miercuri, 10 august 2022

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Cosmonautul, jurnalista și... sufletul

1. „Trebuie să trăim în armonie pentru a continua să facem parte din acest univers. Universul se materializează pentru noi sub numele de Dumnezeu. De profesie om de știință, Dumitru Prunariu primul român care a zburat în cosmos, nu neagă existența lui Dumnezeu. Întrebat în direct la o emisiune TV a spus: „Cred în Dumnezeu”. Una din cele mai frecvente întrebări care i s-au pus, e dacă acolo „sus” s-a simțit cumva mai aproape de Dumnezeu. A răspuns astfel: „În spațiul cosmic ai senzația reală că în Univers există ordine, există o anumită succesiune logică a anumitor procese care se petrec acolo și că această ordine este indusă de ceva care nu depinde neapărat de Pământ – e o forță universală. ACEASTĂ FORȚĂ, ACEASTĂ ENERGIE, pe care o percepi în spațiul cosmic, poți s-o definești oricum – poți să-i spui DUMNEZEU poți să-i spui ALLAH sau BUDDHA. ÎN MOD SIGUR EXISTĂ UN DUMNEZEU UNIC AL UNIVERSULUI, materializat în diferite forme”.

Dumitru Prunariu (1952 - ), singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în cosmos. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul spațial „intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic și ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviatic Militar și șef al Aviației Civile, Ambasador al României în Federația Rusă, președinte ONU pentru Explorare Pașnică al Spațiului extraatmosferic și în prezent este general locotenent în rezervă. 


+ + +


2.  „Pentru mine a dăruit Dumnezeu lumea, culorile, vorbele, dorurile, mirosul fânului proaspăt cosit, al prunelor ce-și scurg sângele în licoarea țuicii, a dăruit dorul de țară, dorul de dor, de iubire, de tăicuțul ce mă așteaptă cu drag în pridvor când lacrimile i se înnodau sub bărbie, așadar, eu sunt datoare să înmulțesc talantul dăruit și să dăruiesc lumiii…frumosul realizat de semeni”     (Un crez al sufletului)

Ligya  Diaconescu (1960 -2021), jurnalist, poet, scriitor, publicist, economist, director general al S.C. „Starpress” S.R.L. Râmnicu Vâlcea; proprietar al revistei internaționale româno-canado-americane „Starpress” - publicație bilingvă româno-engleză-online; proprietar al Centrului de Informare și Promovare a Turismului Românesc „Starpress”;  proprietar(1996-2OOO) al publicațiilor „Speranța” și al ziarului „Sportul vrâncean”, Președinte al Fundației „Kamala”; Director și producător  al Festivalului Național „Miss Regina Turismului Românesc” (două ediții) organizat în colaborare cu T.V. România Internațional; producător al numeroaselor emisiuni pentru T.V. la T.V. Etalon și T.V. Vâlcea (2000-2009) ; producător al primului Concurs Internațional de Poezie Românească-Starpresss 2008-ediția I (organizat de revista „Starpress” în parteneriat cu Radio România. 


+ + + 

3. „SUFLETUL - „scânteie dumnezeiască”, din trupul omenesc, este asemenea unui puişor ascuns în coaja unui ou. Dacă printr-un mijloc oarecare, puişorul din lăuntru ar afla că dincolo de coaja lui se întinde o lume nesfârşită cu flori, lumină, ape, munţi, oameni, animale nu va crede cu siguranţă. Dacă-i spui că peste un timp va vedea cu ochii lui toate aceste frumuseţi, nu va crede. Tot astefel oamenii de toate credinţele printre care şi creştini, nu cred în existenţa sufletului şi a vieţii viitoare. Şi noi oamenii suntem închişi în coaja lutului din care am fost făcuţi şi nu putem să vedem raiul şi iadul. Dar... într-o zi, coaja lutului de pe noi se va sparge, şi vom vedea frumuseţea Creatorului divin. Omul, este o făptură mărginită; pentru a înţelege tainele lumii, trebuie să aibă credinţă în Dumnezeu; Prin credinţă şi fapte bune, totul este posibil, chiar şi mîntuirea după gândirea sobornicească a Sfântului Iacob".


    P.S  Romani cap. 13, vers. 8-10:  „Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul; că cel care iubeşte pe aproapele lui a împlinit legea. Pentru că poruncile: Să nu săvârșești adulter; să nu ucizi; să nu furi; să nu mărturisești strâmb; să nu poftești… și orice altă poruncă Ar fi, se cuprind în acest cuvânt: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Iubirea nu face rău aproapelui; iubirea este deci împlinirea legii”.


Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu