marți, 30 august 2022

Ziua Limbii Române sărbătorită la Cluj-Napoca. Conferințe și recital liric


Primăria municipiului Cluj-Napoca invită clujenii să participe în data de 31 august a.c., începând cu ora 17.00, în clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, la manifestările dedicate Zilei Limbii Române.

Despre Cuvintele comoară ale limbii române vor vorbi scriitorii Irina Petraș, Alina Pamfil și Ovidiu Pecican. Miniconferințele vor fi urmate de un Recital susținut de cei mai buni poeți clujeni.

La manifestare participă elevi din unitățile de învățământ preuniversitar clujean.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, preluată de la inițiatori de senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”. Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2011 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

 Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu