Hipertensiunea
arterială impune anumite restricţii alimentare:
1. CARTOFI PRĂJIŢI
Una dintre cele
mai vinovate placeri, cartofii prajiti, nu atenteaza doar asupra siluetei
noastre, ci si asupra nivelului tensiunii arteriale. Deoarece cartofii prajiti
sunt gatiti cu o cantitate insemnata de ulei, acestia contin o cantitate enorma
de grasimi saturate. In plus, o portie medie de cartofi prajiti contine
aproximativ 270 mg de sodium si 19 grame de grasime, care afecteaza in mod
direct nivelul tensiunii arteriale si nivelul colesterolului din organism.
2. MEZELURI
Mezelurile sunt
tratate cu nenumarati nitrati, care contribuie la pastrarea acestor produse
pentru timp indelungat. Insa, o singura portie de mezeluri aduce cu sine si un
adaos de 600 de miligrame de sodiu, o cantitate ce afecteaza buna functionare a
organismului. Daca nu poti exclude aceste produse cu totul din regimul tau
alimentar, incearca sa le consumi mai rar.
3. LAPTE INTEGRAL
Produsele lactate
sunt o sursa excelenta de calciu, care ajuta la intarirea sistemului osos.
Insa, consumate excesiv, acestea contribuie, adesea, si cu o cantitate de
grasimi mai mare decat are nevoie organismul. Un singur pahar de lapte integral contine 8 grame
de grasimi, dintre care 5 sunt saturate. Acest tip de grasimi este nociv, fiind
responsabil de instalarea afectiunilor sistemului cardiac. Incearca sa bei
lapte cu un procent scazut de grasime si asta, nu foarte des.
4. ZAHĂR
Sunt sigura ca
stii deja ca utilizarea excesiva a zaharului duce la acumularea kilogramelor in
plus si chiar la instalarea obezitatii. Insa, stiai ca acest produs afecteaza
si nivelul presiunii arteriale? Kilogramele in plus afecteaza buna functionare
a inimii, incetinesc fluxul sangvin si, astfel, contribuie la modificarea
nivelului presiunii arteriale. Incearca sa limitezi consumul zilnic de zahar.
5. CAFEA
Daca esti o fana
inraita a cafelei, trebuie sa iti aducem o veste mai putin placuta: cofeina din
compozitie afectaza nivelul presiunii arteriale. Asadar, cafeaua de dimineata
provoaca o marire de scurta durata, insa suficient de “dramatica”, a nivelului
presiunii arteriale. Acest lucru este valabil pentru toate bauturile care
contin cofeina, printre care se numara si anumite tipuri de ceai sau bauturi
acidulate.
6. ALCOOL
Consumul de
alcool afecteaza in mod direct nivelul presiunii arteriale. In plus, alcoolul
provoaca modificari si in cazul peretilor vaselor sangvine, care impiedica
fluxul sangvin. Adultii care sufera de hipertensiune au un risc dublu de
dezvoltare a unor complicatii cauzate de consumul de alcool.
7. MURĂTURI
Desi extrem de
sarace in calorii, muraturile sunt o adevarata bomba atunci cand vine vorba de
continutul de sodiu si fac parte din lista scurta de alimente de evitat daca ai
tensiunea marita. Un singur castravete murat poate contine in jur de 570 de
grame de sodium, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din doza zilnica
recomandata.
8. CARNEA ROŞIE
Un studiu
publicat in 2008 de catre “British Medical Journal” a demonstrat ca efectele
consumului de carne rosie asupra nivelului presiunii arteriale sunt insemnate.
Continutul ridicat de colesterol si de grasimi saturate din compozitia acestui
tip de carne provoaca o crestere semnificativa a presiunii arteriale. Incearca sa
inlocuiesti carnea de porc, de exemplu, cu carne de curcan, care este mai
benefica sanatatii.
9. GOGOŞI
Desi atat de
delicioase, gogosile sunt o adevarata amenintare pentru bunastarea organismului
nostru. O singura gogoasa poate contine mai mult de 300 de calorii, fiind
compusa din 42% de grasimi si 54% de carbohidrati. De asemenea, din cauza
faptului ca gogosile sunt prajite in ulei din abundenta, acestea sunt doldora
de grasimi saturate, extrem de nesanatoase. Gogosile contin o cantitate mai
mare de grasimi nesanatoase decat untul de arahide, batoanele de ciocolata sau
chiar chips-urile. Daca ispita te dovedeste, incearca sa nu consumi mai mult de
o gogoasa si asta, foarte rar!
10. PRODUSE
CONSERVATE
Studii de
specialitate au demonstrat ca produsele conservate pot provoca o crestere a
presiunii arteriale din cauza unui element din compozitia recipientelor in care
sunt pastrate. Bisfenol A este ingredientul continut de majoritatea
recipientelor din plastic sau aluminiu, iar cercetatorii au demonstrat ca acest
element este una dintre cauzele pentru care hipertensiunea arteriala creste.
Sursa ELLE
dr.
Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu