joi, 13 februarie 2020

Scopul scuză mijloacele



În ciuda forfotei neîntrerupte de pe scena politică, rareori lucrurile au fost atât de clare ca în această frământată perioadă pre-electorală.
 La început ezitantă, societatea civilă, mass media, fără să cunoască toate dedesubturile, s-a antrenat în disputele dintre cele două tabere, respectiv dintre PNL și PSD.
 Pentru a ne face o idee despre dimensiunea războiului politic trebuie introduși în ecuație voluntarii, adică partea aceea din populație care este interesată de cele două subiecte: alegerile anticipate și alegerea primarilor din două tururi.
Restul subiectelor, deși multe și importante, sunt subsumate celor două teme majore.
 Alegerile sunt cheia de boltă a tuturor schimbărilor așteptate de alegători. Că se face la timp sau anticipat nu contează – schimbarea rămâne elementul de progres. În cazul anticipatelor, că schimbarea va fi în bine sau în mai rău rămâne de văzut. Important este că PNL spune că vrea să schimbe temelia statului român, bazată pe o ideologie socialistă care se prezintă ca social-democrată cu nuanțe liberale.
 Atingerea acestui scop, nobil în sine, dar și necesar economic, se poate realiza în două moduri: printr-un pact al tuturor partidelor parlamentare sau, în caz contrar, printr-o nouă configurație a parlamentului, prin crearea unor majorități pro-reformă.
 Dacă admitem că scopul este reformarea României, iar atingerea lui se poate face numai prin alegeri anticipate, ajungem la atât de hulitul principiu machiavelic „scopul scuză mijloacele” .
 Scopul odată stabilit, atâta vreme cât este în folosul României, nu mai contează mijloacele. Parlamentarii PNL pot vota împotriva guvernului PNL Orban II cu conștiința împăcată pentru că în acest caz, la modul declarativ, scopul scuză din plin mijloacele.
 De fapt, problema anticipatelor trebuie extinsă dincolo de partide, guvern, parlament.
 Abia de aici înainte se poate vorbi despre un „regim Iohannis”.
 Ludovic Orban a fost avansat la gradul de general, președintele rezervându-și rolul de principe al Reformei.
 L-aș asemui pe Klaus Iohannis cu Ioan Vodă cel Cumplit, voievodul despre care se spune că ar fi dorit să catolicizeze Moldova pentru a se integra în Europa.
 Diferența este că Ioan Vodă cel Viteaz, dar poreclit de boieri „cel cumplit”, a domnit doar doi ani, timp în care s-a războit cu toată lumea, în vreme ce Klaus Iohannis are la dispoziție zece ani, din care au trecut mai bine de jumătate, și nu are de luptat decât cu PSD.
 Ar fi nedrept să-l învinuim doar pe Ludovic Orban că dorește alegeri anticipate și primari aleși din două tururi.
Sondajele nu sunt suficiente. Acum ar fi necesar un referendum. Populația este împărțită în două: cei care vor anticipate și cei care nu vor anticipate. Votanții de dreapta vor anticipate, votanții de stânga, ai PSD, vor alegeri la timp.
 Argumentele pro și contra anticipate, emise de comentatori, de lideri de opinie prezenți la emisiunile TV, le trădează simpatia politică, fie pentru PSD, fie pentru PNL. Nu există poziții intermediare, dovadă că societatea se radicalizează.
Se discută mult despre modalitățile în care se forțează căderea a două propuneri de guvern, uitându-se scopul: organizarea alegerilor anticipate.
 Dacă ne uităm mai cu atenție, chiar și în alegerea papilor de la Roma scopul scuză mijloacele.
 Morala, etica profesională, este cel din urmă lucru din lume care poate fi aplicat în cazul clasei politice. Au votat de-a lungul timpul parlamentarii români și lucruri mai controversate, ca să nu spunem mai ordinare, decât căderea propriului guvern.
 Imoralitatea nu-și găsește nicăieri un culcuș mai primitor decât într-un parlament, de la noi sau de aiurea. Dar nu în termeni de moralitate sau imoralitate se judecă performanțele unui politician, ale unui partid, ale unui parlament, ale unui guvern. Scopul suprem este binele general. Mijloacele nu contează.
 Dacă PNL poate demonstra că prin alegeri anticipate România face un pas înainte, atunci să fie alegeri anticipate. Extrapolând la cel de-al doilea subiect, modul de alegere a primarilor, dacă un primar poate demonstra că este spre binele comunității să se facă alegeri într-un singur tur, atunci primarii merită să fie aleși dintr-un singur tur.
 Dimpotrivă, dacă PSD poate demonstra că nu sunt necesare alegeri anticipate și nu este benefic pentru comunități ca primarii să fie aleși din două tururi, atunci să o facă începând de acum până în ziua alegerilor.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu-Mare

Un comentariu:

  1. Iohannis e mai NOCIV ca presedinte si ca Iliescu Ilici, si cu asta am spus totul! Dictatorul neamt seamana din ce in ce mai mult prin gesturile pe care le face cu Hitler!

    RăspundețiȘtergere