joi, 11 octombrie 2018

BERD a anunțat lansarea unei licitații pentru prima fază a proiectului de conectare a rețelelor de energie electrică dintre Moldova și România

Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este vorba despre achiziționarea de bunuri (echipamente), de muncă, servicii pentru implementarea proiectului, care prevede construcția, dotarea și punerea în funcțiune a noilor interconexiuni electrice între Moldova și România, transmite http://infomarket.md, preluat de Romanian Global News.


 Proiectul include, în special, construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a unei linii electrice de 400 kV Vulcănești-Chișinău, modernizarea și extinderea stațiilor din Chișinău și în Vulcănești de 400 kV. În cadrul licitaţiei vor fi achiziţionate produsele și serviciile corespunzătoare pentru proiectare și construcție. Implementarea proiectului va asigura interconectarea Republicii Moldova cu piața UE, va spori considerabil stabilitatea și fiabilitatea furnizării de energie electrică, iar diversificarea resurselor de energie electrică va deschide piața energiei electrice a Moldovei pentru o concurență sporită. Proiectul va promova prețuri competitive pe piața internă a energiei electrice, disponibilitatea accesului permanent la piața regională a energiei electrice, ca urmare a faptului că prețurile energiei electrice vor deveni mai puțin împovărătoare pentru consumatori.
Costul total al proiectului este de 270 de milioane de euro. Pentru implementarea lui, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Banca Europeană de Investiții va oferi un împrumut în valoare de 80 de milioane de euro fiecare, Banca Mondială va oferi un împrumut de 70 de milioane de euro, iar Uniunea Europeană – un grant în valoare de 40 de milioane de euro. Proiectul va fi implementat în Moldova de întreprinderea de stat Moldelectrica timp de trei ani - din 2019 până in 2022. Interconectarea sistemelor energetice din Moldova și România este cruciala pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie în țara noastră, care depinde în prezent în mare măsură de alimentarea cu energie electrică de la CERS Moldovenească, situată în Transnistria, precum și importurile de energie electrică din Ucraina.
Proiectul va oferi o oportunitate de a alege, fără a se limita, sursa de achiziții de energie din est sau vest, această alegere va fi determinată numai de preț și nu va depinde de dezvoltarea pieței din Ucraina. Accesul extins la piața europeană va aduce beneficii economice cetățenilor și întreprinderilor din Moldova. În final, proiectul va deschide calea pentru integrarea Republicii Moldova în rețeaua electrică europeană ENTSO-E.


                                                                                     RGN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu