joi, 9 septembrie 2021

USR-AUR sună foarte bine

 


A paria pe modul în care se va termina vânzoleala politică din aceste zile care coincid cu apropierea valului patru al pandemiei este la fel ca a paria pe numărul de furnici de pe leşul unui urs împuşcat ilegal în pădure.

Moţiuni şi contre împotriva moţiunilor, negocieri care în fapt nu sunt decât simple discuţii, asocieri între personaje de mâna a doua, declaraţii care mai mult încurcă decât explică, joc la ofsaid, bârfe, ştiri pe jumătate false, pe jumătate adevărate.

O vânzoleală cum rareori s-a întâmplat în jalnica lume politică românească.

De unde să începi? Indiferent de unde vrei să dezlegi ghicitoarea pe care o propune primul ministru Florin Cîţu, având se pare acordul tacit al preşedintelui, sau pseudo-seriozitatea preşedintelui PNL lăsat în ofsaid, ajungi la acelaşi rezultat: nu se ştie nimic.

Nu mai puţin suspans este în PSD.

Culmea ironiei şi ridicolului, comunicatorul PSD în materie de moţiuni de cenzură a fost desemnat Sorin Grindeanu. Acel Grindeanu care s-a baricadat în sediul guvernului şi nu s-a lăsat dat jos din funcţia de prim-ministru decât în urma unei moţiuni de cenzură iniţiată de propriul lui partid. Bătaie de joc, lipsă de respect pentru cetăţean? :i una şi alta.

Ce se întâmplă în cea de-a treia forţă politică? Vorba vine „forţă politică” pentru că moţiunea USR-AUR este boicotată deopotrivă de PSD şi PNL. Deja se vorbeşte de USR-AUR. Foarte probabil după congresul din 2 octombrie Dacian Cioloş va renunţa la PLUS. Odată numele partidului prescurtat, foarte bine va putea fi asociat cu numele altui partid.

USR-AUR sună neaşteptat de bine. Nu este un secret că imediat după înfiinţare, USR s-a dat la electoratul PNL. Dacă nu ar fi apărut USR PLUS cu siguranţă procentele obţinute de această formaţiune, în cea mai mare parte, s-ar fi îndreptat spre PNL. Acest lucru este dovedit de rezultatele obţinute de candidaţii la alegerile locale din anul 2020. Aşadar, pentru PNL formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş este un duşman natural. Cu duşmanul în pat nu poţi sta prea mult. În mai puţin de nouă luni cele două partide s-au despărţit. Dar nu în mod amiabil, ci cu un uriaş scandal.

Pe termen lung, decizia de a da afară din guvern USR PLUS este foarte posibil să fie în beneficiul PNL.

  PSD a rămas un partid mare pentru că a distrus în faşă orice partid care îi ameninţa hegemonia pe partea stângă a eşichierului politic. PNL, după ce s-a unit cu PDL, nu a reuşit să-şi extermine concurenţa pe dreapta. PMP i-a luat aproape cinci procente, vreo trei procente au mers la ALDE, iar grosul, de vreo 15% au mers către USR PLUS.

Adunând, prin eliminarea USR PLUS, PMP şi ALDE, iată că PNL ajunge în jurul a 30-40 de procente. Asta ar însemna stabilitate politică. Un partid mare pe stânga, un alt partid mare pe dreapta. PNL şi PSD pot fi imaginaţi ca un car cu boi de Nicolae Grigorescu. Numai că, aşa cum se observă în multele variante ale maestrului Grigorescu care a surprins ca nimeni altul spiritul naţional românesc, în spatele carului cu boi din prim plan urmează alt car cu boi. Perspectiva sugerează un şir de care cu boi.

Ei bine, în planul secund al actualei situaţii politice din România pandemică următoarea căruţă trasă de animalele care, cu suflarea lor, l-au încălzit pe pruncul Isus, se află un nou cuplu USR-AUR.

    Când Florin Cîţu zice că USR s-a asociat cu un partid extremist vorbeşte prostii. Consilierii l-au învăţat să spună asta. În realitate şi USR şi AUR s-au născut din revoltă, ca o reacţie la incapacitatea celor două partide mari de a guverna. Electoratul lor se diferenţiază doar la suprafaţă. Electoratul USR este mai şcolit. Dacă votanţii AUR sunt mai puţin şcoliţi, sau cum ar zice Iohannis, este format din analfabeţi funcţionali, ei nu au dreptul să ceară o viaţă mai bună, nu au dreptul la exact aceeaşi porţie de libertate ca profesorul de fizică ajuns preşedinte de ţară? Fondul problemei este acelaşi. USR şi AUR sunt două săbii care încap în aceeaşi teacă. Sau, dacă vreţi, este o sabie cu două tăişuri, una taie în dreapta alta în stânga.

Dacă USR atentează la electoratul PNL, tot atât de adevărat este că AUR poate atrage electoratul PSD. Partidul lui Dan Diaconescu a băgat frica în PSD. L-au terminat. Dacă la început PSD se temea de AUR, dacă PNL se teme de USR, în noua conjunctură politică PSD şi PNL se îngrozesc la gândul că aceste două partide tinere le-ar putea lua locul în opţiunile electoratului.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu