marți, 2 iulie 2024

Modificări fiscale importante începând din 1 iulie


De la 1 iulie 2024 au intrat în vigoare mai multe modificări fiscale semnificative, care vor influența evoluția economia țării, dar și veniturile cetățenilor. .
Salariul minim majorat
Salariul minim brut pe economie a crescut la 3.700 lei brut, de la 3.300 lei anterior. Salariul minim net se ridică acum la 2.363 lei. Deși este legat de salariul minim, punctul de amendă rămâne neschimbat la 165 lei.
Accize la carburanți majorate
Prețurile la benzină și motorină cresc din cauza celei de-a doua tranșe de majorare a accizelor din 2024. Benzina se scumpește cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru. Această creștere ar putea duce la noi majorări de prețuri în diverse sectoare ale economiei.
Tarife de distribuție a gazelor naturale majorate
Tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale cresc cu 19%, afectând consumatorii casnici și industriali. Se preconizează o creștere de aproximativ 10 lei/MWh distribuit.
e-Factura devine obligatorie
Factura electronică (e-Factura) devine singura factură valabilă pentru tranzacțiile B2B. De la 1 Iulie, operatorii economici nu mai pot emite facturi B2B pe hârtie, fiind obligați să utilizeze exclusiv sistemul electronic RO e-Factura. Nerespectarea termenului de 5 zile de la emitere pentru raportarea e-Facturii la ANAF se sancționează cu amenzi

Cristian LAURENȚIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu