marți, 25 decembrie 2018

Proiectul "România educată", contestat în mediul academic


 Fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea sustine intr-un interviu ca proiectul presedintelui Klaus Iohannis nu contine niciun element de noutate si ca in el se regasesc idei vehiculate si in alti ani, asa cum sunt tezele unice sau bacalaureatul diferentiat.

"Sa vii dupa patru ani de mandat cu teme de discutie, nu cu solutii strategice, e cam putin. (...) Romania educata nu e nici macar pura teorie, ci o colectie de pareri, o doxologie", a spus Miclea, pentru ziare.com.

Totodata, Mircea Miclea propune trei idei de la care, in opinia sa, ar putea incepe reformarea reala a educatiei. Fostul ministru propune publicarea online a unor lectii realizate de profesori de elita si o mai mare putere de decizie a scolilor, astfel incat sa-i poata concedia pe dascalii neperformanti.

"Ar trebui filmate lectiile celor mai buni profesori, de la toate disciplinele si ciclurile de invatamant si puse pe o platforma online. Ar trebui ierarhizate toate programele de studii, de la toate universitatile. Ar trebui ca scolile sa aiba dreptul sa angajeze si sa concedieze profesorii", a adaugat Miclea.

Raportul lansat saptamana trecuta de presedintele Klaus Iohannis este criticat si de profesorul Radu Gologan.

"Pare o forma fara fond. Este foarte multa vorbarie, foarte multe generalitati. Evident ca au fost implicate foarte multe persoane in constructia acestui raport si, dintre ele, multe sunt autointitulate experti in educatie", a declarat Radu Gologan. Presedintele Societatii de stiinte Matematice mai considera ca Executivul ar trebui sanctionat pentru ca nu aloca Educatiei, din bugetul national, procentul prevazut in Constitutie, adica 6%.

Autor: Banu Alexandra
Sursa: PortalÎnvatamant


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu