vineri, 26 februarie 2021

Ce spui ? Se poate și așa ?!

 

 Iubiții noștri băimăreni,  mă văd din nou întors la ”Cartea Sfântă” și asta pentru că am auzit într-o discuție că un individ este român. 

 În Biblie un credincios ruga pe Bunul Dumnezeu  să-l ajute  să treacă peste ”o cumpănă”. Domnul Hristos i-a spus că Dumnezeu de aceea este Dumnezeu că știe  ce trebuie să facă și i-a garantat omului acest lucru, dar l-a întrebat el ce face pentru Domnul ? Omul s-a fâstâcit și nu a dat un răspuns clar.

    Nu este bine să spunem că tot ce au făcut comuniști a fost rău. Printre altele ei ne-au învățat că  fiecare perioadă a vârstei noastre  trebuie să-și rezolve sarcinile ce-i revin.  Elevul trebuie să învețe. O familie trebuie să aibă loc de muncă după care să trăiască și acei care nu sunt încorporați în școli, la muncă, în mediul artistic de regulă fac rele. 
Ca să te mândrești cu nația pe care o ai trebuie să pui și tu ceva pentru ea, altfel  ești străin de cele spuse vorbe vehiculate și de JF Kennedy, când a vizitat Berlinul și majoritatea tinerilor germani s-au exprimat dorința de-a pleca în America și atunci Kennedy le-a spus : ”Nu este bine în Germania, dar ce ai făcut tu pentru ea ?” și nemulțumiții de profesie s-au liniștit, deoarece în țara care te-ai născut, ai crescut, ai o pregătire bineînțeles că trebuie să aibă și aportul tău ca țara să înflorească. Și dacă toți punem mâna și facem ceea ce știm este ca și cum ai uda o floare. 

Vom concura cu viitoarele orașe” culturale ale Europei. Ceva propuneri de-a ridica frumusețea și latura culturală am mai propus, dar  acum îmi dau seama că și de am avea acele realizări monumentale, nu avem nicăieri îndrumătoare,  afișe sau altă formă de publicitate a acestor monumente, vestigii sau locuri  de odihnă. Cert este că populația de vârsta a doua și a treia vizitează orașele, muzeele, monumentele, dar împrăștierea acestor muzee este mare chiar și în orașele mici, dar nu căutați o bancă de odihnă nici la Brukenthal, nici la Muzeul Banatului sau al Transilvaniei. Nu, nu, avem nici în Baia Mare, de parcă s-au înțeles primăriile  să nu permită să te odihnești în  preajma muzeului. 

Nu enumăr toate muzeele noastre, dar nici Muzeul Imperial din Danemarca nu are vreo bancă de odihnă și nici Muzeul orașului București, sau Muzeul Național al României n-au astfel de dotări. La prima vedere nu ar fi mare paguba, dar  un Muzeu adevărat și vorbesc și de cele enumerat cere pe puțin 2 ore de umblătură printre artefacte, exponate, tablouri și ce  mai dețin aceste lăcașuri deosebite...
    
Să trăim să le vedem gata și aceste dotări. Pentru Baia Mare este esențial, dar pentru asta ar trebui să învățăm din eșecurile trecute...
   
 Cu drag,
Toma Gross Rocneanu 


    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu