luni, 18 octombrie 2021

UNIC dar UITAT!!!

 



 Nu vreau să-l ”folosesc” pe Venerabilul Caragiale cu  acel apel a lui Farfuridi :”Fraților!!!”, dar integritatea se păstrează  numai dacă avem UNIRE.

    Cum istoria, cu sau fără noi, ”curge” și sunt atâtea ”Istorii” câți sunt și autori, care fiecare are unghiul lui de vedere, adică-și scrie o ”istorie proprie” și totuși sunt fapte  și personalități care nu se vor  putea ”uita” sau măslui după pofta fiecăruia.

    O statistică foarte reală este că de când au izvoare de la facerea  Lumii și până în prezent pe acest ”Glob pământesc” numai doar 186 de ani nu au fost războaie, în rest într-un ”Colț de lume” sau altul, se incendiau popoarele și puneau  mâna pe arme și se războiau.

    Cum nu se omoară nimeni cu notarea, este și faptul că  avem OMUL CARE  A ASIGURAT  LUMEII 82 de ani  de pace. Acest om, căruia i s-a cercetat naționalitatea  de zeci de istorici  din aproape toate țările și în final toți au căzut de acord că IOAN CORVIN DE HUNEDOARA (Indioara) a fost român și el a zdrobit Oastea Otomană la ZEMUN, așa de groaznic că  turcii 82 de ani  nu s-au putut aduna  până la 1526 când la Mohaci, cuceresc Teritoriile Imperiului Austro-Ungar.  În cei  82 de ani a domnit fiul lui, MATEI, care neavând pericolul turcesc în coaste,  a devenit legendă pe pământul al cărui rege era.

    Deci omul fiind UNIC pe lume, vorbim de IOAN CORVIN DE HUNEDOARA cel care a fost considerat de papalitate ca ”APĂRĂTORUL RELIGIEI CREȘTINE”  Papa Xixit al IX-lea, a dat o” bulă  papală” din care reiese  că, bisericile catolice la ora 12,00 indiferent de meridian vor trage 5 minute clopotele, în memoria UNICULUI OM AL LUMII căruia i-a fost atribuită  această cinste.

    Acest  unicat a pășit prin municipiul BAIA MARE fiind proprietatea lui, a construit Biserica Sfântul Ștefan cu Turnul care mai dăinuie și azi, vis-a-vis de Teatrul municipal. I-a făcut Reginei Elisabeta  Casa de la Nr. 18 (centrul istoric) din Baia Mare, oferindu-i proprietăți ca Băiuțul, care s-a numit pe atunci ERZSEBET BANYA (Şcoala îi poartă numele în ziua de azi).

    Deci pășim pe aceleași alei pe care Principele Transilvaniei, Regele Ungariei și cel mai viteaz conducător de oști  ne-a onorat  Târgul și a dat drepturi pe care nu le aveau până atunci.

    Deci acest om unic, care a băgat turcii în bârlogul lor cu ce îl cinstim noi, cei care am primit un cumul de drepturi, eram proprietatea lui, era român dar clopotele bisericilor românești nu execută cele cinci minute de rugă pentru CINE AM FOST și mai mult nu are nici o statuie  măcar ca aceea cât pumnul de la Colegiun Naţional  Eminescu.

    NOI SUNTEM ROMÂNI, NOI SUNTEM ROMÂNI... Doar cu numele...

 

  Cu preţuire

  Toma Gross Rocneanu

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu