luni, 29 august 2022

Miliardarii pandemiei şi noua ordine mondială


                                                                                                 de Dumitru Păcuraru

Moderna dă în judecată Pfizer pentru că i-ar fi copiat vaccinul, pe care l-ar fi dezvoltat între 2010-2016. Într-adevăr, pe de urma vânzării vaccinurilor, Moderna a înregistrat un profit de doar zece miliarde de dolari, pe când Pfizer a declarat un profit de 22 miliarde de dolari.
Dacă marii producători de vaccinuri s-au capitalizat în urma pandemiei, multe ţări, printre care şi România, au comandat de câteva ori mai multe vaccinuri decât aveau nevoie. O ţară în sine nu poate fi fraierită, păcăliţii fiind, ca de fiecare dată, cetăţenii.
Pandemia este ca şi trecută, valul şase nu este atât de violent pe cât şi-ar fi dorit profitorii primelor valuri de covid. Prin urmare, se trece la un nou tip de afaceri colosale: cu energia.
În plină criză a energiei, guvernul nostru a făcut o afacere în stil românesc. După ce a investit 150 de milioane de euro în modernizarea termocentralei Mintia, este vândută cu 91 de milioane de euro. Bună afacere în condiţiile în care preţurile le energie cresc de la o zi la alta. Drept pentru care UE convoacă de urgenţă discuţii pe tema energiei electrice. Încă nu a venit iarna, iar premierul Belgiei deja a anunţat că ne aşteaptă nu una, ci zece ierni cum nu s-au mai văzut în Europa.
După cum putem observa, politicienii se împart în două tabere, unii care văd un viitor mai negru decât poate fi în realitate şi alţii care afişează un optimist fără să se bazeze pe date concrete.
Premierul Nicolae Ciucă face parte din cea de-a doua categorie. A anunţat că deja avem 70% din necesarul de gaze pentru iarna care vine. Altădată aveam peste necesar şi tot se mai ivea câte o sincopă în aprovizionare. Important este că actualii guvernanţi nu şi-au pierdut optimismul.
Ungaria stă însă mai bine. În ciuda sancţiunilor impuse, Rusia va construi două reactoare nucleare în ţara lui Viktor Orban. Se pare că restricţiile nu vizau extinderea centralelor nucleare. Deci Ungaria poate profita de această scăpare şi astfel se va pune la adăpost în faţa crizei energetice.
Minuni cauzate de criza energetică se produc şi peste ocean. După ce un fulger a incendiat un depozit de combustibil, Cuba cere ajutor de la Statele Unite pentru a-l reface.
Există, aşadar, breşe în politicile exclusiviste promovate în lumea care se desparte în două tabere. Până şi China se pare că s-a săturat de jocul ruşilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie şi le cere să respecte dreptul internaţional. În acelaşi context, Federaţia Rusă a blocat un acord ONU privind dezarmarea nucleară.
Poate că înainte de a decreta că urmează o nouă ordine mondială, ar fi potrivit să notăm că între Serbia şi Kosovo s-a semnat un acord.
Semnalat ca un fapt pozitiv, revenind la noi în ţată aflăm că trei formaţiuni, USR, PMP şi Forţa Dreptei a lui Ludovic Orban cer să li se refuze vizele turistice cetăţenilor ruşi. Desigur, liderii acestor partide ştiu că nimeni nu la va urma cererea, dar de ce să nu iasă şi ei cu ceva în faţă?
Ludovic Orban, fiind cel mai răsărit dintre liderii celor trei partide, poate fi dat ca exemplu de politician cu mare experienţă, care odată ce a părăsit un partid mare, ca preşedinte al unui partid mic nu mai reprezintă aproape nimic.
Înainte, sau poate concomitent cu o nouă ordine mondială, pe cale de a se institui, se va schimba şi percepţia faţă de partidele politice. De fapt întâi ar trebui să-şi schimbe partidele percepţia faţă de realitatea în rapidă schimbare.
Ce schimbări se pot observa la partidele politice, aflate în faţa unei scrize de sistem? Foarte probabil noua ordine mondială se va produce dincolo de voinţa partidelor, a liderilor politici.
Noua ordine mondială va fi impusă de marile firme, gen Moderna şi Pfizer, de marii producători de energie, unii aflaţi în Rusia, alţii în aşa-zisa lume liberă, care nu mai este nici atât de liberă, nici atât de democratică şi de prosperă cum părea înainte de pandemie şi de criza energetică.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu