duminică, 20 octombrie 2024

Inegalabilul sculptor Ioan Marchiș într-un film de colecție semnat de Horia Muntenus


    
De puțin timp la Baia Mare, mai exact în 10 octombrie, a avut loc un eveniment de excepție în municipiul prin care trece „Râul Domnițelor”, motiv pentru care am descins la Teatrul Municipal Baia Mare, alături de fratele meu (coleg de liceu cu protagonistul) și soțiile noastre, să vizionăm, în premieră filmul documentar ”Sculptorul Ioan Marchiș”, de Horia Muntenus, durata: 100 minute, ilustrația muzicală Grupul folcloric „Iza”, producția SINAPSA Film, 2024.

Lume bună s-a strâns cu o oră și jumătate înainte de ora anunțată în foaierul Teatrului municipal, în prezența sculptorului, pictorului, graficianului, artistului Ioan Marchiș și al familiei dumisale. N-am să dau nume ca să nu neîndreptățesc pe cineva, dar totuși un nume merită amintit, poetul național Ion Mureșan venit de la Cluj Napoca.

Am avut privilegiul (și onoarea) să stau în sală lângă regizorul Horia Muntenus. Am stat mai atent ca niciodată, nu neapărat din respect pentru autorul filmului ci, pur și simplu pentru că mi-a captat toată atenția, m-a fascinat filmul gândit și realizat de autorul clujean. Horia Muntenus l-a surprins atât de bine pe maestrul Ioan Marchiș, doctor în filosofie, în toate ipostazele: de sculptor, profesor, director al culturii maramureșene, fondator de tabără, coleg, tată, bunic, adică de OM care n-a făcut umbră pământului, dimpotrivă, a înobilat lemnul și bronzul.

 Timp de o oră și patruzeci de minute, spectatorii au fost ținuți cu sufletul la gură, motiv pentru care distinsa avocat Cornelia Bledea a scris pe pagina ei de facebook : ,,E un film incredibil de bun. O sală arhiplină a stat la vizionare încremenită de ceea ce am văzut.” Foarte bine a surprins doamna Cornelia Bledea starea sălii teatrului de atunci.

Revenind la filmul realizat de Horia Muntenus trebuie să precizez ce au scris organizatorii în programul realizat cu această ocazie: „Filmul prezintă o parte din gândurile despre Artă ale unuia dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, în evidențierea viziunii sale, cu rădăcinile în expresiile Neoliticului, readuse în Modernitate. Asimilările realizărilor marelui Brâncuși, pornit din ramura Subcarpaților Getici, i-au oferit sculptorului instrumente pentru o abordare metafizică a ramurii maramureșene a Marii Tradiții. Ioan Marchiș fixează în Centrul esteticii sale un concept sculptural complex: Marea Zeiță Mamă.”

Prin acest film, binemeritat de maestrul Ioan Marchiș, l-am descoperit mai bine și ni l-am apropiat și mai mult sufletelor noastre pe cel care a venit din Țara lui Bogdan Vodă (comuna Bârsana), nu pe jos, ci pe un armăsar biruitor în capitala Maramureșului. Semnele actului creator, marca Ioan Marchiș  se văd în statuile cu oamenii politici realizate în parcul de la Mara (statuia lui Ioan Brătianu şi a lui George Pop de Băseşti, ansamblul monumental ”Avram Iancu şi prefecţii”), în statuia lui Vasile Lucaciu din fața colegiului cu același nume, Pintea Viteazu din fața Jandarmeriei Maramureș, Arcul Solar, care din păcate a avut un destin mai trist și zace într-o cameră de muzeu, dar numele locului merge înainte...

Din acest film am realizat faptul că artiștii au o sensibilitate aparte, unică și atunci când creează părăsesc cumva această dimensiune, atingând Cerul. Creația rămâne actul cel mai spectaculos în mâinile unui artist, de aceea expunerea lui e cu atât mai greu de realizat în cuvinte și imagini.

Despre eveniment a scris atâta de real Marcel Mureșan: „Arta este un fenomen aparte. În primul rând este o formă de manifestare a conștiinței. Dar cel mai mare adevăr al Artei este că nu poți să o minți. Regizorul Horia Muntenus, prin filmul său îi dă posibilitatea Maestrului Ioan Marchiș să ni se devoaleze în toată complexitatea lui. Când un artist ți se destăinuie ai posibilitatea tu ca un neofit, ca un simplu consumator de Artă să îți dai seama de semnificațiile și amploarea unui demers creator, artistic. În film ne este prezentat detaliat acest act inestimabil prin care artistul se destăinuie și participă cu toată ființa lui la închegarea” creației artistice. Așadar filmul a fost un binemeritat succes și realizatorii filmului au semnat astfel o creație minunată. Așteptăm în continuare lucrări noi ale sculptorului Ioan Marchiș și de ce nu un nou film semnat Horia Muntenus.”

La final, nu pot decât să mă aplec în fața celor doi creatori, să fiu recunoscător și admirativ în același timp pentru munca titanică a maestrul Ioan Marchiș și bogata lui operă, pe paliere diverse, în care inspirația divină se găsește la tot pasul  și în fiecare lucrare a sa, pentru cărțile de specialitate realizate (cea mai recentă „Simbolistica vaselor funerare din cultura Suciu de Sus și Lăpuș”, editura „Ethnologica” Baia Mare) și realizatorului acestui prim film documentar despre Domnia sa. Felicitări!

                                                                          Gelu DRAGOȘ, UZPR

                                          ***********



IOAN MARCHIS

DATA NAȘTERII: 12 03 1955

LOCUL NAȘTERII: Comuna Bârsană județul Maramureș

STUDII:Liceul de Muzică și Artă Plastică – Baia Mare 1975

Academia de Arte Plastice “Ion Andreescu” Cluj Napoca, promoția 1981, secția sculptură

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania

EXPOZIȚII PERSONALE

” Octombrie 1974, Baia Mare, Clubul Tineretului – desen, grafică, tuș, monotipie, creion;

” Ianuarie 1977, Cluj Napoca, Casa Radio – desen, grafică, tuș, monotipie, creion;

” 1980, aprilie, Sighetu Marmației – desen, grafică, tuș, monotipie, creion;

” 1984, septembrie, Baia Mare, Galeriile de Artă UAP – Sculptură: aluminiu, bronz, lemn;

” 1984, octombrie, Sighetu Marmației, Muzeul Maramureșului – Sculptură: aluminiu, lemn;

” 1988, septembrie, Baia Mare, Galeriile de Artă UAP – Sculptură: teracotă, gips, bronz, aluminiu, lemn;

” 1993, martie, Baia Mare, Galeriile de Arta UAP – Sculptură: lemn, teracotă, metal;

” 1993, decembrie, Cluj Napoca, Galeriile Radioteleviziunii – Sculptură: lemn, metal, teracotă;

” 1994, martie, Roma (Italia), Galeria de Artă “Academia di Romania” – Sculptură, pictură, textile (lemn, pânză, teracotă, metal);

” 2000, iulie, Rabat (Maroc) – “Mahomed al V-lea” – Sculptură.

EXPOZIȚII INTERNAȚIONALE

” August 1982 UNGARIA – GYULA;

” Octombie – Noiembrie 1987, JAPONIA – KYOTO; Impact Art Kyoto;

” Ianuarie 1991 UNGARIA – NYIREGYHAZA;

” Martie 1994 – ITALIA – ROMA;

” Iunie 2000 – MAROC – RABAT;

LUCRĂRI MONUMENTALE

” 1984 Baia Mare – SOLAR ARCH (lemn);

” 1994 Săliștea de Sus – MIHAI EMINESCU (bronz);

” 1994 Valea Chioarului – MIHAI VITEAZUL (bronz);

” 1995 Baia Mare – NICOLAE IORGA (bronz);

” 1997 Suciu de Sus – ATANASE MOT DÂMBU (bronz);

” 1997 Baia Mare – PINTEA VITEAZUL (bronz);

” 1997 Baia Mare – I.C. BRĂTIANU (bronze);

” 1998 Baia Mare – GHEORGHE POP DE BĂSEȘTI (bronz);

” 1999 Baia Mare – GEORGE COȘBUC (bronz);

” 1999 București, Palatul Parlamentului – GHEORGHE BRĂTIANU (bronz);

” 2000 Baia Mare – OCTAVIAN GOGĂ (bronz);

” 2000 Baia Mare – MIHAI EMINESCU (bronz);

” 2000 Ploiești – I.G.DUCA (bronz);

” 2000 Mănăstirea Habra, Maramureș – MIHAI VITEAZUL (bronz);

” 1997-2001 Ansamblul monumental AVRAM IANCU (bronz);

” 2001 – Coas, Maramureș – ION POPESCU DE COAS (bronz);

Prezent cu lucrări în Muzeul de Artă Baia Mare, Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmației, în colecții particulare din: Romania, Ungaria, germania, Israel, UȘA, Egipt, Austria, Franța, Anglia, Japonia, Maroc.

ALTE ACTIVITĂȚI CULTURALE

” 1994 – Președinte al Fundației culturale “Archeus și director al revistei de cultura “Archeus”;

” 2001 – Director al Direcției județene pentru Cultura, Culte și Patrimoniu Cultural National;

COLABORĂRI CU:

” Eseuri, desene, reproduceri, etc.

1979-1981 – Revistele “Napoca Universitară” și “Echinox”;

1985 – Revista “Artă” nr.9 (copertă);

1985 – 1986 – Revistele “Familia”, “Flacăra”, “România Literară”, “Contemporanul”, “Cronica” Magazines;

1993 – Revista “Familia” (pictures and sculptures);

1994 – La Republica (Italia) – cronica plastică;

1993-1995 – Diverse articole, reproduceri, cronici în “Graiul Maramuresului”, “Clipa”, “Nord Magazin”;

1995-2001 – Cronici plastice, desene, reproduceri – revista “Archeus”;

1995-2001 – Coperta și ilustrații la diverse cărți de poezie, proză, eseuri (Ștefan Marinca, Vasile Lătiș, Mihai Cupcea, Augustin Botiș, Nicoară Mihali etc.).

PREMII:

1973 – Premiul II – “Primăvara clujeană” – Licee de Artă

1981 – Premiul I – Sculptura – Primăvara studențească, Cluj Napoca

1978 – Mențiune – Conferință Națională a Cercurilor și Cenaclurilor Științifice Studențești-București cu eseul “Un mod de a vedea Brâncuși”.

1980 – Premiul I Conferință Națională a Cercurilor și Cenaclurilor Științifice Studențești-Cluj Napoca cu lucrarea “UnO gramatica a percepției vizuale”.

1995 – Locul II la Concursul Național pentru Ansamblul Monumental “Bogdan Vodă” Monumental.

1997 – Diploma de Onoare a Maramuresului Istoric – Societatea Bogdan Vodă, Cluj Napoca.

1995-1999 – Diploma de onoare a școlilor “N. Iorga”, “George Coșbuc”, “Mihai Eminescu” Baia Mare.

HOBBY:tenis, colecționar de artă.

Sursa: Site-ul Primăriei Bârsana, Personalități locale



 

3 comentarii:

  1. Multumesc mult draga Gelu, prieten drag si om cu suflet larg si mare talent!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc întregii familii Marchiș pentru toată disponibilitatea, atenția, respectul și căldura prieteniei, pe care mi le-a acordat, pe parcursul filmărilor, iar SCULPTORUL IOAN MARCHIȘ este un film în care inspirația e venită și din întâmpinarea minunată, pe care am avut-o din partea Casei Marchiș.

    RăspundețiȘtergere