joi, 30 mai 2019

Ambasadorul României la Roma cere imperios votul electronic

Marți, 28 mai, la Ambasada României la Roma, ambasadorul George Bologan a susținut o declarație de presă pe tema alegerilor europarlamentare și a referendumului din 26 mai. O parte aacestei declarații a fost prezentată pe www.emigrantul.it, preluat de Romanian Global News.
"Sunt unul dintre dumneavoastră. Am încercat să umanizăm relația dintre instituție și comunitate. Am fost mereu de partea comunității și cred că românii din afară merită respect și scuze din partea tuturor instituțiilor implicate care, la 5 ani de la experiența din 2014, nu au reușit să ia toate măsurile necesare pentru a asigura participarea la vot în condiții decente și umane.
Mă refer la crearea unui cadru legislativ care să permită votul electronic și prin corespondență. Indiferent de număîrul de secții acordate, nu se pote anticipa numărul persoanelor care urmează să se prezinte la vot. Chiar dacă penru prima dată am avut cel mai mare număr de secții de vot, acestea nu au fsost suficiente.
A mulțumit presei pentru mobilizarea la participarea la exercițiul de vot din 26 mai.
A fost o dovadă că cetățenii români sunt interesați de deciziile care se iau în Parlamentul European și, în același timp, de bunul mers al țării.
Considerăm că principalele motive ale blocajelor din secțiile de vot l-au constituit (1) procedura birocratică extrem de complicată de înscrierea votanților pe listele suplimentare și (2) modul de funcționare uneori defectuos al tabletelor și limitările impuse de acestea. De aceste aspecte în niciun caz nu se poate face vinovată ambasada.
Procesul de vot a fost practic dublat, chiar triplat, dacă ne gândim că au fost trei urne iar în unele cazuri prezența unui cetățean în cabină a depășit un timp rezonabil pentru că au avut mai multe ștampile de aplicat.
Scandările injurioase și uneori vulgare în prezența doamnelor și a copiilor nu cred că au rezolvat vreo problemă și nu fac parte din psihologia de profunzime a poporului român. La fel, agresiunile verbale și fizice la adresa membrilor comisiilor, chiar dacă înțelegem încărcătura emoțională, nu era soluția pentru a dinamiza fluxul și a-i ajuta pe alții să voteze.
Doresc să menționez că procesul de vot de la Roma și din cadrul secțiilor organizat de ambasadă s-a încheiat fără incidente grave.
Vreau să vă reiterez că s-a făcut tot ce se poate uman.
Referitor la buna organizare, am și eu, ca mulți alții, două întrebări:
1.De ce, dacă s-a știu că vor avea loc două scrutine în același timp, Parlamentul European și Referendumul Național, nu a fost modificată legea electorală ca în cazul Referendumului pentru Familie, având de a face, deasemenea, cu un nou referendum?
2.De ce a fost exclus votul prin corespondență?
Regret că în spațiul public în seara zilei de 26 mai fostul președinte al Camerei Deputaților (Liviu Nicolae Dragnea n.r.) a incriminat pe unii ambasadori, printre care și pe subsemnatul. Poate că era mai bine să găsească o cale pentru schimbarea sistemului de vot pentru românii din diaspora înainte de a face acuzații. Nu doresc ca ambasadorii României să devină victime colaterale ale dialecticii politice. Politica noastră interesul național, consolidarea relațiilor bilaterale, dialogul diplomatic și poliic cu țările partenere.
Se impune schimbarea sistemului de vot astfel încât cetățenii români să poată vota, ceea ce se poate face prin vot electronic și/sau prin votul prin corespondență.
Declarația poate fi urmărită integral aici: https://youtu.be/3OjUx9W69-o


                                                                                                         RGN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu