luni, 16 mai 2022

Propunere de pace PNL-PSD pe termen lung


În opinia preşedintelui Iohannis nu se pune problema să nu reziste actuala coaliţie de guvernare până la alegerile din 2024. Mai mult decât atât, deşi preşedintele Iohannis s-a remarcat ca unul dintre cei mai radicali oponenţi ai PSD, în mod neaşteptat avansează de pe acum ideea continuării guvernării PNL-PSD şi după alegerile din 2024. Să auzi şi să nu crezi! De unde i-a venit preşedintelui această idee? Din analiza obiectivă a scenei politice actuale.

La viitoarele alegeri din 2024, nici PSD, nici PNL nu vor reuşi să obţină rezultate care să permită fie social-democraţilor, fie liberalilor, să formeze o majoritate parlamentară cu partidele mai mici. AUR se profilează ca un partid nefrecventabil.

Nici PSD, nici PNL nu şi-ar permite să intre într-o alianţă cu partidul aurit al lui George Simion.

Cam la fel de imprevizibil, dacă USR nu a reuşit să se înţeleagă nici măcar cu PNL, cum s-ar putea înţelege cu PSD? Alte partide mici, cu excepţia UDMR nu vor atinge pragul electoral. Socoteala preşedintelui este corectă din punct de vedere aritmetic. După sondajele de acum, PSD ar putea obţine în jur de 35%, urmat de PNL cu vreo 30%. Astfel ar rezulta o majoritate confortabilă, dar preşedintele a vorbit despre coaliţia actuală, deci are în vedere şi UDMR.

Fără să intre în amănunte tehnice, Klaus Iohannis crede că s-ar putea merge şi pe liste comune, însă la fel de bine PSD şi PNL ar putea candida separat. Fără să fie oficializată printr-o alianţă, legătura celor două partide reface, prin forţa împrejurărilor, vechiul USL.

Chiar dacă sunt conştiente că vor guverna împreună, campaniile electorale ale PNL şi PSD nu vor fi deloc simple. Primele alegeri din 2024 vor fi cele locale. Interesul publicului fiind foarte mare, PSD având cei mai mulţi primari, are prima şansă să recâştige toate mandatele. Tendinţa PNL va fi să câştige mai multe primării. Deci campania din 2024 va fi la fel de dinamică, la fel de dură ca celelalte campanii din trecut.

În localităţile cu populaţie maghiară cel mai probabil PSD şi PNL vor merge în alianţă. Pentru parlamentare, deşi se presupune să se va continua actuala coaliţie, partidele sunt interesate să câştige cât mai multe mandate. Deci şi aici va fi o competiţie strânsă între PNL care vine din spate şi PSD care va tinde să-şi maximizeze rezultatele de la alegerile trecute. Toate aceste aspecte le ştie foarte bine preşedintele Iohannis. Cum el nu mai poate candida, prin aceste declaraţii de la mijlocul mandatului mai degrabă doreşte să dea un semnal de pace şi bună înţelegere între PNL şi PSD. În acelaşi timp este şi un semnal către radicalii din PNL, un avertisment pentru Florin Cîţu.

Nu de dragul PSD a lansat preşedintele această propunere. Motivul este neputinţa partidelor de dreapta de a câştiga alegerile parlamentare şi a forma o majoritate parlamentară. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare PNL, USR şi UDMR nu ar obţine suficiente mandate pentru o asigura realizarea unei majorităţi confortabile. Nici PSD nu ar putea încropi o majoritate de stânga decât eventual asociindu-se cu AUR şi UDMR.

O construcţie fragilă. Nu trebuia să facă preşedintele calcule foarte sofisticate pentru a ajunge la concluzia că singura coaliţie de guvernare cât de cât stabilă este cea actuală. Odată ţinta fixată este de aşteptat ca relaţiile dintre PNL şi PSD să intre pe un făgaş normal, fără atacuri reciproce, fără trimiteri spre trecutul infructuos al guvernărilor pe care şi l-au împărţit între ele, dar tind să nu şi-l mai recunoască. Preşedintele Iohannis propune, de fapt, o colaborare pe termen lung între principalele partide politice din ţară, recunoscute pentru adversitatea dintre ele.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu