joi, 2 septembrie 2021

Trei miniştri, trei opinii

 

„Nu am văzut creşteri de preţ foarte mari” zice ministrul Economiei, energia electrică s-a scumpit doar cu 25%, iar gazele cu 20%”. Într-adevăr, nu sunt creşteri mari. Ce mi-e 25%, ce mi-e 20%. Un mizilic. Alt ministru, al Muncii, întrebată tot despre preţuri, zice: „N-am o lampă a lui Aladin ca să vă spun cu cât”.

În sfârşit, ministrul Educaţiei spune ceva normal: dacă incidenţa infectărilor trece de 6%, nu poate fi vorba despre o prezenţă fizică a elevilor la şcoală. Or mai fi spus ceva şi alţi miniştri, dar pentru o zi ajung trei opinii, două aiuritoare, a treia menită să sperie lumea.

Adică mai vine un val de pandemie puternic, cu tot ce presupune acesta, interdicţii, distanţare socială, masca şi înăuntru şi afară, închiderea restaurantelor, a şcolilor etc. etc. Dar ieri a fost o zi deosebită: a început a doua sesiune parlamentară ordinară a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Priorităţile: legea consumatorului vulnerabil şi desfiinţarea SIIJ.

În ceea ce priveşte preţul la energie, primul ministru spune ferm că guvernul nu va interveni pentru a plafona preţurile la energie. Punct de vedere ferm.

Legea consumatorului vulnerabil priveşte toate partidele. Fiecare are opinia lui. Puse cap la cap trebuie să dea ceva bun. Cu condiţia să nu fie excesiv politizată această lege a săracului, până la urmă.

Desfiinţarea SIIJ este o prioritate în primul rând pentru USR PLUS. La intrarea în guvern a pus această condiţie. Rămâne în continuare condiţia rămânerii în guvern. Aşa zice Dacian Cioloş. PNL nu este împotrivă, dar nu a făcut-o până acum parte din comoditate, parte din cauza presiunii UDMR. Kelemen Hunor este de părere că Secţia Specială de investigare a magistraţilor ar trebui doar transmutată la altă instituţie. Eventual în subordinea DNA.

Opoziţia are, desigur, alte priorităţi. Rămâne obiectivul introducerii moţiunii de cenzură. Poate că se vor aduna 234 de voturi şi atunci adio guvern Cîţu. Poate nu se vor aduna, şi atunci se defilează în continuare cu guvernul în funcţie. După congresul PNL din 25 septembrie premierul este posibil să aibă mai multă putere şi atunci lucrurile se vor mişca mai repede.

După congresul USR PLUS din 2 octombrie este posibil ca şi acest partid deja cu o conducere unică, să aibă o altă abordare a actului guvernării.

Septembrie, din toate punctele de vedere, promite să fie o lună mai aprigă decât au fost lunile de vară, iulie şi august. Vine valul 4, vin scumpirile, au loc schimbări la vârf în rândul principalelor partide din coaliţia de guvernare. :i cele bune şi cele rele sunt aşteptate să vină din partea PNL şi USR PLUS. Cele două partide conduc România. După cele câteva ieşiri, unele cu trimitere directă la alegerile din PNL, s-ar părea că preşedintele Klaus Iohannis nu mai are chef să se implice în viaţa politică cum o făcea pe vremuri. Lasă lucrurile să curgă de la sine. Este corectă o astfel de atitudine? Aşa scrie la Constituţie.

Printre cei mai îngrijoraţi cetăţeni în această perioadă se numără părinţii. Cum se vor desfăşura cursurile? Urmează cadrele didactice. Vor fi obligate să se vaccineze? Dar cadrele medicale vor fi obligate să se vaccineze? Sistemul sanitar va face faţă noului val?

S-ar părea că priorităţile fixate de conducerea celor două camere ale Parlamentului sunt altele. Legea cetăţeanului vulnerabil şi desfiinţarea SIIJ rezolvă o problemă socială şi una politică. Este un fel de a spune că rezolvă aceste probleme. Sunt probleme de nerezolvat. Mai ales prima.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu