sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Picioarele de porc, super alimentul anti-îmbătrânire

 Dr. Perricone in cartea sa "Ageless face, Ageless mind" afirmă că: “atunci când consumam carbohidrati (alimente cu indice glicemic ridicat: zahar, paine, dulciuri, paste, cocaturi, placinte etc), acestia se transforma atat de repede in zahar in sange incat pancreasul nu poate raspunde cu destula insulina, iar sangele devine suprasaturat de zahar. Acest zahar trebuie sa se duca (depoziteze) undeva, asa ca se ataseaza de membranele celulare. Cand se leaga de moleculele de colagen din piele si tesuturi, ele isi pierd elasticitatea devenind rigide, imobile, tari. Pe langa acest lucru, odata ajuns in tesutul de colagen, zaharul incepe sa pompeze radicali liberi cauzand de doua ori mai mult rau.
Putem preveni acest lucru prin renuntarea totala la zahar, impreuna cu suplimentarea cu acid alfa-lipoic, care este de 400 de ori mai puternic decat combinatia de antioxidanti vitamina C si E la un loc."
 Sau putem opta pentru o alimentatie bogata in proteine, in special in colagen. In acest sens, un restaurant japonez din New York (Hakata Tonton) deshis in urma cu 7 ani este frecventat de vedete. Motivul? Specificul sau consta in faptul ca din cele 60 de feluri de mancare, 36 contin  picioare de porc (tonsoku)!  Se dau in vant vedetele dupa picioarele de porc?! Nu neaparat, dar cuvantul colagen functioneaza ca un declic in lumea vedetelor, mereu in goana dupa tinerete si frumusete. Proprietarul restaurantului sustine ca a ales aceasta delicatesa pentru ca picioarele de porc sunt foarte bogate in colagen - proteina responsabila pentru supletea tesutului muscular si a pielii.
O clienta a restaurantului mentioneaza ca dupa ce a consumat mancare numai in acest restaurant pentru doar o saptamana, pielea sa arata deja mai bine.
 "Odata cu trecerea timpului, pierdem colagen. Insa putem inlocui colagenul pierdut prin dieta. Astfel ca, cine consuma alimente bogate in colagen la 30 de ani, arata mult mai tanar la 40."  El mai sustine ca in insula natala Kyushu, din sudul Japoniei, "multe persoane consuma picioare de porc iar oamenii sunt foarte frumosi la chip, in special femeile!".
Picioarele de porc nu contin grasime, nu contin multa carne decat putin muschi si foarte mult colagen. Gelatina este una dintre cele mai usor digerabile forme de proteine iar picioarele de porc o contin din abundenta. Spre exemplu,  răcitura este una dintre mancarurile terapeutice pe care le avem si noi in bucataria traditionala românească. Preparata ca la carte, din tesuturi conjungtive, adica din urechi, cozi si picioare de porc, sorici, ghiare de pasare, oase, tendoane, articulatii, cartilaj si doar din foarte putina carne sau grasime, si fiarta timp indelungat, racitura devine o fiertura-medicament care, asemeni supei de oase, ajuta la sanatatea sistemului osos si articular, al venelor si arterelor, pielii si organelor. Se adauga oţet, usturoi si piper pentru a imbunatati absorbita gelatinei si a ajuta la dizolvarea sa in apa.
 Gelatina este de asemeni utila pentru sanatatea mucoasei intestinale, fiind de ajutor in boli ale intestinului si colonului precum intestin permeabil, intestin iritabil, boala Chron sau colita.
Colagenul este esential pentru sanatatea si reparatia articulatiilor, previne ridurile, mentine elasticitatea si hidratarea pielii, elasticitatea firului de par, supletea unghiilor, prinde muschii bine pe os iar pielea are un aspect "inchegat", tonic, sustine vindecarea ranilor si regenerarea mucoaselor.

Cine ar trebui sa consume picioare de porc?!
 Daca aveti probleme vizibile cu parul (par fragil si lipsit de stralucire, varfuri inspicate), unghiile, tenul, venele picioarelor sau daca va plangeti de piele "flasca" cu vergeturi sau celulita si va doriti mereu "tonifiere", mai mult ca sigur suferiti de o carenta de colagen. Din pacate, acestea sunt doar cateva din aspectele estetice si vizibile cu ochiul liber care tradeaza carenta de colagen. Insa lipsa colagenului in interiorul organismului nu poate fi "vazuta", prin urmare cauzeaza afectiuni care nu se vad, dar care se simt:afectiuni ale coloanei vertebrale, tulburari endocrine(colagenul conecteaza celulele glandelor si previne "dezintegrarea" lor), afectiuni digestive si intolerante alimentare prin distrugerea mucoasei intestinale, osteoporoza si alte probleme ale oaselor (colagenul este un fel de super-glue care lipeste mineralele care formeaza tesutul osos), febra reumatica, artrita reumatoida, lupus, deshidratarea discurilor intervetrebrale cu anchilozarea coloanei vertebrale odata cu inaintarea in varsta, ridigitatea articulatiilor, probleme cu dantura si multe altele.
 Pana acum se credea ca principala cauza a spasmelor si crampelor musculare este carenta de saruri minerale. Poate parea ciudat, insa atunci cand se degradeaza cartilajul din muschi, simtim dureri sau crampe musculare.
Si daca suplimentele de colagen sunt produse din testuri animale, de ce sa nu consumam direct colagenul din produsele animale?
Prin urmare, in lipsa colagenului, pielea isi pierde capacitatea de a se intinde si apar ridurile; de asemeni, nu poate retine apa si devine deshidratata, aportul recomandat de 2 litri de apa pe zi ne mai avand nicio eficienta asupra nivelului de hidratare; unghiile se rup pentru ca nu au elasticitate si se exfoliaza; arterele devin rigide si apar boli de inima; varicele se accentueaza pentru ca peretele venos nu mai are puterea de a impinge sangele spre inima iar acesta stagneaza in zona formand "balti", respectivele varice.
Daca nu puteti consuma picioare de porc, dar doriti sa beneficiati de efectele pozitive ale alimentatiei bogate in colagen, aveti si alte alternative: pielea de peste, capul sau ghiarele de pasare!


                                                                              dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu