marți, 9 august 2022

Academicianul Ion Pop, la „Nord Literar”


                                                                                          de Gheorghe Pârja

A apărut numărul dublu al revistei NORD LITERAR, lunile iulie-august, cu un sumar consistent, diversificat, cu articole sobre, care iau pulsul literaturii actuale, dar fac și evaluări ale creației clasice. Semnează nume de prestigiu din Maramureș și din țară. Începutul lunii iulie a fost marcat de „Zilele Revistei Nord Literar”, manifestare de tradiție și de prestigiu, la care, invitat de onoare a fost poetul, criticul și istoricul literar, profesorul universitar, membru al Academiei Române, director de revistă, traducător, colaborator la valoroase proiecte culturale, domnul ION POP, născut în Mireșu Mare. Universitarul timișorean Alexandru Ruja publică în revistă un emoționant și rafinat eseu despre activitatea și creația invitatului de onoare, în care spune: „Ion Pop reprezintă în literatura actuală o ipostază poetică fixată la o cotă valorică ridicată. Pagina critică la el are mereu prospețime, comentariul critic nu scade sub un anumit nivel valoric.”

Poemul lunii este semnat de poetul și traducătorul Valeriu Stancu. Despre sonetele lui Dan Rotaru scrie criticul literar Constantin Cubleșan, iar volumul de poeme semnat de Menuț Maximinian este comentat de Iuliana-Andrea Pop. Eseul istoricului literar Săluc Horvat pune în evidență apropierea lui Eminescu de poezia poetului romantic austriac Nikolaus Lenau, născut lângă Timișoara, și, mai ales, despre influența acesteia asupra creației eminesciene. Daniela Sitar-Tăut publică prima parte din dialogul ei cu celebrul rebrenist Niculae Gheran. Rubrica Orfeu găzduiește poeme semnate de Radu Ulmeanu, directorul revistei „Acolada” din Satu Mare. Ovidiu Pecican a pus sub lupa lui critică două volume de versuri. Unul semnat de Toma Grigorie, iar celălalt aparține lui George Vigdorovis.

Colega noastră de redacție, criticul literar Delia Muntean, a ajuns cu spiritul analitic pe meleaguri mehedințene, comentând un volum de versuri semnat de Marius Arbănași. Poetul Echim Vancea a îmbrăcat haina criticului literar, având ca subiect de analiză volumul de poeme „Semne pe semne” de Ion Mariș. Ana Blandiana este prezentă în coloanele revistei cu textul conferinței susținute în cadrul Simpozionului de la Memorialul Sighet, din luna iunie 2022, cu ocazia Zilei Memoriei. În același ton scrie și Ligia Duruș despre puterea politică ca instanță represivă. Izabella Bejan-Krizsanovszki ne atrage atenția asupra cărții lui Cosmin Dragomir „Curatorul de zacuscă”, cu demersuri pentru o bucătărie românească curajoasă și asumată, de la Kogălniceanu până în prezent.

La pagina Aniversare este prezentă poeta Betty Kirchmajer-Donca, cu un grupaj de poeme cu iederă mirată. La mulți ani, Betty! Prozatorul Ștefan Jurcă publică o povestire cu abur autobiografic, scrisă cu har stilistic. Confratele din Bistrița, Icu Crăciun, prezintă cartea lui Vasile V. Filip, cronici, povestiri, mărturisiri, despre bucuria lecturii. Comentarii cu un rafinat simț al esteticului. Delia Muntean ne prezintă volumul poetului Gheorghe Pop – „Învins de iubire” – în care remarcă seninătatea gândului și buna cuviință a discursului liric. Colega Raluca Hășmășan scrie despre volumul lui Ciprian Coc – „Regăsiri”, la care remarcă discursul liric armonios orientat spre confesiunea directă.

Pictorul Cornel Brudașcu acordă un interviu lui Ion Mariș. Dicționarul limbii române din Serbia de sud-est, alcătuit de Florian Copcea, este comentat de Mihai Petre. Cronica de film, o nouă rubrică a revistei, susținută de profesorul Nicolae Weisz, are ca subiect filmul The King (Regele) 2019. Scriitoarea Ileana Roman ne oferă o versiune diortosită din „Cântarea Cântărilor” (fragment). Puteți citi și un reportaj, de la fața locului, despre „Zilele Nord Literar”, o ceremonie a valorii, desfășurată la Baia Mare și Mireșu Mare, satul natal al academicianului Ion Pop.

Acest număr este ilustrat cu lucrări din creația artistei Laura Poantă. Revista poate fi cumpărată la unele chioșcuri de presă din Baia Mare. Cine cere, primește revista spre difuzare. Este prima revistă de literatură din istoria Maramureșului, fondată de profesorul Săluc Horvat, cu un grup de scriitori entuziaști. Apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu