miercuri, 1 septembrie 2021

30 de voturi decid soarta guvernului Cîţu


 După ce a anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură imediat ce va începe noua sesiune parlamentară, PSD a găsit o formulă matematică sigură care va asigura căderea guvernului Cîţu. În acest moment opoziţia se bazează pe 204 voturi.

Moţiunea nu se introduce în funcţie de data congresului PNL, ci atunci când se vor aduna 234 de voturi. Aşadar, opoziţia mai are nevoie de 30 de voturi pentru dărâmarea guvernului. Sunt multe, sunt puţine? Aceste voturi nu pot fi scoase decât de la partidele care formează coaliţia.

Să o luăm de jos în sus. UDMR este cel mai sigur aliat. Din formaţiunea condusă de Kelemen Hunor nu va merge niciun vot către PSD. De la USR PLUS este foarte puţin probabil, sau mai degrabă imposibil.
Speranţa PSD este legată de eventuala fracţionare a PNL după congres. În varianta plecării lui Ludovic Orban din PNL pentru a-şi forma propriul partid, mai liberal şi mai conservator decât actualul PNL, va fi urmat de 30 de parlamentari? Greu de crezut.

Mai degrabă PSD se gândeşte la voturile Minorităţilor, altele decât UDMR. Grupul parlamentar al Minorităţilor este format din 18 deputaţi. De regulă Minorităţile se alătură majorităţii parlamentare.
Considerând că toate cele 18 voturi vor merge spre PSD, ar mai fi necesare 16 voturi.

Va fi urmat Ludovic Orban de 16 parlamentari? Greu de crezut.

Deja s-a demontrat că fracţiunile nu au viaţă lungă. Toate cele trei partide rupte din PNL, PSD şi PDL, respectiv ALDE, Pro România şi PMP, nu au trecut pragul electoral.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, fostul prim ministru Călin Popescu Tăriceanu, fostul prim ministru Victor Ponta, au pierdut încrederea alegătorilor. Când părăseşti un vapor pentru o bărcuţă rişti să nu ajungi la mal.
Pe de altă parte, nu-l vedem pe Ludovic Orban intrând într-o combinaţie cu PSD. Foarte probabil Ludovic Orban va deveni un soldat disciplinat pus în slujba partidului.

Pentru căderea guvernului trebuie să se întâmple ceva ieşit din comun. O cauză a căderii guvernului Cîţu pot fi preţurile care cresc şi cresc fără să poată fi oprite.

Declanşarea unor proteste sociale de anvergură pot conduce la căderea guvernului Cîţu, însă în actuala conjunctură un nou premier va fi desemnat tot din rândul actualei coaliţii PNL-USR PLUS- UDMR. Cât ţine mandatul preşedintelui Klaus Iohannis nu poate fi vorba despre un guvern condus de PSD. De la acest element trebuie pornit când se vorbeşte despre un nou guvern.

30 de voturi nu par multe, dar ele sunt imposibil de adunat la bucată. Căderea guvernului PNL poate fi provocată doar de USR PLUS. În eventualitatea ieşirii acestui partid care se tot plânge că nu-şi poate transpune în practică programul, va rămâne un guvern minoritar PNL, urmând ca USR PLUS să-i acorde doar un sprijin parlamentar.

Dar teoria este teorie, practica este practică. Defecţiuni sau defectări pot avea loc oricând. Viaţa politică este în continuare foarte volatilă.

Liderii isterici, personajele exotice, incapabilii, corupţii, confiscă conducerile partidelor, continuă să populeze instituţiile publice, la fel ca în trecut.

Schimbările în bine nu se produc, reformele de care se tot vorbeşte nici măcar nu au început.
Înafară de “am crescut pensiile, am majorat alocaţiile pentru copii”nu poate spune niciun partid.
Despre o reformă profundă a sistemului de educaţie, a sistemului sanitar, despre o reformă de substanţă a Justiţiei, despre reforma administraţiei publice, nicio formaţiune politică nu poate vorbi cu fruntea sus. Totul este la viitor.

Lumea s-a cam lămurit şi s-a cam săturat de “vom face”.

Marcel Ciolacu şi-a făcut socoteala şi crede că 30 de voturi vor putea dărâma guvernul actual.

Viaţa politică a ajuns într-un punct mort în care democraţia nu mai ţine seama de aritmetica parlamentară. S-a văzut acest lucru şi la ultimele alegeri parlamentare pe care PSD pretinde că le-a câştigat. Se vede clar că nu le-a câştigat din moment ce nu-şi găseşte nici măcar 30 de voturi în condiţiile în care se guvernează prost, păgubos.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu