joi, 10 octombrie 2024

Trei evenimente culturale de excepție la Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea



          

   La Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, duminică 6 octombrie a.c., au avut loc trei evenimente culturale de excepție, dedicate poetei, scriitoarei, pictoriței, autoarei mai multor cărți Ionela Flood, româncă domiciliată de peste 20 ani la Londra, ex-director al Centrului “Mihai Eminescu” din București și vicepreședinte al Ligii Culturale a Românilor, un promotor înflăcărat și neobosit al românismului și al culturii naționale în Diasporă.

  Toate cele trei evenimente culturale au fost organizate în colaborare cu Cenaclul Literar-Artistic “Sublim”. Cenaclu este înființat de către scriitorii Ovidiu Vasile, Rodica Mureșan și Alin Cucuruzan. Ședința inaugurală a Cenaclului a avut loc la Muzeul „ Octavian Goga”.

  Astfel, cei prezenți s-au bucurat de vernisarea expoziției de pictură “Anotimpurile vieții”,  o dublă prezentare de carte și un recital de poezie în acorduri muzicale.

   Vernisarea expoziției de pictură Anotimpurile vieții a Ionelei Flood le-a trezit un interes deosebit tuturor vizitatorilor și participanților la eveniment care au fost profund impresionați de tablourile inspirate atât din natură și creație poetică, cât și din multiple experiențe personale. Explorând în lucrările sale o multitudine de aspecte coexistente în simultaneitatea lor: iubirea, duioșia, nostalgia, speranța, trăirile intense de bucurie, ne lăsăm îndemnați să medităm asupra unor concepte filosofice precum: sensul vieții, existențialismul, adevărul, libertatea, echitatea, monismul, relativismul, integritatea morală. Anume prin îmbinarea celei mai profunde expresii a creativității umane, precum este orice activitate bazată pe cunoștințe, exercițiu, percepție, imaginație și intuiție, cu gândirea filosofică putem obține o perspectivă asupra modalității de percepere și interpretare a artei vizuale.

  Tablourile expuse la Muzeu fascinează prin profunzimea emoțională și jocul contrastelor, prin expresivitate și diversitatea nuanțelor inconfundabile. Expoziția de pictură “Anotimpurile vieții” a Ionelei Flood poate fi admirată în „Casa Albă” a Muzeului de la Ciucea până la 30 octombrie 2024. 

   Intenționând să trezească interesul cititorilor pentru operele Ionelei Flood, a    fost o reușită dubla prezentare de carte. Această seară a fost dedicată exclusiv celor două apariții editoriale apărute în ultimii 2 ani la editura londoneză “Transylvanian Edition”: Cununa metamorfă (2023) și Dor de infinit (2024). Ilustrat cu lucrările Adinei Romanescu, pictoriță, graficiană, ilustrator de carte, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, absolventă a Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității de Artă” din București, cu o bogată activitate de ilustrator de carte și peste 20 de expoziții personale de pictură și grafică în țară și străinătate și ale lui Ioan Astalus, poet și sculptor mureșean, cioplitor al chipurilor strămoșilor noștri daci și al altor figurine în castane și în boabe de orez sau de fasole, singurul cioplitor din România care a reuși să sculpteze chipul lui Eminescu într-un bob de orez.

   Primul volum Cununa metamorfă este conceput 3 capitole atractive și provocatoare, iar celelalte două Tărâmul iubirii” și “Parfumul îngerilor conținând poezii, iar cel de-al  treilea Scrisori de la poarta nemuririi – un șirag de eseuri și zbuciumări sufletești.

   Intitulată Dor de infinit, după denumirea primei poezii, placheta de versuri și picturi proprii exprimă, într-un fel, trăirile profunde ale poetei și pictoriței, “demascându-i” atât puterea interioară: “A înflorit din nou în noi speranța, Îmbrățișând miracolul ca pe un ultim val”, cât și abordarea multitudinii de aspecte filosofice într-o manieră proprie: “În fiecare pas în drumul meu spre tine Am adunat o umbră de destin”; “Iubirea ta se-mbracă în tăcere, O sorb prin fiecare por al firii, Și te sărut pe suflet”; “În mii de goliciuni mă răzvrătesc în vise Și-n fiecare zi rodesc în floarea de caisă”. Comparând versurile cu picturile pe pânză, Ionela Flood elogiază viața plină de lumină și speranțe “Respir prin tine, viață, Cu fiecare gest fluid”, “Perlele-n rouă lucesc pe iarbă, vii, Sub tălpile flămânde, pe crudele idei, Dansăm un dans al vieții cu umbre și scântei”, arătându-și atât curajul, cât și năzuința spre iubire, fericire și un “un miracol infinit”.

   Un farmec aparte evenimentului i-a adus, desigur, participarea, pe lângă cei menționați, a poeților și scriitorilor Romulus Moldovan, Ionel Federiga, Horea și Georgeta Porumb, care au delectat auditoriul cu fragmente din ultimele sale creații literare.

  Momentele artistice din pauzele dintre alocuțiuni și discuții au fost susținute de către Corina Lupuțan, profesoară de limba română la Liceul Teoretic “Apaczai Csere Janos” din Cluj-Napoca. Cei prezenți la spectacol rămânând încântați de o suită de romanțe pasionale inspirate din creația marilor poeți români și de Aria “Contesa Maritza” din opereta “Silvia” de Emmerich (Imre) Kálmán.

   La finalul evenimentului cultural menționat, a avut loc o surpriză deosebit de plăcută. Toți cei prezenți s-au bucurat de cadourile speciale oferite cu multă generozitate de către “amfitrioana evenimentului”: câte o pictură și un exemplar al cărților prezentate, cu autograful autoarei.

 

A consemnat

Eduard Boboc,

Director Muzeul Octavian Goga.


 


  






















2 comentarii:

  1. Sunteți minunati !!! A-ti format o echipa bazată pe încredere și respect in domeniul cultural. Va doresc sănătate și succes in viitoarele proiecte creative. Sper sa mă includeți in echipa voastră. Respect și prețuire!

    RăspundețiȘtergere