Comunitatea Forestierilor - Fordaq mulțumește Ministerului Apelor și Pădurilor pentru decizia de a prezenta și explica public rezultatele Inventarului Forestier Național (IFN) în cadrul Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, date care oferă o imagine de ansamblu asupra pădurilor din România.
Concluzia generală a analizei rezultatelor IFN este că starea pădurilor este bună. Perioada de tranziție de după revoluție a fost parcursă fără pierderi majore, ireversibile. Suprafața de pădure pe cap de locuitor este de 0,35 ha, peste media europenă, de 0,32 ha. Recoltăm 60% din creșterea pădurii, sub media europeană de 70%.
Conform declarațiilor făcute în deschiderea forumului de dl. Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, IFN-ul oferă date cantitative și calitative privind starea pădurilor, dar nu are drept scop evaluarea legalității recoltarii masei lemnoase. În privinţa tăierilor ilegale, demnitarul a adăugat: "Legat de tăierile ilegale şi de anumite cifre vehiculate în spaţiul public, doresc să fac următoarea precizare. În cadrul inventarului nu s-au cules date legate de tăierile ilegale sau legale. Au fost inventariaţi doar arborii în pieţe de probă, indiferent dacă aceştia au făcut obiectul unor lucrări silvice. Operatorii de teren nu au verificat dacă arborii sau cioatele inventariate erau sau nu marcaţi/marcate, dacă mărcile erau sau nu false, dacă arborii au dispărut natural sau artificial. S-ar putea în ciclul trei să avem în vedere o astfel de analiză prin care studiul final să ne spună foarte clar volumul, cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal în România".
Ca evaluare generală, importantă este estimarea “lemnului dispărut” din păduri la nivelul a 60% din creșterea pădurilor, ceea ce arată o exploatare sustenabilă a resurselor forestiere.
În cadrul Forumului a fost exprimată susținerea pentru eficientizarea instrumentelor de control a tăierilor ilegale, astfel încât acest fenomen să fie redus în continuare. Prin exploatarea sustenabilă a resurselor, sectorul forestier și întreaga industrie a lemnului se încadrează între ramurile bioeconomiei, care valorifică durabil o resursă regenerabilă – lemnul, cu o importantă componentă socială prin asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populatie.
"Cifrele IFN sunt îmbucuratoare. În Romania avem păduri", a mai declarant Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, prezent la deschiderea lucrărilor celei de-a doua ediții a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi. Rezultatele IFN au fost prezentate pe larg în cadrul forumului de către reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor împreună cu cei ai Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură “Marin Dracea”.
Preluăm din aceste date, informațiile generale:
Specificații
|
Rezultate IFN Ciclul I 2008-2012
|
Rezultate IFN Ciclul II 2013-2018
|
Diferențe
|
Terenuri acoperite cu arbori
|
6 900 962
|
6 929 047
|
+ 28 085
|
Terenuri destinate impaduririi
|
78 456
|
56 652
|
-21 804
|
Volum total de masă lemnoasă (mc)
|
2 221 593 469
|
2 354 789 866
|
133 196 397
|
Volum mediu/hectar (mc/ha)
|
322
|
340
|
105 %
|
- Suprafața pădurilor a crescut între cele două cicluri ale IFN, ceea ce arată o extindere naturală a vegetației forestiere în vecinătatea pădurilor.
- Suprafețele goale din fond forestier, suprafetele neregenerate, au scăzut până la nivelul de 56 652 ha, sub 1 % din suprafața pădurilor .
- Volumul mediu de masă lemnoasă/ha a crescut cu 5 % în intervalul dintre măsurătorile succesive ale IFN.
- Volumul total de masă lemnoasă existent în păduri a crescut cu aproximativ 133 milioane mc, cu o medie anuală de peste 20 milioane mc /an. Raportat la creșterea anuală naturală a padurilor, cresterea stocului de masă lemnoasă pe picior arată că în România se recoltează aproximativ 60 % din creșterea pădurii, deci recoltarea masei lemnoase este sustenabilă.
Structura pădurii pe clase de vârstă
Această structură a pădurii pe clase de vârstă evidențiază:
- o structură normalizată pe clase de vârstă, pentru respectarea perfectă a principiului continuității recoltelor de masă lemnoasă, ar presupune 6 clase de vârstă perfect egale, dacă excludem clasele de vârstă de peste 120 de ani, care se regăsesc în arii protejate.
- o structură normalizată pe clase de vârstă ar însemna procente egale de aproximativ 16% în fiecare clasă de vârstă.
- Situația reală a pădurilor României arată un deficit în clasele V și VI de vârstă, deficit care explică recoltarea, în prezent, de masă lemnoasă în proporție de doar 60 % din creșterea pădurii.
- Excedentul de păduri în clasele de vârstă de la 20-80 ani arată perioadă de maxim a recoltelor de lemn în România: cu 40-70 în urmă.
- Deficitul de păduri în clasa de vârstă a pădurilor sub 20 de ani arată că, împotriva percepției generale, în ultimii 20 de ani suprafața pădurilor parcursă cu tăieri definitive, de regenerare, este mult sub clasa de regenerare medie - aproximativ 60%, similar procentului de recoltă din creștere.
Structura pădurii pe grade de consistență (desimea pădurii)
Aceste date evidențiază:
- Gradul de consistență 1 este gradul teoretic, de acoperire completă de catre coronamentul arborilor, a solului.
- Cele mai multe păduri au o consistență foarte ridicată, 59 % încadrându-se la consistența 0,7-0,8 și 24 % la consistența 0,9-1,0 (pădurile tinere, în general).
- Pădurile cu consistența 0,4-0,6 reprezintă doar 13 % din suprafața totală, aici regăsindu-se pădurile parcurse cu primele tăieri de regenerare, pentru instalaea semințișului, dar și păduri afectate de diferiți factori biotici sau abiotici.
- Pădurile cu consistența redusă, de 0,1-0,3 reprezintă doar 3% din total.
- Datele sunt cu atât mai bune cu cât se referă nu doar la pădurile din fondul forestier național (cele 6,5 milioane ha) ci și la vegetația din afara fondului forestier național (peste 400 000 terenuri cu arbori).
- Evident, informațiile promovate în media privind “brăcuirea” pădurilor din România nu se confirmă.
Datele IFN se bazează pe o inventariere statistică de mare anvergură, prin piețe de probă amplasate sistematic în ochiurile unei rețele de 4 X 4 km (peste 25 000 piețe de proba fizice). Piețele de probă se parcurg într-o perioadă de 5 ani, câte 20% aproximativ în fiecare an. În ciclul I , în urma inventarierilor de probă în perioada 2008-2012 au rezultat date esențiale privind suprafața pădurilor și volumul de masă lemnoasă din păduri.
În Ciclul II, prin revenirea în perioada 2013-2017 în piețele de probă inventariate inițial în perioada 2008-2012, rezultă date privind creșterea arborilor din piețele de probă, volumul “dispărut” și evoluția stocului total de masă lemnoasă. Precizare: IFN spune “dispărut”, nu recoltat, nu natural sau artificial, nu legal sau ilegal.
Cunoscând modul în care sunt parcurse piețele de probă, este esențial de înteles:
- în Ciclul II, primele 20% din piețe reinventariate în 2013-2014 au oferit date medii pentru anii 2008-2013 !
-următoarele 20% - date medii 2009-2014 !
-următoarele 20%- date medii 2009-2015 !
- următoarele 20%- date medii 2010-2016 !
- următoarele 20%- date medii 2011-2017 !
Grafic, contribuția fiecărui an la cifra din IFN pentru volumul "dispărut" arată așa:
Practic datele IFN cuprind ca medii:
Total (100 %) = 1/30 Media 2008 + 2/30 Media2009 + 3/30 Media 2010 + 4/30 Media 2011 + 5/30 media 2012 + 6/30 media 2013 +5/30 Media 2014 + 4/30 Media 2015 + 3/30 Media 2016 +2/30 Media 2017 + 1/30 Media 2018.
Ponderile de 1/30 au fost calculate pentru cei 5 ani de reinventariere și fiecare reinventariere dă media pe 6 ani în urma, aproximativ.
În fapt, în 2018 nici nu s-au parcurs piețe de probă, contribuția totală a mediilor anilor 2017-2018, când tăierile au atins minimul, este de 1/30 !!!
Pentru suprafața pădurilor, volumul/ha crestere, acest fapt nu este atat de relevant, dar pentru volumul "dispărut" din paduri este extrem de relevant faptul că IFN-ul ne oferă date ca medie în care contează toată perioada 2008-2018, ponderea cea mai mare o are perioada 2011-2014 (când intuim cu toții că a fost maximum) iar anii 2017-2018, adică prezentul, au o pondere de 3 % în aceste cifre.
Despre IFN:
IFN este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Conferinței ministeriale pentru protecția pădurilor în Europa ( MCPFE ). El furnizează, de asemenea, date indispensabile raportărilor pentru Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbarea climei/Protocolul de la Kyoto ( UNFCCC/KP ) şi pentru Convenția privind diversitatea biologică ( CBD ).
Activitatea serviciul IFN constituit în cadrul ICAS este deosebit de complexă, de la culegerea datelor de teren (despre arbori, arborete, lemn mort, soluri forestiere etc.) la fotogrammetrie digitală, analize de laborator și prelucrarea statistică a unui volum imens de date.
Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti este responsabil pentru proiectarea şi punerea în aplicare a IFN, pentru efectuarea măsurătorilor de teren, prelucrarea şi analiza datelor IFN şi publicarea rezultatelor obţinute. IFN este inspirat din diferite inventare forestiere folosite în prezent în ţările europene, cu adaptările corespunzătoare caracteristicilor vegetaţiei forestiere şi condiţiilor de relief din România.
Pentru mai multe detalii despre sectorul forestier și industria lemnului accesați www.fordaq.ro sau ne puteți contacta pe e-mail la adresacatalin.tobescu@fordaq.ro
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu