vineri, 5 iulie 2024

Cine-ce-cum-de ce pleacă să ne reprezinte iar în Parlament?

Am votat, da? Care-cum. Acum ar trebui să tragem concluzii. Sau învăţături. Care-cum. Cum va arăta reprezentarea Maramureşului în viitorul Parlament? Semnalele trase de electorat arată schimbări serioase.

În primul rând, PSD pare a-şi conserva numărul de locuri, doi deputaţi şi un senator. PNL nu prea… sunt şanse să scoată doar un senator şi un deputat. La fel ca…AUR?? În timp ce USR pare a pleca cu un singur deputat. Vedem dacă mai e loc de UDMR şi…gata lista! Mai e un loc, după reţeta mandatului trecut. Surpriză sau nu, vă reamintim că au loc la final redistribuiri, un fel de loterie cu voturile noastre/voastre. Dar să trecem de la nume de partid la feţe, nu?

Ne uităm la lista din mandatul 2020-2024. La poze. O seamă nu se vor mai regăsi. La PSD, două feţe vor fi noi, din cei din mandatul trecut unul revine să conducă judeţul, altul merge să conducă o agenţie guvernamentală. Din start, două feţe noi, din care fără să facem noi pariuri sau previziuni, vor fi ambele foarte cunoscute. Un primar şi un prefect, zicem. La PNL, e interesant, se va da o luptă grea, unii cer penalizări pentru rezultate, alţii sunt uşor boicotaţi din interior. O faţă rămâne, o alta se zbate să se repete, o a treia e incertă, dar nu ignorăm faptul că actualul preşedinte va apărea acolo undeva, fie şi cu riscul dispariţiei unei feţe din lista anterioară. La AUR… cine ştie? Clar acelaşi plus unul, se pare. LA USR, dacă nu se fac schimbări ca la centru, se va repeta o faţă, una. La UDMR clar se schimbă personajul, ne reamintim că acolo au fost probleme, reprezentantul Maramureşului maghiar a fost cam independent. Şi-ar mai fi un loc.

Dar de fapt ar fi trebuit să vorbim despre cu totul altceva. Despre ceea ce ne-au oferit foştii parlamentari, despre ce ne vor promite viitorii. Şi despre ce ar fi de făcut să-i facem să-şi ţină promisiunile. Să ŞTIE clar că pleacă cu mandat de la NOI, nu sunt acolo de capul lor. Nu merg ”să-şi scoată banii investiţi”. Nu vă prefaceţi că nu ştiţi că se dau bani pentru a accede pe lista scurtă a parlamentarilor. Adică se dă pentru post de infirmieră, pentru parohie, pentru şef de ocol şi nu se va da la Parlamentul României? Drept pentru care v-am propune un pact, stimaţi alegători, oameni de bine. Pe cei ce vă caută şi vă promit una alta, să-i primim cum se cuvine. Cu pâine, cu sare… şi cu un contract în alb. Demisia în alb contra nerespectării promisiunilor electorale. Stimaţi candidaţi, viitori parlamentari! Vă dăm chiar o reducere, bonus, facem un compromis! Din tot ce promiteţi, facem doar un decalog. Zece promisiuni de care trebuie să vă ţineţi! Batem palma?! Punem la „altele” tunelul pe sub/peste Gutâi, alte bazaconii. Case pe doi lei, terenuri gratis, naţionalizări. Suntem oameni serioşi, de ambele părţi, nu?

Problema e că va trebui să vă ţineţi de cuvânt. De nu, dacă practicaţi fenta „îi fac pe toţi”, vorba unuia dintre cei ce vor apărea în următoarea configuraţie parlamentară, vă trecem pe lista neagră. A celor DE NEVOTAT. Nepracticabili, impracticabili, cum vreţi. Şi deşi sună a extrem şi a poveste, poate ar fi vremea şi de aşa ceva. Vin vremuri grele, vom avea nevoie de toată susţinerea acolo sus. Nu de oameni „pe persoană fizică”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu