1. Merele
Ca să nu fii tentată să mănânci o porţie imensă la masa de
prânz sau la cină este recomandat să consumi un măr cu o jumătate de oră
înainte de masă. Datorită conţinutului ridicat de fibre şi apă, mărul te va
ajuta să nu mănânci o cantitate mare de alimente la următoarea masă principală
pe care o iei.
2. Avocado
Potrivit unui studiu apărut în publicaţia Nutrition, se pare
că persoanele care consumă o jumătate de avocado alături de alte alimente la
masa de prânz continuă să simtă senzaţia de saţietate pe o perioadă lungă de
timp, astfel că nu sunt tentate să consume dulciuri după-amiaza. Prin urmare,
dacă optezi pentru o salată cu pui la maza de prânz, include şi o jumătate de
avocado pentru a o face şi mai săţioasă.
3. Leguminoase
(mazăre, linte, năut)
Pentru că au un conţinut foarte mare de proteine, fibre,
antioxidanţi, fier şi vitamine din complexul B, o dietă care conţine multe
leguminoase va fi mult mai săţioasă şi te împiedică să mănânci mult. Potrivit
unui studiu apărut în publicaţia Obesity, persoanele care au inclus în
alimentaţia lor leguminoasele susţin că se simt sătule tot timpul şi sunt mult
mai puţin tentate să facă alegeri nesănătoase la gustările dintre mese.
4. Fulgii de ardei
iute
Pe lângă efectul recunoscut deja de a stimula arderea
grăsimilor, se pare că mâncarea uşor picantă are capacitatea de a te face să
mănânci mai puţin, controlând astfel mai uşor apetitul culinar. O cercetare
care a apărut în publicaţia Appetite arată că persoanele care adaugă fulgi de
ardei iute la fiecare masă nu se mai simt flămânde tot timpul şi nu sunt
tentate să ronţăie alimente pentru a-şi potoli foamea.
5. Ouăle
Dacă le consumi la micul dejun, ouăle ţin de foame până la
prânz şi nu mai eşti tentată să alegi alimente nesănătoase. Numeroase cercetări
au scos la iveală faptul că un mic dejun bogat în proteine conferă saţietate de
lungă durată şi se consumă mai puţine calorii pe parcursul zilei respective.
6. Nucile
Toate nucile crude (caju, migdale, arahide, alune, alune de
pădure, nuci româneşti) sunt bogate în proteine şi grăsimi sănătoase, conferind
saţietate de lungă durată. De asemenea, la gustările dintre mese sunt
recomandate câteva nuci crude (o lingură de unt de arahide natural) alături de
câteva felii de măr, această combinaţie fiind una perfectă pentru a alunga
poftele culinare nesănătoase.
7. Terciul de ovăz
Potrivit unui studiu apărut în Journal of the American
College of Nutrition, terciul de ovăz este foarte săţios şi este considerat una
dintre cele mai bune alegeri pentru micul dejun atunci când vrei să slăbeşti.
Senzaţia de saţietate pe care o conferă este de durată, datorită conţinutului
bogat în proteine şi fibre. De asemenea, ovăzul conţine beta-glucan, o substanţă
care reduce absorbţia carbohidraţilor în sânge, reglează digestia şi previne
depunerea grăsimilor.
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu