizia de a muta rezervele în afara țării subminează însăși rațiunea existenței rezervelor de stat.

În plus, proiectul de act normativ prevede ca ANRSPS să poată înființa societăți cu capital de stat sau să preia active pentru a deveni acționar în diverse companii. Acest aspect ridică noi întrebări despre transparența și eficiența administrării acestor resurse strategice.

Ne întrebam: este aceasta o mișcare deliberată pentru a submina capacitatea României de a asigura hrana și resursele esențiale pentru populație?

Se dorește oare lichidarea posibilității noastre de a menține stocuri strategice în propria țară și de a fi independenți din punct de vedere al aprovizionării?

Într-o lume tot mai nesigură, acest tip de decizii nu face decât să crească vulnerabilitățile noastre naționale și să pună la îndoială competența celor care ne conduc.

Trebuie să ne ridicăm vocea și să cerem explicații clare: de ce punem în pericol securitatea națională prin astfel de măsuri?

Cine beneficiază cu adevărat de pe urma acestei sub-delegări și cine va răspunde pentru potențialele consecințe?

C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu