miercuri, 5 februarie 2020

Guvernul PNL se face vinovat de situația economică dezastruoasă din județul Maramureș



 Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a vorbit despre negocierile privind stabilirea bugetului pentru instituțiile aflate în subordinea Consiliului Județean și a subliniat faptul că situația este extrem de gravă.
”Marți am avut întâlniri până seara târziu, pentru a finaliza o parte din discuțiile pe buget și vreau să subliniez că totul este extrem de complicat. Fiecare instituție prezintă în fața conducerii Consiliului Județean și a Comisiei de Buget cele două bugete necesare: cel de funcționare, care include salarii, utilități, birotica necesară pentru desfășurarea activității și bugetul de investiții pentru anul în curs. Excluzând complet partea de dezvoltare și discutând doar despre cheltuielile de funcționare, minusul care s-a adunat în urma cerințelor normale ale fiecărei instituții este de 124 de milioane de lei până în acest moment, bani pe care Consiliul Județean Maramureș nu îi are pentru a acoperi salariile și cheltuielile cu bunuri și servicii”, a arătat Gabriel Zetea.
Bugetul total al unei instituții de cultură este de două, trei sau patru milioane de lei, ceea ce arată lipsa de finanțare care este în acest moment în județul Maramureș. ”Am discutat cu conducerile acestor instituții și, începând de săptămâna viitoare, vor urma întâlniri cu Adunarea Generală a angajaților în fiecare instituție în subordinea Consiliului Județean.
Pentru că, dacă nu vom avea resursele financiare necesare pentru a asigura finanțarea, nu vom putea să spunem că la o instituție acoperim necesarul pe 12 luni, iar la alta pe numai două luni de zile, așa cum a dat Guvernul Orban bani pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Maramureș. Și atunci va trebui să avem solidaritate între angajații în subordinea Consiliului Județean Maramureș și să înțelegem că va trebui să avem un buget care să fie împărțit echidistant, proporțional pe fiecare instituție. Nu mai vorbim de semnale de alarmă, ci de strigăte de disperare din partea conducerii Consiliului Județean și a directorilor din instituțiile subordonate către Guvernul României”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Președintele Consiliului Județean a arătat că s-au transmis toate aceste date Ministerului Finanțelor, au existat adrese oficiale din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, s-a făcut o statistică în ceea ce privește finanțarea cheltuielilor cu asistența socială la nivelul consiliilor județene, iar media de finanțare la nivel național este de 17,7% din necesar. Președintele Gabriel Zetea a discutat cu cei mai vechi angajați din Consiliul Județean și din DGASPC Maramureș și i s-a spus că o asemenea situație critică nu s-a înregistrat din anii 1990.

Gabriel Zetea: ”Creșterea veniturilor cetățenilor trebuie să fie, în continuare, dezideratul fiecărui Guvern”

”Ar mai fi o variantă pe care nu îmi doresc să o iau încă în calcul, aceea de a lua banii de la secțiunea dezvoltare și din excedentul Consiliului Județean, fonduri pentru investiții și cofinanțarea proiectelor de infrastructură și să îi folosim pentru salarii. Pentru că acest Guvern incompetent a permis inclusiv acest lucru, să transformăm consiliile județene în instituții plătitoare de salarii. Decât să facem așa ceva, mai bine desființăm Consiliul Județean, pentru că este o crimă să iei banii de investiții ai unui județ. La asta a dus, însă, angajarea răspunderii Guvernului PNL pe Legea Bugetului de Stat. Au eliminat, spre exemplu, prevederile Ordonanței 114, care prevedea niște taxe destul de mari pentru activitatea bancară și pe a companiilor din energie, bani care nu mai vin acum la bugetul național de la aceste companii foarte profitabile în România. Și vine Guvernul, pe de altă parte, și spune că nu mai avem bani și ne împrumutăm. Este oare normal să renunți la acele taxe pe aceste companii și apoi să spui că nu mai ai bani pentru autoritățile locale? Nu este o problemă că Partidul Social Democrat a mărit pensiile și salariile anul trecut. Problema a apărut în clipa  în care acest Guvern incompetent a renunțat la aceste taxe pe companiile profitabile din România și nu a mai putut redistribui veniturile către marea masă de români. Creșterea veniturilor cetățenilor trebuie să fie, în continuare, un deziderat al oricărui partid politic și al fiecărui guvern. Însă să creezi avantaje pentru anumite companii în detrimentul românilor este un lucru antiromânesc. În ultima ședință de Guvern, s-a vorbit despre ștergerea datoriilor de sute de milioane de euro ale unei bănci al cărei manager se afla în stradă la ultimele proteste”, a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea. Acesta a arătat că își dorește ca viitorul guvern care va conduce destinele României să fie mult mai aplecat la problemele cetățenilor și să încerce să rezolve din derapajele provocate de Guvernul Orban.
                                                                                          
                                                                                               CJMM


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu