sâmbătă, 30 iunie 2018

Cod roşu în România. Inundaţiile au făcut dezastru în mai multe judeţe

INHGA a emis, sâmbătă, încă o avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinul hidrografic Trotuş din judeţele Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ. În vigoare este şi codul roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Târlung, în judeţele Braşov şi Covasna, avertizare prelungită de hidrologi până la ora 24.00.


 Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Trotuş, aval staţia hidrologică Târgu Ocna, potrivit INHGA.
Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), circulaţia rutieră pe DN 10, judeţul Buzău, a fost închisă la solicitarea Poliţiei Rutiere în zona localităţii Sita Buzăului (km 106+400 – km 105+700) din cauza precipitaţiilor abundente, care a adus depuneri de apa de circa 20 de centimetri pe suprafaţa carosabilă.
Drumarii de la CNAIR SA acţionează în permanenţă în toate zonele afectate, pentru a asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă.
Reprezentanţii CNAIR fac apel la şoferi să se informeze, înainte de a pleca la drum în legătură cu situaţia din zonele pe care urmează să le tranziteze, să circule prudent şi să respecte eventualele restricţii impuse pe anumite sectoare de drum.
Purtătorul de cuvânt al prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aproximativ 400 de persoane din comunele Căneşti şi Chiliile sunt izolate total după ce un podeţ care făcea legătura între cele două localităţi a fost distrus de o viitură puternică.
Potrivit acestuia, 120 de persoane dintr-un sat din Căneşti şi alte 280 din trei sate din Chiliile sunt, la ora transmiterii acestei ştiri, izolate total.
Oamenii din zonă spun că nu au mai văzut o asemenea viitură din 1975.
Secretarul de stat, Raed Arafat, a ajuns şi el în zonă, iar în urma întâlnirii cu autorităţile judeţene, au fost trimise utilaje pentru reamenajarea albiei şi repunerea tuburilor smulse de la podeţ.
 Totodată, până duminică la ora 16.00, este în vigoare un alt cod portocaliu de inundaţii care vizează râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Prahova (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Braşov, Covasna şi Buzău), Trotuş – bazin aval S.H. Târgu Ocna (judeţele Bacӑu, Neamţ şi Covasna), Bârlad – bazin superior şi afluenţi aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Bacӑu, Vaslui, Vrancea şi Galaţi), Siret – curs inferior aval confluenţӑ Trotuş (judeţele Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţӑ Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi).
Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat şi sunt cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precizând că o persoană este căutată după ce a fost luată de viitură în comuna Gârcina din judeţul Neamţ.
Astfel, în Judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna. În judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca, iar în comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură.
De asemenea, în comuna Fărcaşa s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane.
În judeţul Suceava, au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat.
Traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi şase drumuri judeţene. Traficul este întrerup pe DN17B, pe raza comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ, DN2N pe raza localităţii Jitia şi DN2L, pe raza localităţii Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Casinu Nou din judeţul Harghita. De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.
Dintre produsele scoase de la Rezervele de Stat au început să ajungă în zonele cu probleme, primele transporturi de apă potabilă fiind deja descărcate în judeţul Covasna, localitatea Mărcuş la căminul cultural. Alte alimente şi produse de primă necesitate se află în drum şi urmează să ajungă în scurt timp în judeţele Neamţ şi Bacău.
Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea). La acest moment, sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.
Peste 2.000 de familii din şase localităţi harghitene au rămas, sâmbătă, fără energie electrică, din cauza unei furtuni care a afectat transformatoarele şi o reţea de înaltă tensiune. La Lunca de Sus, pompierii intervin pentru evacuarea apelor din 50 de gospodării.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a anunţat, sâmbătă, că 2.021 de familii din localităţile Tulgheş, Recea, Hagota, Corbu, Capu Corbului şi Borsec au rămas fără energie electrică, din cauza vremii, fiind afectate o reţea de înaltă tensiune şi 25 de transformatoare.
Mai multe echipe ale distribuitorului de energie electrică sunt în teren pentru a remedia defecţiunile.
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, apele au creat probleme în 16 localităţi din judeţ, fiind inundate 40 de case, 35 de anexe, 58 de curţi şi 18 beciuri. De asemenea, circulaţia pe trei drumuri judeţene a fost afectată de revărsarea apelor pe carosabil.
„Au fost afectate 16 localitaţi, respective Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchiseşti, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuţi, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei şi Broşteni. S-a intervenit şi se mai intervine pentru evacuarea apei din 40 de locuinţe, 35 de anexe, 58 de curti şi 18 beciuri. Au fost afectate două drumuri judeţene, DJ 209 A, între Slatina şi Găineşti şi DJ 177 A, între Frasin şi Stulpicani. Afectat este şi DJ 174 A, între Darmoxa şi Broşteni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.
Pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor intervin 200 de pompieri militari cu 15 autospeciale şi 31 de motopompe, alături de pompierii voluntari şi de autorităţile locale.
Mai multe persoane din Covasna au fost evacuate forţat, la dispoziţia prefectului, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că se discută şi cu mai multe persoane din judeţul Neamţ, care refuză evacuarea.
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, pompierii au evacuat, sâmbătă, din calea apelor 22 de persoane, dintre care nouă copii, toţi urmând să fie cazaţi pe la rude până la retragerea apelor.Pompierii au intervenit sâmbătă în 22 de localităţi afectate de inundaţii.
Circulaţia este întreruptă, în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec –Poiana Largului, pe raza comunei Poiana Teiului, între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri, iar în judeţul Vrancea, traficul e oprit pe DN2N, la Jitia, între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri. Tot în Vrancea, circulaţia e întreruptă pe DN2L, la Soveja, kilometrul 59+900 de metri, în timp ce în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, circulaţia e oprită la km 23, în zona localităţii Casinu Nou.Sursa MEDIAFAX


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu