miercuri, 1 septembrie 2021

Reţetă de sezon: Zacuscă cu ciuperci

 


Ingrediente:

– 3 kg ciuperci,

– 3 kg gogoşari sau jumătatea poate fi ardei kapia,

– 2,5 kg ceapă,

– 3 kg roşii sau 1,5 – 1,7 l bulion,

– 1 l ulei,

– piper,

– sare,

– frunze de dafin (nu în mod obligatoriu),

– eventual se poate şi ardei iute.

Mod de preparare:

 Ciupercile, ceapa, ardeii şi roşiile se dau pe maşina de tocat (sau se toacă cu robotul), fiecare separat, fără să se amestece. Ardeii, ceapa şi roşiile se călesc fiecare separat în ulei, apoi, într-o oală mai mare se amestecă şi se condimentează. Se adaugă roşiile sau bulionul şi se fierbe la foc mic, amestecând în continuu. Se lasă la fiert până când capătă o consistenţă păstoasă. Dacă este nevoie se mai condimentează puţin şi dacă s-au folosit, se scot frunzele de dafin. Zacusca poate fi consumată proaspătă, cu pâine, sau se poate păstra la borcan. În acest caz se adaugă conservanţi, sau se acoteră cu ulei fiert şi răcit în prealabil. Zacusca cu ciuperci este un adaos deosebit de potrivit la diverse sosuri (de roşii, la carne, guiaş, la peşte, sau la legume preparate la cuptor). Poftă mare!

Ana DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu