joi, 16 septembrie 2021

Hatun Tash, apostolul creștin la musulmanii din Marea Britanie

 


September 16, 2021

HATUN TASH: APOSTOLUL CRESTIN LA MUSULMANII DIN MAREA BRITANIE

A fost amenințată cu moartea de multe ori, agresată fizic de multe ori, tăiată cu cuțitul de câteva ori, arestată și ținută în închisoare ore întregi de multe ori. O dată, fiind lovită în braț, îi curgea sângele, dar încă propovăduia Evanghelia musulmanilor din Marea Britanie, fiind ținută în picioare de bărbații care o ascultau. Fosta musulmana convertită la creștinism, Hatun Tash, a convertit la creștinism peste 1000 de musulmani din Marea Britanie, printre care și 17 imami. [Link: God's Firebrand: An Interview with Hatun Tash / Jăratecul lui Dumnezeu: Un interviu cu Hasun Tash: https://estheroreilly.substack.com/.../gods-firebrand-an...]

Apostolul care propovaduieste crestinismul musulmanilor

Tash este, putem spune, apostolul creștin care misionează musulmanii din Marea Britanie. O femeie mică de statură, de nu mai mult de 1 metru și 60 de centimetri, creștină de origine pakistaneză, Tash a făcut mai mult pentru răspândirea creștinismului în Marea Britanie decât oricare preot ori pastor anglican al anilor noștri. Propovăduiește Evanghelia în spațiul public, nu într-o încăpere, o biserică impozantă unde poate fi în siguranță, înconjurată de oameni care agreează cu ea. Propovăduiește într-un mediu ostil, unei audiențe și grup împietrit care și-a pus în minte distrugerea creștinismului și care, împlinind vorba cu fapta, ucide mii de creștini anual în toată lumea.

Inevitabil, te întrebi: unde sunt bărbații? Cei cărora le-a fost încredințată Evanghelia, cu instrucțiuni specifice să propovăduiască Evanghelia și pe Hristos în toată lumea? De ce nu auzim de bărbați care ies în spațiul public și propovăduiesc Evanghelia unor mulțimi ostile? Ironic, majoritatea foștilor musulmani despre care citim că misionează lumea musulmană din Occident, sunt femei, printre ele tinere din Iran convertite la creștinism. Una dintre ele este și Anahita Parsan, convertită la creștinism în Suedia cu mulți ani în urmă și care, la rândul ei, a convertit la creștinism mii de musulmani. [Recomandam recenzia cărții lui Parsan, publicată în 2017, Stranger no More: https://moonglotexas.com/.../book-review-stranger-no.../]

De ce nu auzim despre bărbați care fac la fel? Bărbați care să "întreacă" femeile în râvna pentru evanghelizarea celui mai neevanghelizat grup din Europa: musulmanii. Această observație se aplică, din nefericire, și României.

Cine este exact acest apostol creștin printre musulmanii din Marea Britanie, Hatun Tash? Este femeia care, din 2013 încoace merge, aproape zilnic, la Speakers' Corner (Colțul Vorbitorilor) din Hyde Park (Londra) unde vorbește, din nou și din nou, despre Hristos, nu profetul musulman, ci adevăratul și unicul Fiu al lui Dumnezeu.  Tash este o femeie fără teamă. Jurnalistul Esther O'Reilly o numește "the most fearless critic of Islam in the world today … / cel mai temerar critic al islamului din zilele noastre …" Nu critică islamul cum o fac seculariștii, sau, mai bine zis, aceia dintre ei care încă îndrăznesc să critice islamul. Combate islamul cu evanghelia, cu Adevărul, vorbindu-le musulmanilor despre Biblie și Hristos.

Strategii de evanghelizare

Și-a început activitățile evanghelistice în 2012, în relațiile cu prietenii. Convertită la creștinism și botezată în Biserica Anglicană, în ultimii ani Tash s-a îndreptat mai mult spre zonele evanghelice din Londra. Biserica Anglicană nu îi mai priește, zice ea, din cauza secularizării ei rapide și distanțarea de Adevărul Evangheliei.

La început, Tash practica mult rugăciunea, stând în fața moscheilor și rugându-se ore în șir. A fost mult inspirată în acțiunile ei evanghelistice de un pastor american până în 2017 când pastorul s-a reîntors în SUA și ea a rămas singură. De mulți ani, zilele ei sunt identice: zilnic vestește mesajul mântuitor în Hyde Park, iar în zilele de închinare, merge la moscheile din Marea Britanie, stă în fața clădirilor și rostește mesajul lui Hristos.

La început, musulmanii au crezut că e nebună. Până când a început să le spună că se închină unui profet fals / false prophet, unui "pedofil". În timp și-a modificat mesajul pentru a atrage atenția celor din jurul ei. La început ținea pancarte cu mesajul "Christ loves you / Hristos te iubește", dar acest mesaj nu a atras atenția. Când, însă, a început să critice esența islamului, oamenii s-au oprit uimiți, întrebând-o "what's wrong with you sister / nu te simți bine, soră"?

În timp, Tash a început să-i provoace pe musulmani la dezbateri privind credința lor. Unii imami au invitat-o la discuții, sperând să o aducă înapoi la islam. Tash, însă, rămânea persistentă pe poziții: "Mohamed este un profet fals"; "Mohamed a fost un pedofil"; "Islamul este o religie falsă".

Musulmanii incep sa se converteasca

Încetul cu încetul zeci de bărbați au început să se strângă pe lângă ea în interiorul moscheilor, inclusiv imami. În martie 2020, înainte de lockdown, săptămânal ținea studii despre creștinism (Bible studies) cu până la 800 de musulmani. Tash era surprinsă de lipsa de cunoștințe a musulmanilor despre religia lor și inabilitatea imamilor de a-și apăra religia ori explica credința.

"Exista o singură Biblie, spunea Tash, dar 26 de Coranuri, și altele încă se scriu". Prin asta, Tash explica musulmanilor că, spre deosebire de Biblie, există 26 de versiuni diferite ale Coranului. Nu există o versiune finală. Încă se descoperă manuscrise vechi de mai bine de 1000 de ani, scrise de "sfinți" ori "teologi" musulmani de care nu știa nimeni până acum.

[NOTĂ: Saci întregi de astfel de manuscrise au fost găsiți în Yemen, ascunse în zidurile unei case vechi] Autoritățile islamice încă citesc aceste manuscrise pentru a determina dacă să fie incluse în Coran sau nu.

"Your Koran is full of holes … Coranul vostru este plin de găuri", a început să strige Tash pentru a atrage atenția musulmanilor. "Mesajul Bibliei este consistent, mesajul Coranului nu", le spune ea. A făcut 26 de găuri într-un Coran, pe care îl ținea deasupra capului să-și ilustreze mesajul. Un bărbat i-a furat Coranul cu găuri și Tash și-a făcut altul. Reacția musulmanilor a fost și rămâne în general ostilă. Primește, zice Tash, 500 de mesaje electronice pe zi, majoritatea covârșitoare dintre ele fiind ostile / hate mail. Incidente frecvente se petrec și la Speakers' Corner. Când vorbește, o păzește poliția. De multe ori a fost amenințată cu moartea de musulmanii trecători.

Uneori, unii bărbați trec pe lângă polițiști și o scuipă, o îmbrâncesc, ori o aruncă la pământ. De câteva ori a fost lovită cu cuțitul și tăiată. O data a început să-i curgă sângele, dar a refuzat să fie dusă la spital. Doi bărbați au ținut-o în picioare să poată vorbi. A continuat să vorbească până a început să amețească, moment în care a fost dusă la spital.

Cu o altă ocazie, un bărbat și-a deschis fermoarul și și-a expus organele genitale. Alții i-au rupt microfonul. Într-o situație extremă, mărturisește Tash, "they tried to chop my head off … au încercat să-mi taie capul …" Nu de puține ori a propovăduit Evanghelia și în ploaie, uneori doar la o singură persoană, ori la cei care alergau să se adăpostească. Tash a fost arestată de multe ori și reținută până la 23 de ore de fiecare dată. Conform legilor britanice, în cel mult 24 de ore persoanele arestate trebuie oficial acuzate de o infracțiune anume. În cazul ei, nu a încălcat nicio lege, dar abuzul poliției, spune ea, era desemnat să o descurajeze să mai propovăduiască. În final, zice ea, problemele cu care se confruntă sunt incidente mici, puse lângă obiectul suprem: "they have to turn to Lord Jesus Christ / trebuie să se întoarcă la Domnul Iisus Hristos".

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu