duminică, 28 august 2022

A apărut LUCEAFĂRUL de VEST nr.52/ Trim.II.2022- Lumină pentru România profundă

 


Nu de mult am primit de la ziaristul și scriitorul Dumitru Buțoi revista LUCEAFĂRUL de Vest, având 28 de pagini,tipărit pe hârtie de calitate, în condiții grafice deosebite, cu imagimni color, conținând articole, eseuri și poezii care ne conving că această revistă bănățeană se află în topul revuistic din țara noastră.Această realitate se datorează, în primul rând, Colegiului de redacție format din: Dumitru Buțoi, Rodica Pop, Nicolae Toma, Andrei Pogany, Ioan Dragotă, Claudiu Vlaicu și Vasile V. Bradu.Majoritatea din aceștia sunt membri UZPR și USR.

Publicația, care este editată de Asociația Culturală Umanitară “Luceafărul de Vest “Timișoara, are publicat pe prima pagină articolul “Marele Premiu- Eminescu, un vis în așteptare:Maria Mia Rogobete “, proiect susțin de regretatul președinte UZPR Doru Dinu Glăvan.Tot pe prima pagină este articolul semnat de Nicolae Laiețiu, intitulat “Simpozion-Eminescu, ziaristul-și triplă lansare de carte la Cercul Militar Lugoj “, alături având o fotografie color în care sunt autorii, și participanții.

Pe pagina a doua este publicată informația privind “Concursul de poezie creștină patriotică”, articolul despre “Simpozionul Eminescu, ziaristul și tripla lansare de carte la Cercul Militar Lugoj “ Constanța Sylvia Hârceagă publică, pe pagina 3, care se continuă pe pagina 4, un amplu reportaj, însoțit de o fotografie, despre “Ecourile la cea de-a V-a esiție a simpozionului Herculane-Arcade în timp”.

Poemul poetului Nicolae Vasile, din pagina 4, intitulat simptomatic “A fi sau a avea “, scris în ritmul poeziei populare, amintind de baladele noastre, conduce ideea evoluției omului de la naștere până la …speranță. Poezia “Numai Cerna “ semnată de Constanța Sylvia Hârceagă scrisă în stil clasic, cu rimă încrucișată, aduce un elogii râului Cerna. Eseul semnat de Paraschiva Abutnăriței despre Mihai Eminescu ca personalitate tutelară a culturii române dezbate problema manifestărilor dedicate Geniului Național. Aceași autoare semnează un articol despre dubla sărbătoare a cărții de la Vatra Dornei, numită “semințe de lumină “.Tot această autoare, membră UZPR mai semnează un articol despre reluarea activității cenaclului “Nectarie “.

Poezii mai publică:Miron Țic, Adriana Boia, Iulian Barbu, Cristina Vărășteanu, Ecaterina Chifu, Pascu Balaci, Pascu Heteș, Lucia Ardelean, Dorel Neamțu, Laura Isabelle Nicolae, Silvana Andrada Tcancenco, Vasile Bele, Vasile Didoacă Dojană și Ingrid Vastag, elevă în vârstă de 8 ani care a luat premiul la poezie în Italia.

Textele publicate de Paraschiva Abutnăriței, Pașcu Balaci, Andrei Pogany, Aurel Munțoiu, membru UZPR, Miorița Săteanu, Maria Rogobete, Constanța Syllvia Hârceagă, Pascu Heteș, Nicolae Toma Irina Goanță Vasilica Ilie,, fac parte dintr-un evantai policrom al activităților culturare din zona Banatului. Tot pe ultima pagină se publică Premiile “Dorul Dinu Glăvan “, la publicistica, aceștia fiind Dumitru Buțoi, Ionel Marin, Antoneta Rădoi, Mihai Stan și Al.Florin Țene

Revista se încheie cu două pagini cu publicațiile primite la redacție.

Și prin acest număr revista LUCEAFĂRUL DE VEST se înscrie în primele rânduri din pleiadele de reviste ce se publică în țară. Revista înbogățește paleta policromă a revuisticii românești fiind o oglindă fidelă a activităților culturale și de creație din frumosul și culturalul Banat, și nu numai.

 

Al.Florin Țene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu