joi, 28 iunie 2018

Editorial – O zi prin Ţara Chioarului

La Coaş, o comună de foşti pietrari care munceau pentru „Cetatea Chioarului“ în vremea Imperiului Austro-Maghiar, am stat de vorbă cu primarul (liberal) Sabin Raţ, om suprinzător de analitic în raport cu politica şi specialist pur-sânge al administraţiei locale. Nu e de mirare că la alegeri n-a dorit să-i fie contracandidat niciun localnic.
Prins într-un segment investiţional (de care se va scrie în „Glasul Maramureşului“) primarul şi-a făcut timp pentru a ne arăta (împreună cu preotul Fărcaş) una dintre puţinele biserici de piatră construite pe teritoriul Maramureşului. (Exista, la vremea aceea un edict imperial ce dădea voie românilor să ridice doar biserici de lemn, în speranţa că, lemnul putrezind, nu va rămâne mărturie a credinţei, peste timp.)
La umbra acestui edict, la Coaş s-a ridicat (de către pietrarii locului), în anul 1730, o excepţională biserică de piatră- azi monument istoric. În Şomcuta Mare ne-am oprit la pensiunea Maria, unde munceşte un emigrant venit din Coasta de Fildeş (Abidjan). Are patruzeci de ani şi-n anul 2009 şi-a părăsit ţara din pricină de război. S-a întors anul trecut acasă. A stat câteva săptămâni acolo dar a revenit la Şomcuta Mare. E absolvent de drept dar munceşte (ca-n familie) cu personalul de la pensiune şi consideră România ca o excepţională patrie care l-a adoptat.
Ne-am continuat drumul până la Buciumi, unde ne-am oprit la un improvizat „magazin în aer liber“ (tarabă) de lângă spaţiul unde se confecţionează pălării de Chioar.
Treaba merge târâş-grăpiş, se cumpără şi nu prea astfel de pălării. Ar fi păcat să se piardă meşteşugul acesta!
În loc de concluzie, încheiem spunând că-n Codru – Chioar sunt multe de văzut şi de scos în evidenţă. Spaţiul acesta e oarecum limitrof Băii Mari dar oamenii ce-l populează trăiesc în zona unui rural plin de orgoliu, de fapt de mândrie locală că fac parte din lumea miraculoasă cândva a Cetăţii Chioarului.

Autor: Marian ILEA
Sursa: Glasul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu