marți, 11 decembrie 2018

Shengenită cronică


 Parlamentul European discută pentru a enşpea oară despre aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Shengen. De parcă mai interesează pe cineva de Shengen, când un sfert de Românie bântuie la muncă, vacanţe sau furturi fix prin Shengen.

Dacă nu ne primesc în spaţiul lor - de asta nu mai plouă! - o să apară iar vociferări naţionaliste că Olanda are pică pe noi şi nu ne vrea, că România e cea mai tare şi îndeplinim toate criteriile de pază a frontierelor şi că, în general, noi o să avem cea mai mare Catedrală şi atunci Dumnezeu o să ne bage în Shengen după o rugăciune comună.

În primul rând, nu cred că Olanda are ceva cu noi, dar pur şi simplu, trebuie să iasă cineva din când în când la poartă şi să alunge colindători cu buhaiul, când în casa europeană oamenii stau liniştiţi la masă.

În al doilea rând, România nu e cea mai tare la paza frontierelor, ba din contră: la câte camioane cu ţigări, refugiaţi şi droguri sunt descoperite din greşeală, vă daţi seama câte reuşesc să treacă. Da, avem nişte instalaţii foarte mişto de scanare aTIR-urilor şi da, nu funcţionează. Iar dacă ar funcţiona, oricum românul e suficient de şmecher încât să găsească soluţii de fraudare. Cum ar fi costume din azbest sau geci din plăcuţe furate de pe mijlocul autostrăzii. Dacă astea ar păcăli scanerele.

Ca să nu mai zic că la paza frontierelor aeriene, adică la Otopeni, nici măcar parcările nu sunt păzite. Altfel cum ar trece, pe la protocol  toţi borfaşii condamnaţi şi cu puşcărie la activ? Răspuns: plătind o taxă şi râzând în nas cozilor de contribuabili care merg în Shengen la muncă cinstită.

Pentru cei nefamiliarizaţi cu Shengen, adică electoratul PSD, care "nu ne vindem ţara" şi nu ne dăm banii de vacanţe străinilor (dar bagă la ghiozdan şi la ficat toate produsele cu E-uri din Shengen), aderarea la spaţiul Shengen e o noţiune la fel de abstractă precum să tragi apa la toaletă într-o încăpere specială din casă.

Dar ia să vedeţi urlete de bucurie pe forumuri şi Zilele oraşului Shengen, dacă Europei i se face milă de noi şi ne lipesc la spaţiu. O să iasă madam Carmen Dan, mama gazelor lacrimogene, să ne prezinte aderarea la Shengen ca pe o victorie personală a domnului Tătuca Liviu. Deşi omul trece prin Shengen doar să ajungă acasă, în Brazilia.

Pe de altă parte, Opoziţia ori o să sară: v-am zis noi, din cauza legilor justiţiei nu intrăm - deşi până la Ciordache am intrat la fel de bine în Shengen. Ori o să crape de ciudă că intrăm fix pe tura PSD.

C-aşa sunt românii - de precădere cu ocazia Centenarului Unirii - foarte uniţi. De asta nici nu ne-am făcut autostrăzi, şcoli şi spitale, din cauza unirii excesive între ai lor şi ai noştri.

Problema e că-i încurcăm şi pe bulgăroi. Că ăştia, de bine de rău, au ajuns mai bine văzuţi afară, nemţii le-au făcut litoral, singuri îşi fac autostrăzi la juma de preţ faţă de Astaldi, Euroconstruct şi Şpagoconstruct-compania căpuşă a Companiei române de Neautostrăzi. Şi acum, din cauza noastră, nu pot trece frontiera fără controale spre Ungaria. Mai bine luaţi avionul, deşi am impresia că şi spaţul nostru aerian e plin de goluri de aer, precum uliţele judeţene.

Dar şi dacă ne bagă în Shengen, singurele cozi pe care o să le mai vezi la vamă la Nădlac, o să fie cozile de cai, de la căruţele româneşti.

Chiar, putem intra, Euro 6, cu calul în Shengen!

Autor: Mihai Găinuşă
Sursa: Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu