miercuri, 5 aprilie 2023

Primăvara-n ciumag

 

De, se reazemă primăvara-n ciumagul cu mânecă scurtă pe malul râului.

Privește cerul: Noros de ploios mai spune printre firele de iarbă obosite. Magnoliile au fost cotropite de rămășița iernii cariate. Hainele groase refuză să ne părăsească. De ce este primăvara-ntoarsă pe dos?

Cireșii refuză varul. La fel și prunii. Numai magnoliile și caișii au luat plasă. S-au grăbit... ca de obicei.

Și primăvara privește iar cerul; Albastru și trist. Da, din cauza noastră Cerul s-a îndepărtat. Și mare dreptate are! Stă rezemat în spatele zării cu fălcile-n pumni și este trist. Prea l-am împovărat. Mereu uită să deschidă robinetul cu verde, iar zgripțuroaica iarnă mai răsuflă pe la dosuri, ori râde la noi din vârfuri.

Ce aș face cu un pumn de fluturi acum?

Uite că... n-aș face nimic cât timp primăvara indecisă șade-n ciumagul cu mânecă lungă!

Trei vorbe se amestecă cu lutul pribegit pe-o cărăruie infantilă iar cocorii stau înghesuiți în același tablou. Cucii tac. Berzele-și repară cu țoale noi sufrageriile din moțul stâlpilor credincioși și statornici. Parcă și rândunicile stau ascunse.

Or ști ele ceva...

Într-un perfect, imperfect, sub geana cerului îndepărtat foarte, inima dezacordată pe-un șablon de aprilie de nerecunoscut constată că un septuagenar timid și suferind se scaldă-n vânturi nechemate pe sprânceana vieții și-n zimții timpului când lacrima de dor înrourată constată și ea că... „zorii de mine-și amintesc”.

Lumini de jar pălesc și ascultă cum crește o rugăciune pe degete de floare.

Un fruct al sufletului infirm, în amurgul umbrei și-n râuri de miresme, se-nșiruie spre cimitirul conjugal.

Deși încă n-a venit, primăvara se odihnește-n ciumagul rupt în coate pe malul râului, iar cocorăii din Sudos-ul copilăriei se miră și ei. Nu-i mai caută nimeni.

Hei, primăvară cu brumă pe dinți, trezește-te și hai cu noi!

Ce mai aștepți?

 

Puiu RĂDUCAN

05042023-B. Olănești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu