joi, 10 octombrie 2024

Ioan Moldovan la NORD LITERAR

                                             de Gheorghe Pârja

În aceste zile, cu ceva întârziere din pricina furtunilor de tot felul, a apărut numărul pe luna septembrie al revistei de cultură NORD LITERAR. O publicație care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Și acest număr continuă calea promovării valorilor literare din Maramureș, din România și din lume. Așa, poemul zilei aparține talentatului poet din Maramureș, Alexa Gavril Bâle. Doamna Irina Petraș, cunoscut critic literar, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, continuă serialul din revista noastră, în acest număr povestind despre Caragiale. Adâncă radiografie recuperatoare a marelui dramaturg. Eseistul Ion Papuc ne spune cum se învârte liric spiritul neliniștit al poetului Vasile Igna, cetățeanul de valoare și de onoare al Maramureșului. Universitarul Gheorghe Glodeanu pornește de la proza lui Octavian Soviany, descoperind, în felul lui personal, un amplu repertoriu de teme și motive fantastice. Criticul literar Delia Muntean ne prezintă o carte admirabilă, de citit, semnată de Ion Papuc. Este vorba despre volumul “Călătorie în Grecia”, un discurs lăuntric, stimulativ, transformator.

Interesant este dialogul Danielei Sitar-Tăut cu Patrice Avella, dezvoltând subiecte despre poezie, pointillism și gastronomie. Patrice este scriitor, jurnalist, artist plastic, conferențiar, bucătar francez, împărțindu-se între Franța și Toscana și descoperit de autoare la Târgu Lăpuș, la manifestările literare și artistice organizate de carismatica amfitrioană și scriitoare Valeria Bilț. Rubrica de poezie “Orfeu” găzduiește poeme semnate de Nicolae Scheianu. Alături, inevitabila parodie a lui Lucian Perța. Criticul literar și istoricul Ovidiu Pecican ne oferă o scurtă cronică în piatră a lui Radu de la Afumați. Gheorghe Pârja aduce în atenția cititorilor destinul tragic al poetului Ilie Motrescu, din Cernăuți, omorât mișelește de serviciile speciale sovietice în anul 1969 și aruncat în Prut. Cutremurător destin de poet român trăind sub asuprire străină. Recent, am primit de la Cernăuți, de la poetul și cărturarul Ștefan Hostiuc antologia “Opera poetică” semnată de Ilie Motrescu. Așa am citit poemele lui Ilie și împrejurările în care a murit. Și cum a fost găsit de prieteni în albia râului Prut.

Dana Buzura-Gagniuc, managerul revistei, continuă incitantele consemnări de la manifestări culturale, literatură, etnografie, diplomație culturală: Copalnic Mănăștur, Cărbunar, ori Biblioteca județeană Petre Dulfu. Este anunțată și ceremonia decernării titlului de Cetățean de Onoare al județului Maramureș scriitorului și diplomatului Vasile Igna, personalitate marcantă a literaturii române. Evenimentul va avea loc mâine. Este prezentată bogata biografie plastică a Anei-Cristina Irian, autoarea ilustrației din acest număr. Criticul și istoricul clujean Mircea Popa scrie despre volumul O sută și una de poezii, autor Ioan Pintea, carte apărută la Editura Academiei Române. Am ajuns la pagina a 13-a a revistei, unde eu scriu despre pierderea dureroasă prin moartea poetului, profesorului, conducătorul de reviste, prietenul Ioan Moldovan. Care a avut profunde legături cu Maramureșul. A fost profesor la Cavnic, Baia Sprie, Baia Mare, fiind și o prezență de referință pe ecranul poeziei din Nord. Poetul Ioan Moldovan a pierdut pariul cu viața, dar cel cu poezia este câștigat definitiv. Scriitorii din Maramureș, și cei cărora le-a fost profesor, regretă profund această despărțire.

Scriitorul Radu Ciobanu, trăitor în Germania, publică efemeride de tinerețe, adică fragmente de jurnal despre atmosfera culturală a anilor trecuți. Colega Delia Muntean scrie despre cartea confratelui Nicolae Weisz, „Cronici cronice și acute”, o incitantă carte despre lumea filmului. Pasionații de această artă se pot regăsi. Profesorul Ion Haineș ne aduce în atenție volumul poetului, teologului, eseistului Theodor Damian, din New York, „Cateheze literare”, o contribuție esențială la afirmarea valorilor culturale oriunde s-ar afla. Proza este reprezentată de autoarea Loredana A. Știrbu. Un grupaj de poezie este semnat de Adrian Vasile Iftimie, George Nina Elian, Petru Racolța. Dalina Bădescu ne ilustrează prin cuvinte lumea de dincolo de timp a artistului plastic Dan Bota. Poetul, prozatorul Horia Bădescu ni-l apropie prin vers pe poetul spaniol Fermin Heredero Salinero, unul dintre animatorii vieții culturale din Castilla.

Revista se află la câteva chioșcuri de presă din Baia Mare. Eternul meu slogan, cine cere reviste primește, în mod legal!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu