marți, 2 iulie 2024

Alegerile au trecut, trăiască alegerile/aleșii!


M-am ferit ca dracul de tămâie de politic, motiv pentru care, rareori am acordat spațiu în revistele Vatra veche și Cadran(jurnal mureșean) politicului.

Părerea mea despre politica românească e veche și cu fiecare rundă de alegeri ea se consolidează.

E limpede pentru toată lumea bună/rațională că la noi politica e o cacealma, că interesele personale și de grup bat la fundul gol interesul național, care e, pentru cei mai mulți, o biată lozincă electorală, care devine repede cenușă după încheierea alegerilor.

Candidații câștigători uită foarte repede de promisiuni, într-o relativă complicitate cu o parte a electoratului, toți știind că „dacă nu e putirință, ce mai chichirez gâlceava”.

Unii politicieni nici nu și-au propus să se țină de cuvânt, alții sunt chiar convinși că nu se pot ține de cuvânt, din neștiință, neputință, nepricepere sau mai știu eu din ce motive.

Unii s-au apucat de politică după ce au ratat tot ce-au încercat în viața lor profesională, unde trebuia să dea socoteală pentru ceea ce fac, aruncându-se, în disperarea salvării, în brațele politicii, care nu cere niciodată socoteală, lasă pe fiecare politician în parte să-și facă „socotelile”.

Nu există răspundere guvernamentală, nu există morală politică, electoratul e ușor de amăgit, de dus cu preșul sau, pur și simplu, de mințit!

Doctrinele politice la noi sunt admirabile, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, cum ar spune din colțul gurii nenea Iancu. Stânga, dreapta, centru, extrema stângă, extrema dreaptă, centru-stânga, centru-dreapta sunt termeni folosiți ca la fotbal, fără nicio legătură co politica. De aceea, poate, se și trece cu ușurință de la o extremă la alta – se joacă pe tot terenul într-un meci haotic, pentru că rezultatul oricum se știe dinainte, chiar și scorul e frecvent stabilit din start.

Unii schimbă partidele precum indispensabilii, fără nicio mustrare de conștiință ori rușine de alegători.

Rezultatele alegerilor produc însă repede efecte, câștigătorii își proiectează rapid surse susținute/ politic pentru alimentarea conturilor personale și ale celor din galerie.

Trist e că unii dintre câștigători se poartă nu ca după numărarea unor voturi, ci ca după un examen profesional pe care ei l-au luat cu multă trudă, uitând că victoria în alegeri nu înseamnă decât o cifră: numărul voturilor.

Cine are mai multe voturi nu e cu nimic mai deștept/prost decât cel care are mai puține. Prostul rămâne tot prost. Șmecherul rămâne tot șmecher (se mai perfecționează, doar), hoțul rămâne tot hoț ( își mai adaptează/optimizează mijloacele) etc.

Numai alegătorii rămân cu buzele umflate, cu speranțele înșelate… Cu vise care eșuează în basme.

Sunt la pândă cei cu „cererile de despăgubire” – cei care au cotizat la alegeri și care vor vrea ba posturi/funcții, ba contracte grase cu Statul, în care sifonarea și mulsul banilor să fie indicatori ai succesului. Începe recuperarea „investițiilor”.

La orizont se arată și noi idile politice, noi încuscriri, pentru că politicul dă lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu, dar și afacerilor cu bani publici, ce e al lor!

Și aceste alegeri au demonstrat lipsa de maturitate a multor politicieni, oportunismul fără scrupule al alianțelor. Votul etnic sfidează, în continuare, regulile deomocrației. Lucrurile vor urma un curs caragialean: „Din două una, daţi-mi: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic”.

Colac peste pupăză, alegerile într-un singur tur, trag democrația înapoi. Reprezentativitatea nu mai face doi bani când un candidat câștigă alegerile cu 20-30 de procente. Pe ceilalți 70/80 la sută cine-i mai reprezintă?

Interesele meschine ale unor politicieni, care s-au cățărat la înălțimea propriei meschinării, au generat (sub pretextul economiei făcute!), pe de o parte, primari de doi bani, iar, pe de alta, au ridicat la cote înalte votul etnic!

Un ales care își cultivă acoliți își asigură și continuitate. Ca dovadă, numărul mult prea mare al celor care n-au făcut mare brânză 2-3 mandate, dar au și viitorul alegerilor asigurat! „Votul majorității” pare o sintagmă lipsită de logică, în condițiile alegerilor într-un singur tur!

Așteptările încep să tremure în proprii pantaloni. Inflația, explozia prețurilor vin la pachet cu „victoriile” în alegeri.

Iluzii nu-și mai fac nici naivii, care se resemnează repede și-și epuizează năduful în vâlvătaia unor meciuri care, îi lasă și ele pe entuziaștii de o clipă cu conturile subțiate.

Dacă însă mă uit în curtea culturii, nu pot spune să fi zărit vreo luminiță la capătul tunelului.

Nici vorbă de vreo strategie culturală, nici vorbă despre soarta instituțiilor de cultură – biblioteci, cămine culturale cu lacăte ruginite, salarii la limita supraviețuirii, alocări bugetare firave…

Suna urât hei-rupinsmul „Cântării României”, dar nici desculturarea (scuzați invenția!) României nu miroase a bine. Demolarea culturii e un obiectiv asumat tacit, fără prea mari eforturi.

În 1988, într-un interviu, N. Steinhardt îmi spunea că „democrația e începutul anarhiei!”. Mă contrariase judecata lui, într-o clipă în care toți visau democrație. Din păcate, N. Steinhardt n-a fost un profet mincinos.

NICOLAE BĂCIUȚ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu