miercuri, 1 septembrie 2021

Noilor reguli pentru anul scolar 2021-2022: "Daca sunt mai mult de 6 cazuri la mie, se trece la scoala online"

 Ministrii Sanatatii si Educatiei au semnat un ordin comun care cuprinde masurile de siguranta sanitara in baza carora se vor desfasura cursurile anului scolar 2021-2022. Una dintre cele mai importante masuri este aceea ca, pana in pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, cresele, gradinitele, scolile si liceele raman deschise. Dupa depasirea acestui prag, elevii vor invata online, cu exceptia invatamantului special.



 Cele mai importante prevederi asumate de Ministerele Sanatatii si Educatiei:
 
Consiliul de administratie al unitatii de invatamant propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare si desfasurare a cursurilor in unitatea de invatamant, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidentei cumulate la nivelul localitatii, respectiv numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, dupa cum urmeaza:
 
  • Scenariul 1: Incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mica sau egala cu 6/1000 de locuitori

Participarea zilnica cu prezenta fizica a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie  (Incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mica sau egala cu 6/1000 de locuitori)
 
  • Scenariul 2: Incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 pana la instituirea starii de carantina la nivelul localitatii
 
a)Participarea zilnica cu  prezenta fizica in unitatile de invatamant a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si a elevilor din invatamantul special, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor protectie.
 
b)Participarea zilnica, in sistem on line a tuturor elevilor, cu exceptia celor din invatamantul special.
 
  •  La nivelul localitatilor unde este instituita masura carantinei zonale nu sunt permise activitatile care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant. In aceasta situatie, activitatea didactica pentru prescolari si elevi se desfasoara exclusiv online, cu exceptia activitatilor de terapie pentru elevii cu cerinte educationale speciale din invatamantul special si special integrat, care se desfasoara cu prezenta fizica in unitatea de invatamant. Activitatile de terapie pentru elevii cu cerinte educationale speciale sunt permise indiferent de scenariul in care se afla localitatea sau unitatea de invatamant, inclusiv in carantina.
 
  • Este permisa organizarea simularilor examenelor nationale, evaluarilor nationale si a examenelor pentru anii terminali, cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant din localitatile in care nu este declarata starea de carantina la nivelul localitatii, sub conditia asigurarii stricte a normelor de prevenire a imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distantare corecta, igienizarea mainilor si purtarea obligatorie a mastii.
 
  • Este permisa organizarea orelor remediale, cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant, daca la nivelul localitatii nu este o incidenta a ratei de infectare mai mare de 6/1000.
 
  • Personalul didactic/nedidactic si personalul didactic auxiliar implicat in procesul de invatamant in unitatile de  invatamant special are obligatia sa poarte masca in permanenta in cancelarie, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor , precum si in salile de clasa, cu exceptia situatiilor in care procesul specific de predare/invatare/recuperare impune un contact vizual complet, caz in care vor putea folosi viziere.  In cazul elevilor din invatamantul special, masca de protectie are caracter de recomandare adaptata specificului procesului educational, si nu reprezinta o obligatie.
 
  • Sunt permise festivitatile de deschidere a anului scolar/universitar, organizate doar in exterior, cu purtarea obligatorie a mastii de protectie si fara ca durata acestora sa depaseasca  1,5 ore.
 

Cum se vor desfasura orele de sport

 
Este permisa desfasurarea orelor de educatie fizica in sali de sport/spatii interioare, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile in care rata de incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mica de 2/1000. La o rata de incidenta mai mare de 2/1000, orele de educatie fizica se pot desfasura doar in spatii deschise, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie. 
 
Prin exceptie, prescolarii nu au obligatia purtarii mastii de protectie in timpul orelor de educatie fizica, indiferent de rata de infectare.
 
 Pentru pregatirea unitatilor de invatamant/ conexe/institutiilor de invatamant, conducerile acestora au in vedere urmatoarele aspecte:
 
  •     organizarea si intretinerea spatiilor astfel incat sa se asigure distantarea de minim 1 metru. In situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distantarea maxim posibila, inclusiv prin amplasarea optima a mobilierului scolar;
  •     stabilirea circuitelor functionale;
  •     organizarea spatiilor de recreere;
  •     evaluarea necesarului de resurse umane;
  •     asigurarea materialelor de curatenie, igiena si dezinfectie;
  •     asigurarea permanenta a unui stoc de rezerva de materiale de protectie pentru elevi/studenti si personal.
 
  •  Inainte de reluarea cursurilor, fiecare unitate de invatamant preuniversitar/ conexa/institutie de invatamant stabileste spatiile care pot fi folosite in procesul de invatamant, precum si spatiul necesar ce va fi utilizat pentru izolarea temporara a cazurilor suspecte de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2, identificate de cadrul medical din unitatea de invatamant preuniversitar/conexa/institutia de invatamant sau persoana desemnata de conducerea unitatii/institutiei.
 

Solutii pentru copiii cu probleme de sanatate

 
  • Prescolarii/Elevii cu varsta mai mica de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv cei diagnosticati cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunosupresiv sau alte afectiuni cronice, cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor, pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala. 
 
  • Elevii cu varsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv sunt diagnosticati cu afectiuni asociate cu imunodepresie moderata sau severa (transplant, afectiuni oncologice in tratament imunosupresor, imunodeficiente primare sau dobandite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala, chiar daca sunt vaccinati cu schema completa.
 
  • Pentru prescolarii/elevii mentionati anterior, conducerile unitatilor de invatamant vor identifica, dupa caz, solutii pentru asigurarea procesului educational, inclusiv online. 
 

Ce se intampla cand apare un caz de Covid-19 in randul elevilor sau profesorilor

 
Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe se  dispune pentru o perioada de 14 zile la aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal.  
 
In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezenta fizica pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2. 
 
Elevii din schimbul urmator continua cursurile cu prezenta fizica dupa o dezinfectare prealabila a salii de clasa. 
 
Cursurile pentru grupa/clasa suspendata se pot relua cu prezenta fizica incepand cu a 8-a zi  de la data confirmarii cazului pozitiv, pentru elevii care se testeaza si rezultatul este negativ.
 
Testarea elevilor se realizeaza in a 8- a zi de la data confirmarii cazului pozitiv de catre cadrul medical din unitatea de invatamant sau, acolo unde nu este posibil, de catre o echipa mobila din cadrul DSPJ/DSPMB. Pana la efectuarea testului, elevii continua activitatea didactica in regim online. Elevii care nu se prezinta la testare reiau cursurile cu prezenta fizica dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
 
Prin exceptie de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII,  vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv,  pot continua cursurile cu prezenta fizica. 
 
 DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologica, va stabili contactii directi ai cazurilor confirmate si va decide, cu informarea conducerii unitatii de invatamant, daca se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar. 
 
La aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unitatii de invatamant. Masura suspendarii este dispusa prin hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al  DSP/DSPMB. 
 
In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) - b) si alin (3) procesul de invatamant continua in sistem online.
 
  • Decizia de suspendare a activitatii didactice pentru unitatile de invatamant universitar care desfasoara activitate didactica ce presupune prezenta fizica a studentilor se dispune prin hotarare a senatului universitar, in raport cu numarul de imbolnaviri si cu rezultatul anchetei epidemiologice realizate, cu avizul directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
 
  • Criteriile de suspendare a cursurilor scolare in unitatile de invatamant din prezentul ordin nu se aplica si unitatilor de invatamant preuniversitar din subordinea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform regulamentelor/procedurilor aplicabile acestora.
 
  • Activitatile ce presupun prezenta fizica din unitatile de invatamant preuniversitar din subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Justitiei vor fi gestionate in functie de analiza situatiei epidemiologice realizate la nivelul directiilor medicale din cadrul acestora si stabilite prin decizie a conducatorilor acestora si nu se supun dispozitiilor prezentului ordin. 
 
  •  Stagiile de pregatire practica pentru elevii din invatamantul liceal tehnologic, postliceal, profesional si profesional dual se desfasoara cu prezenta fizica a elevilor, cu respectarea procedurilor privind masurile de protectie instituite de catre entitatile organizatoare de stagii de pregatire practica si prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic.
 

Organizarea spatiilor pentru asigurarea distantarii fizice:
 

    a)   La intrarea in scoala si pe coridoare, precum si la intrarea in fiecare clasa vor fi asezate dispensere/flacoane cu solutie dezinfectanta pentru maini.
    Usile vor fi mentinute deschise, daca este posibil, pentru a evita punctele de contact;
 
    b) organizarea salilor de clasa:
 
    - sala de clasa va fi amenajata astfel incat sa fie asigurata distantarea fizica de minimum 1 metru intre elevi. Daca configuratia salii de clasa (suprafata, mobilier etc.) nu permite distantarea fizica de minimum 1 metru, atunci spatiul va fi organizat astfel incat sa se asigure distanta maxim posibila intre elevi;
    - deplasarea elevilor in interiorul institutiei trebuie limitata prin alocarea aceleiasi sali pentru o singura clasa de elevi. Principiul de urmat este "1 clasa de elevi = 1 sala", cu exceptia laboratoarelor si atelierelor, pentru care se va aplica protocolul de dezinfectare dupa fiecare grupa;
    - este interzis schimbul de obiecte personale;
    - va fi asigurata aerisirea claselor inainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi in timpul pauzelor minimum 10 minute si la finalul zilei, precum si pastrarea ferestrelor deschise ori de cate ori este posibil;
    - elevii si personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca in permanenta in interior; se recomanda ferm purtarea mastii de uz medical insa se admit masti de tip textil care sa asigure acoperirea orificiilor nazale si a gurii; sunt interzise orice alte dispozitive care inlocuiesc mastile, cu exceptia vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din invatamantul special;
 
    c) organizarea grupurilor sanitare:
 
    - este obligatorie asigurarea permanenta a substantelor dezinfectante si a prosoapelor din hartie, de unica folosinta; sunt interzise uscatoarele electrice de maini si prosoapele din material textil;
    - se va verifica realizarea curateniei zilnice si a dezinfectarii regulate a suprafetelor atinse in mod frecvent, conform planului de curatenie si dezinfectie de la nivelul unitatii;
 
    2. Organizarea accesului in unitatea de invatamant:
 
    - accesul si fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea in institutia de invatamant de catre persoane desemnate de catre conducerea unitatii de invatamant;
    - este recomandata intrarea prin mai multe cai de acces pentru a reduce fluxul de elevi. In cazul in care aceasta separare nu este posibila, respectarea distantarii fizice a persoanelor care intra in institutia de invatamant este esentiala;
    - caile de acces (de tip poarta sau usa) vor fi mentinute deschise in timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact;
    - dupa dezinfectia mainilor, elevii vor fi indrumati direct in salile de clasa;
    - accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unitatii de invatamant (parinti, alti insotitori etc.) va fi interzis, in afara cazurilor exceptionale, pentru care este necesara aprobarea conducerii unitatii de invatamant. Parintii/Insotitorii copiilor cu cerinte educationale speciale si dizabilitati au acces in unitatea de invatamant, cu respectarea normelor de protectie sanitara necesare.
 
    3. Organizarea procesului de invatamant si a activitatilor sportive:
 
    - organizarea programului scolar va avea in vedere posibilitatea inceperii cursurilor la intervale orare diferite, astfel incat sa se evite aglomerarile la intrarea si la iesirea in pauze;
   - intervalele aferente pauzelor pot fi stabilite in mod esalonat, astfel incat timpul de suprapunere al acestora sa fie minim;
    - Elevii vor fi supravegheati pe toata durata pauzelor de catre cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru mentinerea distantarii fizice. Orice activitati care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distantei dintre elevi;
    - elevii nu vor schimba intre ei alimente si obiecte de folosinta personala (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucarii etc.);
- este recomandata desfasurarea orelor de educatie fizica in exterior. 
-  orele de educatie fizica efectuate in sala de sport trebuie limitate la activitati sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distantei fizice maxim posibile si a unei aerisiri permanente;
    - pentru desfasurarea orelor de educatie fizica, elevii vor fi instruiti ca pe tot parcursul activitatii sa nu isi atinga fata, gura, ochii sau nasul cu mainile neigienizate;
    - la inceperea si la finalul orelor de educatie fizica, toti elevii trebuie sa respecte normele de igiena a mainilor;
    - se vor efectua curatenia, dezinfectia si aerisirea salii de sport dupa fiecare grupa de elevi;
    - activitatile sportive in cadrul liceelor cu program sportiv si cluburilor sportive scolare se vor desfasura in conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.
 
    4. Organizarea activitatilor practice in invatamantul tehnic/tehnologic/profesional:
 
    - instruirea practica a elevilor la operatorul economic se organizeaza conform reglementarilor proprii ale acestuia;
    - atelierele din cadrul liceelor profesionale vor fi organizate astfel incat sa fie mentinuta distantarea fizica maxim posibila;
    - va fi limitata la minimum utilizarea de materiale didactice de catre mai multi elevi. Vor fi prevazute modalitati de dezinfectare adaptate;
    - vor fi organizate activitati individuale, pentru a evita schimbul de materiale;
    - materialele didactice vor fi curatate si dezinfectate dupa utilizare;
    - atunci cand grupe diferite de elevi se succeda in ateliere, vor fi realizate curatenia si dezinfectia suprafetelor, echipamentelor si a materialelor cu care elevii intra in contact, dupa fiecare grupa de elevi;
    - se va asigura aerisirea spatiilor timp de minimum 10 minute la fiecare ora.
 

    Masuri de protectie la nivel individual
 

    Spalarea/Dezinfectarea mainilor
 
    Atat elevii, cat si personalul au obligatia de a se spala/de a-si dezinfecta mainile:
 
    a) imediat dupa intrarea in scoala si inainte de a intra in sala de clasa;
    b) inainte de pauzele de masa;
    c) inainte si dupa utilizarea toaletei;
    d) dupa tuse sau stranut;
    e) ori de cate ori este necesar.
 
     Purtarea mastii de protectie:
 
    a) masca de protectie este obligatorie pentru intreg personalul unitatii de invatamant si va fi purtata in salile de clasa, in cancelarie, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor in interior
    b) La orele de specialitate din invatamantul vocational este obligatorie purtarea mastii de protectie, cu exceptia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. 
    c) masca de protectie nu este obligatorie in cazul prescolarilor, indiferent de varsta, precum si in timpul tuturor orelor de educatie fizica. 
    d) schimbul mastii de protectie utilizate intre persoane este interzis.
Senior Editor Manager.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu