sâmbătă, 6 iulie 2024

PROZĂ SCURTĂ - „Cotătoarea” de Gelu DRAGOȘ

 


Oglinda fermecată la mine era „Cotătoarea”...

Nu-i vorba aici și acum de Albă ca Zăpada și alte povestiri celebre precum desenele animate „Oglinda fermecată”,  „Oglinda magică”! Poate povestea „Soacra cu trei nurori”a inegalabilului  povestitor Ion Creangă. Soacra avea o oglindă imaginară și vedea totul.

 Am descoperit oglinda când tatăl meu Aurel mi-a făcut-o cadou la vreo patru ani. Bucuria a fost maximă! M-a îndemnat  să nu-i spun mamei Anica (tocmai trecuse un car cu coviltir și a cerut 3 lei sau 5 pe ea, iar mama, economă, cu toate că mă iubea din toți porii, nu dorea să plătească suma mare cerută). Tata n-a negociat, a plătit pe loc. Din ciubuc. Oglinjoara era mică și te puteai vedea bine în ea din toate pozițiile. Era o oglindă lipită superficial pe ambele părți, o oglindă comercială. Te puteai răni cu ea, o parte fiind tăiată anapoda. 

Am dus-o la grădiniță și mergeam la toaleta de lemn să le-o arat prietenilor Daniel, Marin și Marius. Au fost primele „selfiuri” ale mele! Între timp s-a prins și doamna educatoare Silvia Bîrle și mi-a confiscat-o! I-a dat-o tatălui meu și i-a spus că mă pot tăia în ea. Nu mi-a mai dat-o niciodată! 

Am găsit-o zilele trecute încercând să ne modernizăm. Soția Ana tot muncește la asta! Pune tavane false, face din camere normale camere mai mici pentru eficiență...În altă ordine de idei...

Nu prea am avut parte de jucării în copilărie pentru că nu erau prin anii 1970. Mă jucam cu cele de lemn rămase de la fratele meu Ioan, găsite în „lemnărie”. Mai târziu m-am ascuns acolo să citesc cărțile lui Karl May sau Mihail Sadoveanu. Și bine am făcut! Oglinda m-ar arăta ca pe un copil fascinat de povești și cărți! Am citit enorm de mult! „Baltagul” când eram în clasa a V-a, „Cireșarii” în clasa a VI-a...

Oglinda de azi! Are ceva fizic! Mă uit în ea și ar trebui să-mi arate „peste drum” dar ea, OGLINDA ocolește și arată din viața mea! Cu bune și rele! Eram mic și mereu tuns la zero! Am crescut și eram alb la piele iar domnul învățător mi-a dat rolul de „Albișor”, rol complex de altfel și plusez spunând că și la suflet oglinda a contribuit.  Apoi am terminat clasa a VIII-a cu premiul II într-o clasă în care azi vorbim de absolvente de medicina veterinara, pedagogic, economie, comerţ și mai ...iubeam mult!Încercau să se apropie de mine Marcel Crișan și Cristian Dănuț! Oglinda iarăși își făcea datoria. Venea obosit de la muncă tata și vorbeau asemeni Smarandei cu Ștefan. „Cât timp mănânci întreabă-l pe Jenucu nost ce ore are mâine”. Mă întreba și-îi răspundeam! Oglinda era deja în mintea mea! Niciodată nu o să uit puterile miraculoase a oglinzii! Păcat că n-o fac și politicienii în campaniile electorale!

Oglinda a avut parte de multe aforisme. Vă supun atenției doar câteva:

„Aproapele nostru este oglinda noastră. Dacă suntem buni vedem în el bunătate, dacă suntem răi vedem în el răutate”. (Părintele Arsenie Boca)

„Căci dacă cineva este ascultător al cuvântului, iar nu şi împlinitor, el seamănă cu omul care priveşte în oglindă faţa firii sale; s-a privit pe sine şi s-a dus şi îndată a uitat ce fel era”. (Iacob 1.23, 24)

„Cărţile sunt oglinzile sufletului”. (Virginia Woolf)

„Comportamentul este oglinda în care fiecare îşi reflectă imaginea”. (Johann Wolfgang von Goethe)

„Conştiinţa este oglinda sufletelor noastre, care înfăţişează greşelile din vieţile noastre în forma lor completă” (George Bancroft)

„Există două feluri de a împrăştia lumina: să fii lumânarea sau să fii oglinda care o reflectă”. (Edith Wharton)

„Hristos, Arhiereul jerfelor noastre, ocrotitorul şi ajutorul slăbiciunii noastre, prin El vedem ca-ntr-o oglindă, nepătata şi preaînalta Lui Faţă, prin El s-au deschis ochii inimii noastre, prin El nepriceputa şi întunecata noastră minte înfloreşte la lumina Lui, prin El Stăpânul a voit să gustăm cunoştinţa cea nemuritoare”. (Sfântul Clement Romanul)

„Iar noi toţi, privind ca în oglindă, cu faţa descoperită, slava Domnului, ne prefacem în acelaşi chip din slavă în slavă, ca de la Duhul Domnului”. (II Corinteni 3.18)

„Lumea e ca o oglindă. Înapoiază ceea ce-i împrumuţi”. (Proverb englezesc).

Desigur, oglinda se poate și sparge. Personal, n-am făcut asta! Mă regăsesc ca persoană în imaginea dată de oglindă, motiv să mă port curat și cu grijă. Oglinzile din casa mea îmi arată ridurile, uneori lacrimile!  Ce șmecheră! (Va urma)

                                                                 Gelu Dragoş, UZPR

                                                                         06.07.2024, Lucăcești

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu