vineri, 15 octombrie 2021

Dincolo e Poetul… nemuritor şi rece!

 


                 de Zenovia ZAMFIR

Gelu Dragos_foto_Stefan Selek

Gelu Dragoș

La început a fost Caravana Culturii…, apoi schimburi de idei, gânduri, cuvinte frumoase la adresa activităţilor şi realizărilor pe Tărâmul culturii. Şi mai apoi aveam să descopăr – „Moara lui Gelu”. Poezii, eseuri, referinţe, poveşti minunate, oameni de pretutindeni se întâlnesc pe acest blog cunoscut şi apreciat.

Talentul și imboldul de a scrie este un miracol, este suferință, zbatere, încercare de definire a ceea ce simți, prin urmare, sentimentul tranformat în cuvânt, cuvântul în imagine.

Poeziile maramureşeanului Gelu Dragoş te poartă într-o lume frumoasă, te învăluie şi te dezmiardă în nopţile lungi şi pline de iubire.

Din dragoste

Când sângele nostru
Va fi înflorit
Pe buze străine
Lasă-mă să cad
Lângă nopţile lungi
Ca să te pot trezi
Cu o bătaie de inimă
.
(Gelu Dragoș)

Poezia suntem noi. Poezia este reprezentarea eu-lui şi umbra noastră în cuvânt, este adevăr și adevărul este suflet.

Poezia poetului Gelu Dragoş „Din dragoste”, înainte de stil și de poveste, transmite emoție și ne face sufletul sa vibreze. Sunetele sufletelor noastre plăpânde, libere, aflate în căutarea idealurilor vârstei plăsmuitoare, vibrează în universul creat picătură cu picătură din valori supreme plămădind simţăminte de pace şi fericire şi dobândind noi valenţe spirituale.

Domnul Gelu Dragos este învăţător, dar, în același timp, și un scriitor cunoscut. Scrie cu discreție, sensibil, diafan, trăind majestuos miracolul, dar și „durerea” cuvântului împlântat în adevăr şi iubire.

Nu ştiu

Nu ştiu decât o poartă prin care să te apropii
Nu ştiu decât o poartă prin care mai poţi trece
Ca vântul care suflă şi tremură, doar plopii,
Dincolo e poetul… nemuritor şi rece….
                                            (Gelu Dragoș)

Despre dragostea pentru scris, într-un interviu, se mărturisea…: „Încă de când eram elev, m-a încurajat în a-mi pune gândurile și trăirile intense într-un jurnal dirigintele meu, profesorul Ioan Georgescu, dar şi poetul Ioan Dragoş, fratele meu, care a luat mai multe premii pentru poezie. Dintotdeauna mi-au plăcut însă versurile şi mi-a plăcut să citesc foarte mult”.

Sociabil, altruist, apolitic, ecologist convins, iubitor de frumos, poetul Gelu Dragoş are stilul său propriu, complet şi complex.

Zenovia Zamfir

Râmnicu-Vâlcea, 18 august 2021

Preluare https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2021/10/14/dincolo-e-poetul-nemuritor-si-rece/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu