luni, 8 august 2022

PNL pierde teren în faţa PSD


Şansele PNL de a ieşi bine din această guvernare sunt extrem de mici faţă de şansele PSD.

Deşi partidul a intrat în criză încă din timpul campaniei pentru alegerile interne, PNL a ţinut neapărat să deţină funcţia de prim ministru. Din cauza acestei funcţii s-a fracturat partidul, prin plecarea lui Ludovic Orban. Din cauza acestei funcţii s-a destrămat coaliţia de dreapta PNL-USR-UDMR. Odată ce Florin Cîţu a pierdut aceeaşi funcţie de prim ministru, a pierdut şi preşedinţia partidului.

După alegerile din 2020, guvernarea nu i-a adus PNL-ului decât necazuri. Ludovic Orban, în ciuda pandemiei, a încercat să organizeze alegeri anticipate. PNL se considera pe val, dar pandemia a dat peste cap planurile lui Orban, iar alegerile interne l-au aruncat afară din partid.

Funcţia de prim ministru este şi cheia de boltă a cooperării PNL-PSD. Conform protocolului, lucru extrem de rar în politică, s-a inventat „rotativa la guvernare”. În mod normal la guvernare există o alternativă, stabilită în urma rezultatelor obţinute de partide la alegerile parlamentare. „Rotativa” este o găselniţă. Astfel, s-a stabilit ca PNL să deţină trei ani funcţia de prim ministru, apoi să urmeze alţi trei ani în care PSD să aibă funcţia de prim ministru. Ca la piaţă.

Cei 3+3 ani transcend ciclul electoral de patru ani. Conform înţelegerii, PSD urmează să prea funcţia de şef al guvernului anul viitor. Chiar dacă PSD nu ar câştiga alegerile parlamentare din 2024, indiferent de scor, PNL ar trebui să se ţină de cuvânt şi să susţină un prim ministru social-democrat.

Şi dacă PNL nu se ţine de cuvânt şi formează o coaliţie de dreapta ce se întâmplă? Nimic.

Dacă PSD obţine un scor bun şi decide să formeze o majoritate cu orice alte partide în afară de PNL, ce pot face liberalii? Nimic.

Actuala coaliţie nici nu poate fi numită coaliţie, ci doar o simplă înţelegere pe sub masă. Între cele două partide deja au început loviturile sub centură. În timp ce PSD îşi consolidează electoratul, prin măsuri impuse guvernului Ciucă de majorări mai mult sau mai puţin mascate de ajutoare sociale, PNL nu face nimic pentru electoratul specific unui partid de dreapta. Însuşi primul ministru Nicolae Ciucă nu este un liberal autentic, ci doar un simpatizant al PNL. Pentru că nu a avut o ocupaţie de tip liberal, ci a fost militar. Deci bugetar.

Au dispărut din prim-planul vieţii politice lideri consacraţi ca liberali. Noua generaţie de politicieni PNL provin mai degrabă din zone obscure, ca mentalitate fiind mai apropiaţi de USR decât de acel PNL conservator, apărător al unor valori liberale.

PNL este pe cale să-şi piardă nu doar identitatea conferită de preşedintele Ludovic Orban, ci şi de Florin Cîţu şi echipa lui zisă câştigătoare.

Indiferent de respectarea „rotativei”, PNL dacă vrea să rămână o forţă politică de primă mărime este obligat să demareze o amplă acţiune de refacere a unităţii partidelor de dreapta. În ultimii ani trenul PNL a pierdut pe drum o serie de vagoane. Din cele două partide care au fuzionat, PNL şi PDL, pentru a forma Marele PNL, s-au desprins ALDE şi PMP, apoi Forţa Dreptei a lui Orban, dar şi alte grupuri mai răzleţe care pot fi de ordinul a opt-zece entităţi politice care-şi fac simţită prezenţa în timpul campaniiilor electorale.

Rămânând relativ constant, PSD face eforturi, mai mult sau mai puţin vizibile, de a aduna oameni în jurul partidului, de la Pro România lui Victor Ponta, de la ALDE, de la organziaţii civice sau apelând la persoane fizice. În plus, cum deja s-a demonstrat de-a lungul anilor, social-democraţii îşi apropie liderii sindicali.

În plină criză, PNL pierde în faţa PSD şi la susţinerea aparatului bugetar. Luna august, datorită PSD-ului, le aduce salariaţilor din sistemul de stat o majorare semnificativă a salariilor. Ce-i oferă PNL electoratului său, clasei de mijloc, intreprinzătorilor privaţi? Da, Nicolae Ciucă le promite românilor din străinătate până la 200 000 de lei pentru a demara o afacere în ţară. Ce afacere se poate porni în criză cu 40.000 de euro? Îşi pot eventual cumpăra un ceas din ăla mare care se poartă pe mână iar când posesorul este întrebat cât e ceasul spune 30.000 de euro.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu