luni, 7 octombrie 2024

Tăcerea e de aur. Mai puțin când ești prost. Sau nesimțit


Abundă media și zona online de păreri, de opinii. E ceva, dacă tot am sărit cu capul înainte în capitalism, măcar să fim liberi la gură. Sigur, un comediant bun făcea observația că poate nu sunt mai proaste generațiile noi, cât că cele vechi nu aveau unde se exprima atât de liber, să arate ce pot și mai ales ce nu pot duce.

O seamă de luări de poziție contravin cu propriile lor interese, vezi cazul Geoană care turuie și turuie cât e el de imaculat, cât e el de prins la zid și atacat în stil KGB-ist, adâncindu-se și mai mult. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt, ce adie a votcă fără să simți, jubilează de victoria unui partid înființat de un nazist, în Austria. Excelenta conviețuire spune tot, până mai ieri suna agasant propaganda ucraineană ce dădea înainte cu Putler…acum parcă nu mai zgârie. Dar, stimați cetă­țeni de bine…s-a trezit Ion Iliescu din adormire. El, cel cercetat pentru diverse chestii grave, la Revoluție și Mineriadă, atacă cică voalat Cotroceniul și zice că e un loc al amneziilor. Adevăr grăiești! Tu/dumneata/dvs. zicând asta e definiția perfectă a amneziilor a tot ce-ai făcut! Perfect spus, puteai chiar tăcea, ca Zaharova sau Geoană! Se petrece și la case mai mari. Ca să se împăuneze, Mossad se laudă presei cum l-a localizat pe liderul Hezbollah și apoi bombardat. Omul, care se ascundea de prin 2016, a dat mâna cu un “fan” ce avea pe mână un gel cu GPS! Habar n-aveam că așa ceva există! Acum știm toți! Adio strângere de mână, la fel ca adio pager, laptop, telefon mobil. Se trece la porumbei, focuri pe dealuri!

Printre lucrurile spuse totuși bine, sunt câteva ce merită menționate. Recente, ba din popor. Ce pot face istorie. Zice un om de bine pe Internet: “Nu uitați, mașina electrică a apărut ca să salveze industria auto, nu Planeta”. Altul, la o demonstrație, cu o pancartă pe care scria: “Dacă vă rugăm, putem acum să punem oamenii inteligenți în funcții?” Alt adevăr. Iar din categoria umorului românesc, de tip haz de necaz…avem: “Ciclonul Ashley, sau cum îi ziceau bătrânii, ploaie mocănească de toamnă”… Zău așa…ați panicat o țară, cu presa tv în cârdășie, să strămutați, să țineți în casă. Preventiv. Sună cunoscut? Oare căutăm declarațiile scrise de circulat pe-afară? Dar stați! Ciclonul trebuia să fie, dar Patriarhia a transmis parohiilor să țină rugăciuni pentru alungarea furtunii. Pe alocuri s-au tras și clopote. În dungă, ca pe vremea când veneau tătarii. Vreun bătrân uitat de lume în ceva cătun o fi făcut pe el, din reflex a luat subsuoară nevasta, vadra cu vin și capra și a fugit în munți! “Susani” îi zicea, în Maramureș…

Altul care n-a tăcut a fost președintele tuturor românilor, greu încercat de toate refuzurile la adresa lui. În încercarea sa de-a mai conta, va cădea evident în ridicol. Are definiție-banc deja… “Frica de-a locui într-o singură casă-Klaustrofobie…” Și încheiem cu știrile militare, că-s la modă, avem parte zilnic, parcă e un trend de a ne transforma înapoi în omuleți mici și războinici. Cică se lucrează la motoare natural eco, cu hidrogen, pentru tancuri și nave de război, pentru a salva Planeta. Bombe eco, bio, ceva? Sau rămânem doar cu parizerul și cu lămâile cu coaja interzisă a se consuma?

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu