vineri, 5 iulie 2024

Prof. univ. dr. Filip Terezia:ZIC ȘI MĂ MIR



E supărat cineva pe numele propuse de mine pentru niște biete străzi ale Tg. Lăpuș? Credeți că eu le schimb? Sar la mine fel de fel de persoane, să mă lămurească, chipurile, să-mi explice ei mie, cum devine cu „prioritățile”, despre costuri, despre inutilitatea demersului, despre romantismul meu, despre idealism etc. Nu că nu-mi place să învăț lucruri noi. Dar știu că dincolo de unii din acești comentatori stau alții care-i inspiră și-i îndeamnă. Eu le spun atât:
1. Întotdeauna e mai ușor să zici „să nu ....”, să vezi partea goală a paharului, să contracarezi un demers, o schimbare, o inițiativă ce nu vine de la tine, sau pe care nu o înțelegi în spiritul ei. E psihologia ce ne caracterizează și o cultivăm din păcate, en gross, chiar inspirați de unii mentori. Mentori ai obstaculării.
2. E adevărat, numele propuse de mine sunt ale unor intelectuali de elită, disidenți de care fostul regim a fost deranjat. Erau prea iluștri, erau prea de calitate, prea speciali, nu s-au potrivit cu cenușiul vremii, cu spiritul ei grosier, încât i-a persecutat, i-a deposedat de demnități, i-a închis. Cine au fost ei? - Pe scurt:
IULIU HAȚIEGANU, ilustru medic clujean, academician român, cercetător, șeful școlii medicale clujene, o somitate. A fost persecutat și înlăturat din funcții de comuniștii anilor 48-50, deposedat de avere și de demnități, precum L. Blaga și mulți alții. Azi UMF Cluj poartă acest nume ilustru. A avut o casă de vacanță aici la Târu Lăpuș și a petrecut aici momente de răgaz și de vacanță, cu intelectuali și persoane de actualitate ale timpurilor de dinainte de comunism. Mi-a arătat casa în razele unei dimineți din anii mei de liceu, Pr. Protopop Necita Nicolae. Casa mi se părea luminată de o lumină a trecutului pe care aș fi vrut-o reînviată. Numele ilustrului medic, șef de școală medicală clujeană ar onora Târgul nostru betonat de azi.
IULIU HOSU, cardinal și episcop al celei mai persecutate biserici din România. A murit în detenție, (23 de ani!) deposedat de demnitățile pe care le-a deținut, a suferit ca un martir, iar biserica sa a fost interzisă, persecutată, desființată, confiscată. Azi - nume de martir român în calendarul sfinților bisericii universale, rostit pe toate meridianele. Ce onoare pentru târgul nostru, ca una din străzi săpoarte numele unui cardinal al Bisericii Universale. El a sfințit Biserica greco-catolică din Târgul Lăpușului.
NICOLAE STEINHARDT, intelectual de elită, evreu devenit prin opțiunea sa liberă, creștin ortodox de aleasă stirpe spirituală, filosof și eseist, minte sclipitoare cum rar mi-a fost dat să cunosc. A fost marginalizat, a făcut închisoare și a fost necontenit urmărit pentru ce face, ce gândește, ce scrie, ce prieteni are, pe cine vizitează etc. Opera sa ne onorează cutura română, iar el a luminat locurile în care a stat, pe unde a trecut, unde a poposit etc. Ce vă deranjează la aceste trei nume de intelectuali iluștri? Mai bine strada plopului, stejarului, târgului, câmpului...? Astfel de nume anonimizează locurile orașului, pe când ceea ce propun eu înalță și potențează locurile, le dă celebritate.
3. N-aș îndrăzni să ridic vocea vreodată împotriva unei astfel de propuneri, vreunei astfel de personalități, de asemenea anvergură, darmite să îndemn pe cineva să conteste, să se opună. Împotriva unor nume care ne îmbogățesc spiritual, care ne onorează țara, cultura și pe noi ?!
Ei au dat demnitate și valori României, au contribuit la înălțarea ei. Chiar dacă suntem inconștienți de asta, deranjați sau răuvoitori - acesta e un trist adevăr care aici în fundul lumii încă domină locul.
4. Toți cei trei au ceva SACRU în personalitatea, în munca și în creația lor, în atitudinea lor, inclusiv prin recluziunea și prin martirajul pe care le-au îndurat din partea unor regimuri conduse de inși obtuzi și apatrizi.
5. Continuăm să-i persecutăm și în posteritate? Eu nu.
Vă e frică de asemenea nume? Mie nu. Am pentru ei un imens respect, adâncă venerație, prețuire.
Ar fi onorat TG. Lăpuș să numească niște străzi cu numele lor, să merite astfel de nume în patrimoniul său spiritual.
Ceea ce, oricum, este foarte puțin raportat la cât respect merită aceste personalități. Căci Lăpușul îl onorăm cu numele lor! - se înțelege oare aceasta ?
Punctum.

Post-scriptum: Strada pe care locuiește azi Kalnoky Șandor ar trebui să poarte numele bunicului său: acel primar ungur cu atitudine exemplară de cetățean luminat, și modern în gândire, care i-a ocrotit pe românii din Târgu Lăpuș când dictatura hothystă și alte dictaturi s-au abătut peste nordul Transilvaniei: Deci strada Szasz Anthal (nu știu dacă e corect așa numele). 

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru luare de atitudine! Are legatura cu faptul ca Valeria Bilt v-a luat fata? Notorietatea? Niste banuti dati de dl. colonel? Raspunde-ti!

    RăspundețiȘtergere