Dr. Perricone in
cartea sa "Ageless face, Ageless mind" afirmă că: “atunci când
consumam carbohidrati (alimente cu indice glicemic ridicat: zahar, paine,
dulciuri, paste, cocaturi, placinte etc), acestia se transforma atat de repede
in zahar in sange incat pancreasul nu poate raspunde cu destula insulina, iar
sangele devine suprasaturat de zahar. Acest zahar trebuie sa se duca (depoziteze) undeva, asa ca se ataseaza de
membranele celulare. Cand se leaga de moleculele de colagen din piele si
tesuturi, ele isi pierd elasticitatea devenind rigide, imobile, tari. Pe langa
acest lucru, odata ajuns in tesutul de colagen, zaharul incepe sa pompeze
radicali liberi cauzand de doua ori mai mult rau.
Putem preveni acest lucru prin renuntarea totala la zahar,
impreuna cu suplimentarea cu acid alfa-lipoic, care este de 400 de ori mai
puternic decat combinatia de antioxidanti vitamina C si E la un loc."
Sau putem opta pentru o alimentatie bogata in
proteine, in special in colagen. In acest sens, un restaurant japonez din New
York (Hakata Tonton) deshis in urma cu 7 ani este frecventat de vedete.
Motivul? Specificul sau consta in faptul ca din cele 60 de feluri de mancare,
36 contin picioare de porc
(tonsoku)! Se dau in vant vedetele dupa
picioarele de porc?! Nu neaparat, dar cuvantul colagen functioneaza ca un
declic in lumea vedetelor, mereu in goana dupa tinerete si frumusete.
Proprietarul restaurantului sustine ca a ales aceasta delicatesa pentru ca
picioarele de porc sunt foarte bogate in colagen - proteina responsabila pentru
supletea tesutului muscular si a pielii.
O clienta a
restaurantului mentioneaza ca dupa ce a consumat mancare numai in acest
restaurant pentru doar o saptamana, pielea sa arata deja mai bine.
"Odata cu trecerea timpului, pierdem
colagen. Insa putem inlocui colagenul pierdut prin dieta. Astfel ca, cine
consuma alimente bogate in colagen la 30 de ani, arata mult mai tanar la
40." El mai sustine ca in insula
natala Kyushu, din sudul Japoniei, "multe persoane consuma picioare de
porc iar oamenii sunt foarte frumosi la chip, in special femeile!".
Picioarele de
porc nu contin grasime, nu contin multa carne decat putin muschi si foarte mult
colagen. Gelatina este una dintre cele mai usor digerabile forme de proteine
iar picioarele de porc o contin din abundenta. Spre exemplu, răcitura
este una dintre mancarurile terapeutice pe care le avem si noi in bucataria
traditionala românească. Preparata ca la carte, din tesuturi conjungtive, adica
din urechi, cozi si picioare de porc, sorici, ghiare de pasare, oase, tendoane,
articulatii, cartilaj si doar din foarte putina carne sau grasime, si fiarta
timp indelungat, racitura devine o fiertura-medicament care, asemeni supei de
oase, ajuta la sanatatea sistemului osos si articular, al venelor si arterelor,
pielii si organelor. Se adauga oţet, usturoi si piper pentru a imbunatati
absorbita gelatinei si a ajuta la dizolvarea sa in apa.
Gelatina este de asemeni utila pentru
sanatatea mucoasei intestinale, fiind de ajutor in boli ale intestinului si
colonului precum intestin permeabil, intestin iritabil, boala Chron sau colita.
Colagenul este
esential pentru sanatatea si reparatia articulatiilor, previne ridurile,
mentine elasticitatea si hidratarea pielii, elasticitatea firului de par,
supletea unghiilor, prinde muschii bine pe os iar pielea are un aspect
"inchegat", tonic, sustine vindecarea ranilor si regenerarea
mucoaselor.
Cine ar trebui sa consume picioare de porc?!
Daca aveti probleme vizibile cu parul (par
fragil si lipsit de stralucire, varfuri inspicate), unghiile, tenul, venele
picioarelor sau daca va plangeti de piele "flasca" cu vergeturi sau
celulita si va doriti mereu "tonifiere", mai mult ca sigur suferiti
de o carenta de colagen. Din pacate, acestea sunt doar cateva din aspectele
estetice si vizibile cu ochiul liber care tradeaza carenta de colagen. Insa
lipsa colagenului in interiorul organismului nu poate fi "vazuta",
prin urmare cauzeaza afectiuni care nu se vad, dar care se simt:afectiuni ale
coloanei vertebrale, tulburari endocrine(colagenul conecteaza celulele glandelor
si previne "dezintegrarea" lor), afectiuni digestive si intolerante
alimentare prin distrugerea mucoasei intestinale, osteoporoza si alte probleme
ale oaselor (colagenul este un fel de super-glue care lipeste mineralele care
formeaza tesutul osos), febra reumatica, artrita reumatoida, lupus,
deshidratarea discurilor intervetrebrale cu anchilozarea coloanei vertebrale
odata cu inaintarea in varsta, ridigitatea articulatiilor, probleme cu dantura
si multe altele.
Pana acum se credea ca principala cauza a
spasmelor si crampelor musculare este carenta de saruri minerale. Poate parea
ciudat, insa atunci cand se degradeaza cartilajul din muschi, simtim dureri sau
crampe musculare.
Si daca
suplimentele de colagen sunt produse din testuri animale, de ce sa nu consumam
direct colagenul din produsele animale?
Prin urmare, in
lipsa colagenului, pielea isi pierde capacitatea de a se intinde si apar
ridurile; de asemeni, nu poate retine apa si devine deshidratata, aportul
recomandat de 2 litri de apa pe zi ne mai avand nicio eficienta asupra
nivelului de hidratare; unghiile se rup pentru ca nu au elasticitate si se
exfoliaza; arterele devin rigide si apar boli de inima; varicele se accentueaza
pentru ca peretele venos nu mai are puterea de a impinge sangele spre inima iar
acesta stagneaza in zona formand "balti", respectivele varice.
Daca nu puteti
consuma picioare de porc, dar doriti sa beneficiati de efectele pozitive ale
alimentatiei bogate in colagen, aveti si alte alternative: pielea de peste,
capul sau ghiarele de pasare!
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu