luni, 17 februarie 2020

Deputatul Duruș (USR): „Cârdășia unor angajați ai statului cu hoții de lemne trebuie să înceteze”

Maramureșul pierde anual mii de hectare de pădure, în urma tăierilor ilegale. Cifrele par a fi privite cu mai multă îngrijorare de Uniunea Europeană decât de către guvernele românești. Oficialii europeni au dat Maramureșul ca exemplu negativ în ceea ce privește suprafețele de pădure dispărute. Din 2007 și până acum, experții au remarcat dispariția din județ a unei suprafețe împădurite egală cu suprafața Bruxelles-ului! Dacă parcurgem rapoartele oficiale anuale emise de diferite entități care urmăresc fenomenul tăierilor ilegale, constatăm că Maramureșul ocupă constant locul 1 la infracțiuni silvice, prejudiciu sau cantitate de lemn tăiată ilegal.
Raportul Greenpeace România pe 2016 arată că prejudiciul înregistrat în urma tăierilor ilegale în Maramureș a fost de 17,9 milioane de lei. Cifra reprezintă 45,59% din valoarea totală a prejudiciului înregistrat la nivel național în urma furtului de lemne. Raportul Romsilva pe 2017 plasa Maramureșul pe primul loc la cantitatea de lemn tăiată ilegal – 8.319 mc, adică peste 17% din cifra totală națională. Datele pe anul 2018 ale Greenpeace România arătau că Maramureșul ocupă locul 2 la numărul infracțiunilor silvice (524 infracțiuni) și locul 1 la valoarea prejudiciului.
„Situația este una dezastruoasă, asupra căreia am atras atenția de mai mule ori din Parlamentul României, în ultimii 3 ani. Miniștrii s-au tot perindat, fără să avem vreun efect. Defrișările ilegale par un fenomen scăpat de sub control. Incapacitatea statului de a opri această practică este greu de înțeles. Este neputință sau lipsă de voință? Se vorbește mult de cârdășii ale instituțiilor statului cu marii exploatatori ilegali. Să ne înțelegem, pădurea nu se fură cu căruța, ci cu camionul. Trebuie să ne punem toate forțele politice la masă și să căutăm soluții pentru diminuarea acestui fenomen”, a declarat deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.
Soluțiile USR la problema tăierilor ilegale sunt înființarea „DNA-ului pădurilor” și prioritizarea problemei tăierilor ilegale ÎN CSAT. Deputatul va depune o nouă interpelare pe acest subiect către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.
Biroul de presă, Cabinet parlamentar Deputat Vlad Emanuel Duruș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu