duminică, 16 februarie 2020

Minicronica Cenaclului literar din 15 februarie 2020






POEZIA INTRE CLASICISM ȘI MODERNISM

Dacă e sâmbăta, la ședința de Cenaclu literar, ori sunt cei de la Liga Scriitorilor din ROMÂNIA (L.S.R.) - filiala Maramureș (președinte Carmena BĂINȚAN), ori sunt cei de la Asociația Scriitorilor Baia Mare (președinte Florica BUD). Cum cei de la Liga Maramureș au avut întâlnire sâmbăta trecută, clar azi era rândul celor de la Asociația Scriitorilor. Prezența nu a fost numeroasă, dar, clar au fost cei pentru care literatura înseamnă ceva.
Printre participanți au fost: prof. Ștefan HERȚEG - un om și un dascăl cu demnitate, obiectivitate și demnitate aparte. A adus în discuție forma poeziei - între clasicism și modernismul actual. Concluzia dumnealui a fost una motivată - poezia de azi (în vers alb) nu prea ar semăna cu poezia, ci mai degrabă cu o proză, chiar așa clasificand-o, ,,poezie de tip proză". Eu, personal i-am dat dreptate și mi-am motivat cu argumente susținerea: poezia clasică, cea pe care o știm noi, are foarte clar definite muzicalitatea, ritmul sau rima - fie ea, împerecheată, sau de altă natură, pe când în ,,poemul de tip proză (eseu)" nu poți vorbi despre muzicalitate, nici despre ritm și nici despre rimă.
În susținerea prof. Ștefan HERȚEG a venit cu argumente solide prof. Ioan POTOP, susținând aceiași idee, același lucru, chiar cu argumente din proaspătul dumisale volum DORUL, LIANTUL IUBIRII! A scrie cu rimă, a păstra muzicalitatea obligatorie ca formă pentru poezie, este un lucru greu, pretențios, sensibil.
Ni s-a alăturat cu două hori Vasile BOICIUC-ROGNEANU, fericit pentru cea mai mare și mai frumoasă realizare literară, care-l are ca personaj principal. Este vorba despre apariția volumului biografic VASILE BOICIUC ROGNEANU-RAPSOD POPULAR. HORITORUL DE PE VALEA RONIȘOAREI, apărut la finele anului trecut (2019) la Editura SITECH, Craiova. Tot interpretul de muzică populară ne-a mărturisit că se pregătește lansarea acestui volum într-un cadru festiv, lansare încununată de un spectacol folcloric. Doamne ajută!
Prof. Gelu DRAGOȘ, prezent și domnia sa la ședința de Cenaclu literar, a susținut ideea lansată de prof. ȘTEFAN HERȚEG și IOAN POTOP, salutând ideea și a lui V.B.Rogneanu, promițând susținere cât poate. Chiar și domnul Vasile TIVADAR, a onorat pentru cateva minute cu prezența ședința de azi.
Prof. Ioan LAZAR - MUREȘAN, ne-a citit câteva din creațiile sale, apoi ne-a dăruit din suflet câteva piese muzicale - cu o voce minunată, plină de vibrație. Personal, am adus în discuție organizarea și pregătirea taberei literare din vară, rugandu-i pe cei prezenți să ni se alăture acestui proiect, numit OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ, (coord. prof. Gelu DRAGOȘ, poet popular Nelu DANCI și subsemnatul). Tabăra literară din acest an va debuta cu lansarea ANTOLOGIE DE POEZIE ȘI PROZĂ - OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ unde deja sunt înscriși câteva zeci de persoane, și mai avem promisiune de colaborare. Adevărul e că nu vrem nici mulți să fim, dar nici ,,lipsă cu desăvârșire", vorba aia.
Concluzia noastră este că suntem pe un drum bun, privim cu obiectivitate și responsabilitatea aceste proiecte literare și întâlniri de Cenaclu. Ne-am promis revederea, așa cum zice calendarul acestor întâlniri literare, peste două săptămâni, unde va citi inclusiv domnul prof. Gelu DRAGOȘ, motivat că în preajma acelor întâlniri, domnia sa, își aniversează ziua de naștere. Eu am promis că ,,dacă va fi lume și-om trăi", în primăvara, ne vedem cu poezii, proză, epigrame, eseu, la un guiaș, la Chiuzbaia. Doamne ajută! Se poate și puțini dar buni! Vorba unui prezentator tv., ,,răi da' buni!". O zi minunată... așteptăm revederea ...


VASILE BELE – CHIUZBAIA, făurar, 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu