miercuri, 1 ianuarie 2014

Efectele nocive ale nopţilor nedormite asupra creierului

Un studiu prezentat de cercetatori suedezi arata cu mai multa claritate efectele nocive pe care le are o noapte alba - adica nedormita - asupra creierului, relateaza AFP.
Specialistii in neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sange prelevat dimineata de la 15 barbati tineri, cu o stare generala buna de sanatate, dintre care unii dormisera peste noapte opt ore, iar ceilalti deloc. La acestia din urma, s-a constatat o crestere cu circa 20% a concentratiei a doua molecule, enolaza specifica neuronala si proteina S-100B.
'Numarul acestor molecule creste de regula in sange cand apar leziuni cerebrale', a notat intr-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict.
Cu alte cuvinte, 'privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescenta', iar 'o noapte cu un somn bun poate fi de importanta critica pentru mentinerea sanatatii creierului', a adaugat cercetatorul suedez.
Studiul ce urmeaza sa fie publicat in revista Sleep vine dupa ce un altul publicat in octombrie in revista americana Science a conchis ca somnul accelereaza eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizeaza dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetatorilor de la universitatea Rochester. Sursa Agerpres


                                                                       dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu