joi, 25 februarie 2021

Lecții de învățat. Interferențe culturale

                                                                                        de Viorica Pârja

Din necunoașterea altor culturi și impactul acestora cu cultura noastră se vede deficitul constant de imagine asupra ceea ce suntem. Mereu spunem că nu suntem la fel de buni ca alții, suntem mai puțin educați, mai inflexibili, mai dispuși la manipulare… Lucru doar în parte real. Fiindcă, altfel, nu suntem cu nimic mai prejos decât alții, lucru constatat de mine în multe împrejurări.

Există o mulțime de mituri multiculturale, începând cu cel privitor la subminarea identității naționale, de genul nu ne vindem țara, continuând cu conflictul dintre drepturile individuale și cele colective. Care țin și ele de idei preconcepute, de prejudecăți, de falsa ima­gine. Vrem, nu vrem, lu­mea s-a globalizat. Și ne obligă să ne educăm astfel încât să putem conviețui cu diversitatea din jur, într-un spațiu tot mai globalizat, care de multe ori intră în conflict cu realitatea etnoculturală locală.

Cum să reușim? În­vățând împreună, interacționând fizic, social, cultural, coexistând și împărtășind experiențe. Migrația ultimilor ani a produs și mai mare disconfort între național și multinațional, între etnic și multietnic. Statutul migrantului, raporturile lui cu națiunea în care a intrat sunt nu ușor de digerat. Dar sunt realități!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu