joi, 15 noiembrie 2018

ALIANŢA FAMILIILOR DIN ROMÂNIA - HIPSTERII POST-REFERENDUMULUI


Pe parcursul a mai bine de o luna, intre votul amendamentului la Articolul 48 dat de Senat pe 11 septembrie si sfirsitul lunii trecute, am primit din partea publicului un numar vast de mesaje electronice continind o multime de intrebari si subiecte de interes ale cititorilor nostri cit si preocupari si ingrijorari. Cu aproximativ o saptamina inainte de referendumul din 6 si 7 octombrie am primit un numar relativ mare de mesaje electronice, iar apoi si telefonice, la fel de numeroase, in care cetatenii erau ingrijorati ca pe ultimii 10 metri ai campaniei pentru referendum au aparut pe scena citeva personalitati care pina atunci nu erau adepti ai miscarii pro-familie din Romania, si care rar exprimau pozitii publice privind familia, dreptul la viata al copiilor nenascuti, ori casatoria naturala intre un barbat si o femeie. Unii cetateni chiar ne intrebau daca nu cumva pe ultimii 10 metri ai campaniei apareau persoane in spatele carora se aflau partide politice or personalitati politice influente care incercau sa deturneze miscarea pentru familie din Romania. Adica miscarea pe care am fondat-o noi cu mai bine de 10 ani in urma, la care am muncit cu abnegatie, si pe care am cultivat-o si crescut-o pentru a ajunge la anvergura care e cunoscuta tuturor.
 
Marturisim ca am avut si noi aceleasi ingrijorari si presimtiri dar am ales sa ne concentram asupra referendumului pentru a-i asigura reusita. Pe baza informatiilor pe care le posedam putem confirma suspiciunea incercarilor de deturnare a miscarii pro-familie din Romania. Avem suspiciunea ca persoanele care s-au lansat in sprijinul referendumului pe ultimii 10 metri vor apare pe listele electorale ale unor partide politice la alegerile europarlamentare din mai anul viitor. Dedicam deci comentariul de astazi acestor preocupari ale publicului si pe care le impartasim si noi. Suntem ingrijorati de zgomotul hipsterilor post-referendumului care vor sa canalizeze pe cei 3,5 milioane de cetateni care au votat pentru amendamentul Articolului 48 intr-o directie politica.
 
Iniante de a discuta mai aprofundat acest aspect, insa, mentionam si faptul ca atit in mesaje electronice cit si telefonice multi membri ai publicului ne-au intrebat daca intentionam sa ne transformam intr-un partid politic. Rapunsul nostru este acelasi azi care l-am dat si acum zece ani: Alianta Familiilor din Romania nu intentioneaza sa se transforme in partid politic.
 
Gasim insa de bun augur si relevanta o nota din partea unui cititor care aduce in prim-plan o notiune care a preocupat mintea multora dintre noi de multe luni, ori chiar mai bine, de cind miscarea pro-referendum a atins milioane de aderenti. Intrebarea de baza a fost daca miscarea pro-familie ori pro-referendum din Romania se va transforma in partid politic. Redam mai jos mesajul unuia dintre cititori, o reactie la articolul pe care l-am publicat acum o luna si pe care l-am intitulat Perdantii Referendumului:http://www.alianta-familiilor.ro/perdantii-referendumului/
 
Comentariul unui cetatean
 
Reflectiile dvs privind rezultatele Referendumului, desi dureroase, sunt adevarate. Tinind cont de toate cele mentionate in mesajul dvs se ridica totusi intrebarea fireasca: ce este de facut in continuare? Cum va reusi aceasta minoritate crestina din Romania sa-si faca auzita vocea? Problemele cu care se vor confrunta de acum inainte toti cei ce se mai considera crestini vor fi din ce in ce mai numeroase si nu vor intarzia sa apara .... Din pacate, asa dupa cum bine ati remarcat, clasa politica actuala, in ansamblul ei, de la Presedinte in jos, a dezamagit profund. Spuneati ca, pentru comportamentul lor vor fi penalizati la viitoarele scrutine electorale. ... Bine, dar cum se va intimpla acest lucru atita timp cit nu exista in prezent o alternativa viabila? Pentru ca, sincer vorbind, nu vad in acest moment pe scena politica un partid sau o miscare de inspiratie crestina in vorbe si fapte. ... Si poate ca cei 3,5 milioane care au votat “DA” la acest referendum ar merita sa-si aibe reprezentantii lor, alesi dintre ei, in Parlament, si nu doar acolo, ci in general, in viata politica a societatii in care traim.
 
Inainte si dupa Referendum CpF a anuntat ca NU se va transforma intr-un partid politic. Este optiunea dlor, si, desigur, nu suntem noi in masura de a-i judeca. Cred insa cu tarie ca efortul urias depus de toti acesti aproape 3 ani scursi de la demararea strangerii semnaturilor merita o continuitate pe masura. Dar a merge inainte numai redactind si trimitind scrisori de protest diverselor autoritati (Parlament, Guvern, Presedinte etc.) ori semnind diverse petitii online mi se par mult prea putin si cam fara rost. Aceasta pentru ca nimic nu pare a se schimba in bine daca se va urma numai aceasta cale. Decidentii politici ai timpurilor noastre par a avea cu totul alte prioritati decit sa-si plece auzul la cuvintele unora care, in opinia lor, iata, nici nu sunt atit de numerosi (de vreme ce n-au fost in stare sa “treaca” un Referendum).
 
Si totusi ... daca ne imaginam ca macar o parte din cei care au votat “DA” in urma cu 10 zile (sau sa spunem 1 din 5) ar sustine infiintarea unei miscari crestine care sa-i reprezinte, atunci s-ar stringe cu usurinta cca. 700.000 de voturi. La alegerile parlamentare trecute (2016) participarea a fost de aproximativ 40% (cca. 7.300.000). In aceste conditii s-ar obtine o sustinere din partea a cca 10% dintre votanti, ceea ce ar insemna un procent semnificativ pentru inceput. Important este ca noua formatiune – am putea sa o numim Alianta Crestina din Romania – sa-si defineasca urgent un program inchegat, promotor al valorilor crestine, sa fie acceptata si “populata” de reprezentanti integri apartinind diferitelor traditii religioase din Romania care, lasand la o parte micile diferente ce-i despart, sa reusasca sa descopere un limbaj comun inspirati din cuvintele Mantuitorului “Ca toti sa fie una” (Ioan 17,21).
 
Si poate ca astfel, la un moment dat, glasul crestinilor se va face in sfarsit auzit, parerea lor va conta si va fi luata in seama, iar implicarea lor va putea schimba in bine societatea de azi. “Voi sunteti sarea pamantului ... Voi sunteti lumina lumii” (Matei 5, 13-14) sunt cuvintele cu care Domnul i-a imbarbatat pe ucenici, caci, spune to El, “in lume veti avea necazuri, dar indrazniti. Eu am biruit lumea” (Ioan 16,33) Cu speranta intr-un viitor mai bun pentru toate familiile noastre va incurajez sa mergeti mai departe.
 
Hipsterii post-referendumului
 
Este neindoielnic ca multi dintre noi agreem cu opinia dlui care ne-a scris si ne dorim un partid ori miscare politica care sa reprezinte segmentul autentic crestin al Romaniei preocupat si ingrijorat de involutia valorilor in Romania si Uniunea Europeana. Afirmam insa ca hipsterii post-referendumului nu poseda calificativele necesare pentru lansare unei astfel de miscari.
 
Incepem cu terminologia: ce e un hipster? Hipster e un cuvint din vocabularul englez, folosit in special in Statele Unite, care e dificil de tradus exact si intr-un singur cuvint in romaneste. Vine de la expresia "to be hip", care inseamna galagie si alergare dupa atentie, iar "hisper" e o persoana care duce un stil de viata care cauta atentie si relevanta. Hipsterii sunt prezenti in toate culturile si sub-culturile sociale, inclusiv cele crestine. Cu ani in urma, scriitorul crestin american Brett McCracken a scris o carte foarte relevanta si interesanta despre fenomenul hipsterilor in rindul crestinilor americani. Titlul cartii lui eHypster Christianity si oferim un mic rezumat al el: https://www.brettmccracken.com/hipsterchristianity/. Hipsterii crestini sunt in general fie crestinii tineri care doresc sa atraga atentie si sa fie relevanti, fie crestini mai in virsta care doresc sa fie in rind cu generatia tinara crestina si cauta sa fie indragiti ori asimilati de acestia. In cartea lui, McCracken da exemple numeroase de hipsteri crestini, discuta originea hipsterismului crestin si intreaba daca el ajuta ori dezavantajaza crestinismul in general. Concluzia lui finala esta ca hipsterismul, chiar crestin, dauneaza miscarii crestine in general.
 
Revenim in Romania si realitatile ultimelor saptamini. Romania isi are si ea hipsterii ei. Hipsterilor le plac discutiile si dezbaterile live, cu sute de mii de vizualizari simultane si sunt avizi sa cunoasca opinia publicului despre ei. Discutiile si dezbaterile sunt prefatate de zile ori chiar saptamini de hipe ori galagie si zgomot online desemnate sa atraga atentie si anticipatie din partea publicului. Hipsterii folosesc metode ne-ortodoxe pentru promovarea personala care se asemuiesc copilariilor lui Ricky Bobby din pelicula hollywoodiana Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby. Unii transmit live prin facebook ori alte metode de medie sociala impresii constante, fie ca sunt solicitate ori nu, din masina, la birou, la aeroport, in magazine cumparind alimente ori la Starbucks sorbind o ceasca de cafea. Sunt dependenti de atentie din partea publicului, divortati de realitate si lipsiti de pragmatism. Iubesc si generaza senzationalismul. De obicei hipsterii nu au profesii stabile, nu au un venit stabil si multi dintre ei fie ca nu au familii ori nu sunt capabili sa hraneasca o familie ori sa creasca copii. Traiesc din donatii, stilul lor de viata fiind finantat de "sponsori".
 
Dezbeterile ori dialogurile lor sunt selectate cu grija pentru a genera interes si asigura numarul maxim de participanti, atit live cit si prin media sociala. Suntem martori in Romania la astfel de incercari care amintesc de presupusul si mult discutatul dialog ori dezbatere dintre Seneca si Apostolul Pavel in primul veac al crestinismului, o dezbatere care e mentionata in scrierile apocrife ale Veacului IV. Cei interesati de subiect pot afla detalii privind presupusa disputatie a lui Seneca cu  Apostolul Pavel in cartea luiEmmanuel Carrere Le Royaume, publicata in 2014 (paginile 283-287).
 
Hipsteri fara realizari
Natural, nu suntem de acord cu hipsterizarea miscarii pro-familie din Romania. Hipsterii post-referendumului sunt fara experienta, aventurieri intr-un domeniu de genul terra incognita, un domeniu care dimpotriva impune o experienta vasta acumulata de-a lungul multor ani, tenacitate, expertiza dobindita prin actiuni concrete de advocacy in Parlamentul Romaniei, institutiile europene si alte forumuri internationale. Nu am auzit niciodata ca unul din hipsterii post-referendumului sa fi facut macar un singur demers in Parlament, Curtea Constitutionala ori forumuri internationale in favoarea familei or casatoriei naturale. Nu am auzit ca vreunul dintre ei sa fi facut campanie pro-referendum, sa fi impartit fluturasi, sa fi mers de la casa la casa sa ia semnaturi din partea publicului in sprijinul initiativei constitutionale, sa fi pus fluturasi ori materiale de campanie in cutiile postale ale cetatenilor, ori sa fi criticat factorii politici din Romania care au lansat boicotul referendumului. Nu am auzit de nici unul dintre ei sa fi publicat cu agresivitate impotriva Norvegiei si in sprijinul eliberarii copiilor familiei Bodnariu din temnitele Barnevernetului ori sa fi iesit in strada sa ceara eliberarea copiilor. Nu am auzit de nici unul dintre ei sa fi participat ori sa fi tinut discursuri la marsuri pentru viata.
 
Ne opunem deturnarii miscarii pro-familie
 
AFR considera ca are autoritatea morala sa atentioneze publicul din Romania asupra acestui fenomen avind in vedere implicarea noastra vasta, atit in timp cit si privind resursele, si interventiile facute de-a lungul anilor in favoarea cauzelor pro-familie si pro-valori in general. Din 2005 incoace am facut zeci de interventii de tot felul, atit in Romania cit si la nivel international. Va reamintim ca in septembrie AFR a inregistrat un amicus curie in Curtea Constitutionala a Romaniei in sprijinul Referendumului. Impotriva pozitiilor noastre si a Referendumului au fost inregistrate o sumedenie de alte demersuri, in capul listei aflinduse Amnesty International. Ne indoim ca vreunul din hipsterii post-referendumului ar fi avut intuitia, interesul ori expertiza sa lansese o interventie de genul acesta, si mai ales la timp, in favoarea Referendumului,  pentru a asigura ca el se va tine. In final, Curtea Constitutionala  a adoptat, cu un vot de 7 la 2, majoritatea argumentelor continute in memoriul inregistrat de AFR si le-a respins pe cele facute de Amnesty International si aliatii lor.
 
In concluzie, nu putem fi de acord cu deturnarea miscarii pro-familie din Romania de hipsterii post-referendumului. Ne opunem senzationalizarii tragediei din octombrie 6 si 7, tabloidizarii ei si oportunismului desemnat sa genereze atentie pentru hipsterii post-referendumului pe seama miscarii pro-familie din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu