marți, 9 august 2022

MEDALION VASILICA MITREA

 


„Un bun scriitor este și un bun publicist sau un scriitor poate fi și publicist, singura condiție este ca pe amândouă să le facă bine. Și una și alta este să știm să le canalizăm spre realizarea unor acțiuni folositoare societății. Să nu ne lăsăm copleșiți de descurajare. inegalitatea este un adevăr, e cumplită, egalitatea este complicate și are suișuri și coborâșuri”.

 

Scriitor Vasilica Mitrea

 

(…)

 

VASILICA MITREA

ANTOLOGIE JURNALISTICĂ, VOL. III.

INTERVIURI, CRONICI, REPORTAJE

 

 

Interesant demersul și proiectul literar al scriitoarei Vasilica Mitrea, aflat deja, la al treilea volum. Știu și despre celelalte două volume, pentru că am avut bucuria de  a le primi cu dedicație și iscălitură. Volumele sunt rodul muncii și adună câțiva ani de experiență literară. Chiar și autoarea afirmă, în cuvântul-Argument, al Domniei Sale, că aceste articole au fost publicate de-a lungul anilor în reviste literare sau în ziare locale și naționale, dar nedorind ca ele să rămână doar la acest nivel, autoarea (membru UZPR, active) le-a adunat și între coperțile unei cărți – pentru a fi și mai în siguranță.

Domeniile de acoperire literară este vast, cuprinzând „simpozioane, lansări de carte, vizite și excursii oficiale, evenimente culturale, comemorări ale eroilor marinari, lagăre și zone de detenție, prezentări de personalități, traume sociale și umane, învățăminte cotidiene”, (p. 3).

Susțin și apreciez, fără doar și poate, acest proiect literar. Ba, chiar vin cu un sfat (dacă-mi este permis!) spre cei care sunt literati și au activitate bogată în acest sens, să ia inițiativă, și să ia exemplul distinsei prietene Vasilica Mitrea - pentru că ar fi păcat să rămână munca literară inclusă doar într-un anume ziar local (mai rar national) sau într-o revistă oarecare. Să procedeze în consecință, precum scriitoarea de la Constanța, care ne uimește de fiecare dată.

Felicit și susțin (repet) acest demers și azi, doresc să fac un scurt semnal editorial despre ce înseamnă „Antologie jurnalistică, vol. III. Interviuri, cronici, reportaje”, volum apărut la Editura Next Book, Constanța, 2014, ISBN 978-606-92840-5-6, (vol. III – ISBN 978-606-8634-12-8), 158 p., cu un „Argument” semnat de însăși autoarea Vasilica Mitrea.

Volumul mai este girat literar și de către prof. drd. Alexandra Flora Munteanu – vicepreședinte a Societății de Haiku, Constanța, cea care realizează un scurt  Rezumat” (tradus chiar și în limba engleză, „Summary”), unde afirmă: „Noul volum al scriitoarei Vasilica Mitrea Interviuri, Cronici, Reportaje, reprezintă, de fapt, al treilea volum de texte jurnalistice, în care sunt cuprinse interviuri cu personalități din lumea artelor, a științei, impresii asupra creației românești a autoarei, câteva repere turistice, abordări critice, marcarea, prin cuvinte a unor evenimente istorico-sociale. Toate acestea vin să sublinieze interesul autoarei pentru fixarea în timp a ambianței culturale actuale și a plăcerii ei pentru scris”, (p. 151).

Articolul „Legendele Greciei” cuprinde impresiile și gândurile extrem de frumoase, cu care s-a întors autoarea dintr-o vizită în Grecia. Aflăm cu emoție, date interesante despre Palatul din Knossos, despre Gortina (Gortys), despre Biserica Sfântului Tit și despre Phaestos (Festos), articol publicat și în revista „Dobrogea culturală”).

Cu acribie și profesionalism, autoarea Vasilica Mitrea, realizează o recenzie la romanul „Delfina”, semnat de către Vasile Mizdrea. Este vorba despre Delfina (Zeina) „tătăroaică, medic veterinar, care venise în Deltă dintr-o întâmplare, destinul o aruncase pe un țărm de mare, cu o fericire nerealizată. O găsise, aici, Claudiu Istrate, la o vârstă înaintată, 55 de ani” și romanul continuă… În fapt este vorba despre o trilogie – „Jocul destinului”, „Forța destinului” – finalizată cu „Delfina”.

În „Interviul cu doamna dr. Doina Păuleanu – Director al Muzeului de Artă, Constanța”, întins pe câteva pagini, ne este prezentată dragostea și pasiunea fără margini a doamnei Doina Păuleanu pentru cultură, artă, literatură.

Urmează un articol de o sensibilitate aparte, (publicat și în revista „Arma Pontica”), despre lucrările simpozionului desfășurat la Muzeul Marinei Militare din Constanța, cu ocazia celor „95 de ani de la unirea Basarabiei cu România”. Aceeași revistă publică și recenzia la volumul „Critice și lirice”, autor prof. Arșaluis Sarchisian Gurău dar și un scurt eseu despre „Ziua Mondială a Mediului”.

Poezie, emoție, bucurie și dragoste sunt cuprinse și în articolul „Basarabia în sărbătoare”, când o delegație română a fost invitată la Consiliul Raional Căușei – Republica Moldova. „Jurnal de călătorie. Albania, o țară în plină dezvoltare”, stârnește curiozitate și interes, mai ales cu bucuria traversării munților Alpii Albaniei către Grecia - „un fel de Transfăgărășan românesc”, (p. 51).

Evenimente culturale de Ziua Armatei Române”, „Pitești – Memorialul durerii”,  sau „Întâlnire de suflet la Forumul German”, sunt alte articolesemnate de Vasilica Mitrea ce prezintă real interes și-ți dăruiesc o lectură plăcută. Continuând ciclul interviurilor, autoarea ne propune și un „Dialog cu sculptorul Macarie Laurențiu”.

Nu putea lipsi dintr-un astfel de volum „Omagiu lui Mihai Eminescu” – 15 ianuarie Ziua Culturii. Apoi, aflăm despre „Vechi descoperiri pe teritoriul României”. Și, „96 de ani de la unirea Basarabiei cu România”, o activitate desfășurată în colaborare cu Asociația Culturală Cultul Eroilor – Regina Maria, Asociația Culturală Pro-Basarabia și Bucovina, dar de aceasstă data este vorba despre un eveniment desfășurat în România, la inițiativa Colegiului Național de Artă „Regina Maria”, Constanța.

Interculturalitate”, „26 iunie – Ziua Drapelului României”, sau „Interviu cu directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța – dr. Gabriel Custurea”, ne surprind plăcut și emoțional… la fel și eseul „Despre fericire”. Inițiativa este extraordiinară și are efectul scontat.

Festivitatea de premiere a Clubului Amiralilor”, „Luna Spiritualității Marinărești”, „Cronică la volumul Al treilea ochi, autor prof. Arșaluis Gurău”, întregesc opera jurnalistică a scriitoarei Vasilica Mitrea. Felicitări pentru întreaga activitate literară.

 Observ că nu doar autorul ne surprinde plăcut, ci și însăși ea, autoarea, Vasilica Mitrea, este surprinsă. Prof. dr. Nastasia Savin, realizează o recenzie a volumului „Jocul destinului – Aventura iubirii”, Ion Roșioru, confirm valoarea acestei scrieri literare, realizând și Domnia Sa, o „Cronică. Jocul destinului”. Nici Alexandra Flora Munteanu, nu se lasă! Plăcut impresionată de același roman, „Jocul destinului”, recenzie apărută, inclusive, în cartea „Idei amestecate”, autoare Alexandra Flora Munteanu. Tot Alexandra Flora Munteanu, realizează pe parcursul a câtorva pagini, o recenzie la volumul, semnat de Vasilica Mitrea, „Basarabia, pământ străbun”, numindu-și recenzia „Pe cărări străbune”.

Prof. univ. dr. Ibram Nuredin, semnează o recenzie la volumul „Vremuri, oameni și... destine”, un volum semnat de scriitoarea Vasilica Mitrea. Trebuie să recunosc faptul că a citi din opera scriitoarei Vasilica Mitrea, pentru mine, este o adevărată plăcere. Scrierile Domniei Sale sunt interesante și captivante. Reliefă profesionalism jurnalistic și literar. A scrie, pentru Vasilica Mitrea, este ca o binecuvântare.

Erol Menadil, realizează o traducere în limba tătară (Tatarca Özet), a unui rezumat, privind activitatea scriitoarei Vasilica Mitrea. Felicitări! Tot în acest volum, „Antologie jurnalistică, vol. III. Interviuri, cronici, reportaje”, este cuprins și un „Cuvânt înainte”, semnat de către prof. univ. dr. Olga Duțu, pentru volumul „Basarabia, pământ străbun”.

Am ținut neapărat să scriu despre Vasilica Mitrea, din respect și prietenie evidentă, din prețuire pentru întreaga activitate a Domniei Sale. Pentru a nu se pierde aceste valori – interviuri, reportaje, cronici, iată, ele, cu efort și acribie, sunt adunate între coperți de carte, pentru a fi dăruite posterității și cititorilor, aranjate așa cum se cuvine.

Dar, cine este Vasilica Mitrea? Iată o întrebare, la care am să vă ofer un răspuns. Simplu, Vasilica Mitrea, este o scriitoare consacrată, recunoscută în plan național și internațional pentru activitatea prodogioasă a Domniei Sale. Un om pe cât de simplu pe atât de modest, dar cu un caracter puternic și un talent deosebit.

Numeroasele sale volume, o recomandă ca un adevărat profesionist literar, dovadă stand, în acest sens, premiile numeroase, cupele și diplomele, dar și distincțiile primite de-a lungul activității, pentru care, din suflet vin și o felicit, recunoscând, că-mi este un exemplu și-i mulțumesc pentru acest lucru.

 Iată, doar câteva din volumele de început, ele fiind mult mai numeroase. Mă opresc la acestea, dintr-un singur motiv – în acești ani, încă nu ne cunoșteam personal. Mai târziu pașii ni s-au intersectat și de-atunci prietenia, sinceritatea și respectul sunt cele care ne leagă.

2007 - „Știai că timpu-i colorat…?”, roman;

2008 – „Cândva… prietene”, roman;

2009 - „Confesiunile Angelei”, roman;

2010 - „Vremuri, oameni și… destine”, eseuri;

2012 - „Antologie jurnalistică. Vol. 1. O felie din viață”, publicistică;

2013 - „Antologie jurnalistică, Vol. 2. Locuri și evenimente”, publșicistică;

2013 - „Jocul destinului”, roman;

2014 - „Vremuri, oameni și… destine”, reeditare;

2014 - „Basarabia, pământ străbun”.

Deocamdată doar atât, dar, credeți-mă, opera scriitoarei Vasilica Mitrea, merge mai departe. Acestor volume, azi, se mai adaugă altele, ce prezintă real interes în rândul cititorilor. Dar, pentru că mai am de gând să scriu despre opera și activitatea literară a acestei prestigioase scriitoare, în acest moment mă opresc, dar promit că voi reveni, cât de curând.

Respect, stimă și prețuire!

Mulțumim pentru exemplul de viață și conduita morală pe care îl oferiți celor din jurul dumneavoastră. Cu aleasă considerație… 

 

Vasile Bele – UZPR – Filiala Vâlcea;

Președinte ASCIOR – Filiala Baia Mare;

Membru L.S.R. – Filiala Cluj-Napoca;

Asociația Scriitorilor din Maramureș;

 

  

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu