joi, 2 septembrie 2021

Cornel Nistorescu: „Un guvern ca la Spitalul de nebuni”

 


Toată populația amatoare de ştiri aștepta cu sufletul la gură mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru împricinații din Coaliția aflată la putere. Unii de la televiziunile cu ghiveci de știri și bîrfe de discotecă titrau ”Urmează mesajul transmis de președintele Iohannis pentru războinicii din Coaliție”.

La 18 fix, ca și cucul din ceasurile vechi, Klaus Iohannis a apărut pe ecran, ras, tuns, frezat, îmbrăcat la patru ace, nu hămit și cocoșat ca la debutul său prezidențial. Noile costume ale președinției (procurate probabil de SPP) cad ca turnate, ca pe manechinele de la Muzeul de ceară de la Madame Tussauds. Klaus Iohannis a citit de pe prompter ca un actor antrenat, cu rolul învățat și a dat din mîini sincronizat cu vorbele scrise de consilieri.

Arăta ca un președinte ganz-ghimbir, nițel mai cărunt și cu un aer superior de ins deasupra lucrurilor, chiar aerian, dar perfecționat la capitolul actorie și ”împachetare”. Hazul a venit de la faptul că discursul președintelui era centrat pe deschiderea sesiunii parlamentare și era calat pe chemări la eficiența muncii în parlament. Vezi, Doamne, țara scîrție pentru că parlamentul gîfîie și votează prostii. Nici vorbă despre schimbările de oameni în Parlament.

Miercuri după amiază, toți oamenii lui Ludovic Orban au fost îndepărtați din funcții cu lopata, fără nici cea mai mică gentilețe sau colegialitate liberală. Cît despre scandalul din Coaliție, despre refuzul USR-Plus de a participa la ședința de guvern, nici mîc. Parcă înregistrarea era făcută la Sibiu sau undeva într-un salon pe Valea Oltului. Geaba se chinuiau televiziunile de știri mincinoase să titreze ”direct” sau să precizeze ”L-ați ascultat în direct pe președintele Iohannis”.

Dacă era la Festivalul de la San Remo, o asemenea transmisie titrată ca ”direct” ar fi fost sancționată cu descalificarea și cu amendă. La noi, merge și a mers și de data aceasta. Ubicuitatea este perfectă. Iohannis doarme la Sibiu și iese pe munte, dar vorbește de la Cotroceni, iar ordinele sale se aud rostite și în sediul PNL. Un fel de ubicuitate politică inutilă, menită să păcăleacă, nu să miște lucrurile.

Ei bine, în filmarea artistică din fața steagurilor României și UE (lipsea steagul american!) președintele a citit următoarele propoziții istorice:

”Un Parlament cu un nivel scăzut de credibilitate afectează însăși construcția democratică a țării, în timp ce un Parlament mult mai activ, mai responsabil și mai orientat către actul legiferării ar fi cu totul altfel perceput de către cetățeni”.

Ati înțeles? Președintele doarme și parlamentul este de vină! Mai mult, Klaus Iohannis îi acuză pe unii (trebuie să se simtă oarecine) exact de lucrurile pe care le-a făcut cu vîrf și îndesat în toți anii săi de mandat.

”Atenție – nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este ușor, însă oamenii s-au săturat de discursuri sterile, de veșnicele promisiuni neonorate. Vor să vadă mai puțin scandal și mai multă cooperare. Nu îi interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai efficient.Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din Coaliția de guvernare, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor.”

Atenție, deci! Președintele vobește despre ceea ce face mereu și pune totul pe seama altora. Care, evident, sunt și responsabili. Isteria scumpirilor a fost sesizată de președinte. Numai că exact pe dos.

”În economie sunt semne promițătoare și, încă de anul trecut, au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții…. Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici”.

Cu alte cuvinte, doar guvernul mai trebuie să transforme în beneficii marile succese ale guvernului Cîțu (foto) și ale președinției înțelepte a lui Klaus Iohannis.

Între timp, pluseriștii nu s-au mai prezentat la ședinta de guvern pregătită pentru a aproba programul de investiții Anghel Saligny, menit a-l ajuta pe Florin Cîțu să devină președintele PNL. În absența miniștrilor pluseriști, jonglerul și probabilisticul Cîțu și ai săi au decis ca miniștrii absenți să fie înlocuiți de secretarii de stat ai PNL și UDMR și documentul să fie adoptat.

Unii mai spurcați din PNL trepidează de fericire. Şi zic:

-Să se ducă Dracului, că nu putem guverna cu ei! Sunt niște demenți cu care nu te poți înțelege la nimic.

Ce le-a transmis președintele în mesajul înregistrat cine știe cînd:

”Este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români.”

Isterici, cei din USR-PLUS umblă după semnături pentru o moține de cenzură, iar PSD doarme sau sună la șefii mai mari să întrebe ce să facă.

Guvernul meu semănă cu un salon de la Spitalul de nebuni.

Între timp, Klaus Iohannis vine spre București sau face repetiții în fața unui alt prompter pentru a face o altă declarație.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu